kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
'Şimdi iki tane Türkiye var'
DIŞ HABERLER
Dış Basının Miting yorumu..
Ankara'dakı "Cumhuriyet Mitingi"nde yüzbinlerce kişinin Başbakan Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek için sokaklara dökülmesi yabancı medyada geniş yer buldu. "Dev gösteri", "Bayrak denizi" gibi ifadeleri kullanan yabancı basın, gösteriyi "Türk toplumundaki bölünme"nin yansıması olarak yorumladı.

* WASHINGTON POST: ABD'nin yüksek tirajlı gazetelerinden Washington Post, taşıdıkları bayraklarla bir "bayrak denizi" oluşturan protestocuların iktidardaki İslam yanlısı partinin başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın olası Cumhurbaşkanlığı adaylığını protesto etmek için Ankara'nın sokaklarına aktığını yazdı. Mitingin son yıllarda yapılmış en büyük mitinglerden biri olduğu vurgulanan haberde, "İmam Cumhurbaşkanı istemiyoruz", "Türkiye laiktir, laik kalacak" sloganlarının atıldığına dikkat çekildi.

* LE FIGARO: Fransa'nın büyük gazetelerinden Le Figaro "Türkler sokağa döküldü" başlıklı haberinde kökleri siyasi İslam'da olan AKP'nin Erdoğan'ı Cumhurbaşkanı adayı ilan etmesini engellemek için 300 bin kadar Türk'ün sokağa döküldüğüne dikkat çekti.

* NYT: New York Times, "Türk sisteminin İslami sesini 300 bin kişi protesto etti. 10 binlerce kişi başkentte, hükümette gittikçe artan İslami eğilimi protesto etmek için toplandı. İslami kökenleri olan hükümet partisine olan tepkilerini gösterdiler. Sadece aşırı milliyetçileri bir araya getirmesi beklenen yürüyüş beklenenin üzerinde katılımcıya sahne oldu. Şimdi iki Türkiye var. Laik ve İslami kökenliler. Katılımcıların çoğu kadındı ve kadınlar, "Gittikçe daha çok sayıda kadını başörtülü olarak sokağa çıkıyor. Biz istediğimiz gibi giyinmek istiyoruz" dediler. Yürüyüş için İzmir'den gelen 65 yaşındaki bir kadın, "Cuma günü devlet dairesine gitti. Hiç kimse yoktu. Namaza gitmişler" diye yazdı.

* INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE: Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşırken on binler İslami kökenli başbakanın bu göreve gelmesini engellemek için sokağa çıktı.