kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Nisan 2007, Pazartesi
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Patronların Çankaya çıkmazı
CUMHURBAŞKANLIĞI adaylık süreci bugün resmen başlıyor. Ancak sancılı bekleyiş devam ediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, 'istişare' turları kapsamında davet edeceği TOBB zemininde durum, 14 Nisan Mitingi'ndeki manzaradan farklı değil; "Çağdaş Türkiye için sağduyu!"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun, siyaset üstü tutmaya özen gösterdiği TOBB yönetimi, geçtiğimiz hafta Çankaya denklemini çözmeye çalıştı. Rifat Bey, "İlkeler konuşulmalı. Anayasal çerçevede kalınmalı, uzlaşma kültürü gözardı edilmemeli" dese de patronların zihin jimnastiğine damgasını vuran değerlendirme şu oldu: "İstikrar dersek Erdoğan'ı istemiyoruz anlamı çıkar. Demokrasi dersek Tayyip Erdoğan'ı istiyoruz sonucuna varılır."

Başkanların bakış açısı
İş dünyasının yaman çelişkisine "Kim, ne dedi?" diye bakacak olursak hem TOBB yönetim kurulu hem de konsey başkanları zirvesinden yansıyan görüşleri aktarmamız gerekecek.
Örneğin, Hisarcıklıoğlu açık sohbetlerindeki titizliğine karşın kapalı toplantılarda, "Benim gördüğüm kadarıyla Başbakan, Cumhurbaşkanı olmak istiyor. Bu makam herkesin gönlünden geçer" diyor. Sonrasında ekliyor: "Siyasete müdahil olacak bir açılım yapamayız. Bizim işimiz siyaseti idare etmek değil!"
TOBB'da en açık ifadenin sahibi ise Tanıl Küçük . "Sanayi odası başkanları ile görüştüm. Başbakanın, Cumhurbaşkanlığı'na olumsuz bakılıyor. İktidar partisinin sayısal çoğunluğuna dayalı seçimini toplum onaylamıyor" sözleri Küçük'e ait. Gündüz Kaptanoğlu, "Son ticaret ve sanayi şurasında Başbakana ilgi yoktu. Örneğin kimse kendisine Cumhurbaşkanım diye hitap etmedi" yorumuyla dikkati çekiyor.
Nafi Güral, "Süreç yanlış işliyor. Bir kişi için 'olmasın' deniliyor. Oysa Anayasa bu görevi TBMM'ye vermiş. TBMM'nin yetkisine karışamayız" uyarısında bulunuyor. Yılların deneyimi Nejat Ekrem Basmacı da "Meclis'in alacağı karara karışırsak, sıkıntıya gireriz" demekten kendini alamıyor. Faik Yavuz'a gelince... "Başbakan, Cumhurbaşkanı olursa gerilim çıkabilir. Ama aday olmazsa demokrasiye müdahale edildiği izlenimi ortaya çıkar" tespitini yapıyor. Halim Mete, "Basiretli tüccara yaraşır bir tavır sergilemeliyiz" deyip, "Sayın Erdoğan Cumhurbaşkanı olursa gerginlik yaşanacak" kaygısını paylaşıyor. "İçimizden geçen Başbakan'ın aday olmaması ve Türkiye'nin bir gerilime sürüklenmemesi" diyen de var "Erdoğan 5 sene daha başbakan kalsın demek, ilk genel seçime ipotek koymak anlamına gelir" diyen de.