kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Barzani’den yeni tehdit
Yeni Haber
Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimin ve Irak Kürdistan Demokat Partisi'nin (IKDP) Başkanı Mesud Barzani, ortamı geren açıklamalarını sürdürüyor. Erbil'de dün bir konferansa katılan Barzani, yıl sonunda Kerkük'ün statüsüyle ilgili referandum yapılmasını öngören 140. maddenin uygulanmaması durumunda felaket yaşanacağı tehdidini yaptı.

Erbil'deki Selahaddin Üniversitesi'nde konuşan Mesud Barzani, Kerkük'ün bir iç mesele olduğunu ifade ederek, "Yabancı hiç bir tarafın Kerkük meselesine karışmasına izi vermeyiz. Kerkük bir iç meseledir ve çözümü de içte çözüme kavuşturulacak. 140. maddenin uygulanmayacağından emin olduğumuzda, o zaman felaketin koptuğu zaman olacak'' diye konuştu.

"Irak'ta Demokrasiye Destek" adlı konferansta konuşan Barzani, "Biz hiç kimseyi tehdit etmeyiz ve hiç kimsenin de bizi tehdit etmesini kabul etmeyiz. Kerkük bir iç meseledir ve çözümü de 140. madde yoluyla içte çözüme kavuşturulacak" dedi. Barzani, Kerkük'ün Kürt kimlikli bir Irak kenti olduğunu öne sürdü.

Irak'ın birliğinden yana olduklarını savunan Barzani, 'diktatör bir rejimin geri dönmesi' halinde bu birlikten ayrılma seçeneğini değerlendireceklerini ifade etti.

Türkiye, Kerkük'te yapılması planlanan referandumun ertelenmesini istiyor.

MALİKİ'DEN AÇIKLAMA: DIŞ POLİTİKAYI BİZ BELİRLERİZ

Japonya ve Güney Kore'yi kapsayan Uzakdoğu turuna devam eden Irak Başbakanı Nuri El Maliki, Barzani'nin büyük tepkiye neden olan Türkiye'nin içişlerine karışma tehdidiyle ilgili açıklama yaptı. Başbakanlık'tan Maliki adına yayınlanan açıklamada, "Irak'ın dış politikası tek bir lider tarafından değil Irak hükümetince planlanır ve yürütülür. Bu politika, komşularımızla en iyi ilişkileri devam ettirme ve onların içişlerine karışmama niyetimizi yansıtır. Aynı zamanda komşularımızın da içişlerimize karışmasına müsaade etmeyiz" denildi.

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de Başbakan Erdoğan'ı arayarak Barzani'nin açıklamaları nedeniyle duyduğu üzüntüyü iletmişti.