kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
"İZMİR’DE YAS İLAN EDİLSİN" Kimisi daha çocuk yaşında ömür boyu unutamayacağı bir acıyla tanıştı. Arkadaşlarını, öğretmenlerini kaybetti. Ancak bazıları onlar kadar şanslı değildi. Geleceğe dair hayaller kuruyorlardı. Ailelerinin, öğretmenlerinin gözbebeğiydiler. Ancak trafik canavarının kurbanı oldular. Geriye de sadece yakınlarını değil, tüm ülkeyi yasa boğan bir acı ve hüzün miras bıraktılar. Bu acıya dikkat çeken İl Genel Meclisi CHP Grubu Sekreteri Dilaver Koğ da, İzmir’de yas ilan edilmesini ve bayrakların yarıya indirilmesini istedi.
Sevenlerinin feryadı İzmir'i aşıp tüm Türkiye'ye yayıldı
Aksaray'daki kazada can veren 33 kişiden 29'unun cenazesi İzmir'e getirildi. Konak Meydanı'nda düzenlenen törende yakınlarının gözyaşları sel olup aktı. Tabutlara sarılmak için yarışan yakınları teselli etmek polise düştü..
Okul gezisine giderken önceki gün Aksaray yakınlarında geçirdikleri trafik kazasında yaşamlarını yitiren 33 kişiden 29'unun cenazesi ile 14 yaralı ve yakınları sabaha karşı İz Air'e ait Karşıyaka isimli özel uçakla İzmir'e getirildi. İzmir Valiliği'nin kararıyla cenazeler, merhum Belediye Başkanı Ahmet Piriştina'nın cenaze töreninin yapıldığı Konak Meydanı'ndan kaldırıldı. Kazada yaşamlarını yitirenlerin yakınlarının feryatları, yürekleri dağladı. Cenaze törenine Hükümet adına Devlet Bakanı Mehmet Aydın'la birlikte katılan Başbakan Yardımcısı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Şehit olarak kabul ettiğim bu kardeşlerimizin ruhları şad olsun" dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan da, tüm okullara yazı göndererek pazartesi sabahı İstiklal Marşı öncesinde, ölenler için saygı duruşunda bulunulmasını istedi.

TABUTLARA SARILMAK İSTEDİLER
Acı kazada ölenlerin yakınları saat 11.00'den itibaren Hükümet Konağı önünü doldurmaya başladı. Aileleri tarafından son yolculuklarına Konak Meydanı'ndan uğurlanmasına karar verilen 18 cenaze saat 12.00'de Konak Meydanı'na getirildi. Alkışlar arasında meydana giren tabutlara, sarılmak isteyen yakınlarını polis güçlükle engelledi. Bu sırada ölen İbadettin Açan'ın amcası Yusuf Açan, kısa süreli baygınlık geçirdi. Valilik önüne getirilen tabutlara sarılan aileler, gözyaşlarına boğuldu. Cenaze törenine öğle namazından hemen önce Spordan Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ve Devlet Bakanı Mehmet Aydın da katıldı. Şahin ve Aydın, kürsünün hemen önündeki Elif Çalmanda'nın bulunduğu tabutun başındaki babası Aziz Çalmanda'ya başsağlığı dileklerini iletti. Cenaze namazı öncesinde konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, eğitim camiasının çok büyük bir acı içinde olduğunu belirterek, "Hayatını kaybeden yavrularımız ve meslektaşlarımız ebediyen yüreklerimizde yaşayacaktır" diye konuştu.

'ALKIŞLAMAYIN, DUA EDİN'

Kamil Aydoğan'ın ardından Bakan Şahin, kalabalığa seslendi. Şahin, ünlü şair Cahit Sıtkı Tarancı'nın ölümü anlatan şiiri ile başladığı konuşmasında şunları söyledi: "Cahit Sıtkı Tarancı 'Neylersin ölüm herkesin başında, Uyudun uyanamadığın olacak, Kim bilir nerde, nasıl, kaç yaşında? Bir namazlık saltanatın olacak, Taht misali o musalla taşında' diyor. Milletçe acımız çok büyük. Sözlerin sükut ettiği zamanı yaşıyoruz." Şahin'in konuşmasının ardından cenaze namazı kılındı. Namazda kadın ve erkekler bir arada saf tuttu. Cenaze namazını İl Müftü Vekili İlyas Öztürk, Konak Müftüsü Ümit Çimen ve Buca Müftüsü Mehmet Gündoğdu birlikte kıldırdı. Erkekler, kadınlar ve çocuklar için 3 kez niyet edilerek 3 ayrı namaz kılındı. Namazın ardından İl Müftü Vekili İlyas Öztürk, "Dinimizde cenazelerin alkışlanması gibi bir şey yok. Lütfen dualarla uğurlayınız" uyarısında bulundu. Konak Meydanı'na gelen 18 cenazenin 16'sı defnedilmek üzere Buca Kaynaklar Mezarlığı'na, 2 cenaze ise Kemalpaşa'ya götürüldü.

'UÇAKLA GİTMEK İSTERİZ'
Geziyi düzenleyen ve kazada can veren 2-A sınıfının öğretmeni Yeşim Aygün'ün, geziden birkaç gün önce sınıfta bir anket düzenlediği ortaya çıktı. Ankette, "En çok neyle seyahat etmek istersiniz" sorusuna öğrencilerin büyük bölümünün "uçak" yanıtını verdiği öğrenildi. Ankete katılan 2-A sınıfı öğrencilerinin cenazelerinin uçakla getirilmesi arkadaşlarını gözyaşlarına boğdu. Bu arada kazada hayatını kaybeden Sabriye Çoban'ın (23) önümüzdeki hafta nişanlanacağı belirtildi. Talihsiz genç kızın cenazesinde tabutun üzerine duvak konuldu.
Haberin fotoğrafları