kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
'Üzerimde bomba var' deyip kaçırdı
Enis YILDIRIM-Kadir ERCAN-Olcay AYDİLEK/ ANKARA
Pegasus'a ait içinde 178 yolcu bulunan uçağı kaçıran korsan Ankara'da teslim oldu. Korsanın poliste çeşitli suçlardan çok sayıda kaydı çıktı..
Diyarbakır-İstanbul seferini yaparken kaçırılan Pegasus Havayolları'na ait içinde 178 yolcu, 6 mürettebat bulunan uçak dün akşam kaçırıldı. "Üzerimde bomba var" diyen 39 yaşındaki Mehmet Gökşingöl adlı korsan, Ankara Esenboğa'da teslim oldu. Eylem sırasında elinde Kuran olan korsanda bomba olmadığı, uyuşturucu bağımlısı olduğu "Barzani benim soydaşım. Barzani'ye karşı başlatılan linç kampanyasını protesto ediyorum" dediği öğrenildi.

"TAHRAN'A GÖTÜRÜN"
Pegasus Havayolları'na ait Diyarbakır- İstanbul seferini yapan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 3'ü bebek 178 yolcusuyla birlikte saat 17.40'da Diyarbakır'dan havalandı. Kalkıştan yaklaşık yarım saat sonra Mehmet Gökşingöl adlı korsan mürettebat aracılığıyla pilota, "Cep telefonuma bağlı bomba var" tehdidiyle uçağı kaçırdığını söyledi. Güvenlik önlemi olarak kokpite şifre konulduğu için içeri giremeyen korsan, mürettebata "Elimde kafirin bombası var" dedi ve uçağın Ankara'ya indirilmesini istedi. Uçak Esenboğa Havalimanı'na yönlenmişken korsan fikir değiştirdi ve "Uçağı Tahran'a götürün" dedi. Ancak pilotlar, korsana "İnişe geçtik. Artık çok geç" bilgisini aktardı ve uçağı Esenboğa'ya indirdiler. Ankara Emniyet Müdürlüğü Özel Harekât timleri uçağın etrafını sardı. Kuleye gelen özel ekipler korsanla pilotlar aracılığıyla temas kurdu. Bu arada biri kadın iki yolcu fenalaşarak bayıldı. Yarım saat sonra da korsan teslim oldu. Herhangi bir patlayıcı olasılığına karşı uçak didik didik arandı. Ancak patlayıcı bulunmadı.

UYUŞTURUCU SUÇLARI
Yolcuların 172'si gece İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'na götürülürken korsan Terörle Mücadele Şubesi'ne teslim edildi. Korsanın Diyarbakır Emniyeti'nde uyuşturucudan çok sayıda kaydı olduğu, İstanbul'da da uyuşturucu kullanmaktan, Diyarbakır'da 1994'te PKK'ya yardım ve yataklıktan, 2004'te ise İzmir Alsancak'ta bir barı otomatik tabanca ile taramaktan gözaltına alındığı öğrenildi. Gökşingöl'ün ayrıca uyuşturucu ticaretinden hakkında tutukluma kararı olduğu, iki yıldır arındığı belirtildi. Yetkililer, korsanın akli dengesinin yerinde olup olmadığının da araştırıldığını belirtti.

'BARZANİ SOYDAŞIM'
Uçakta 1 numarada Hatip Durmaz adlı yolcu SABAH'a şunları anlattı: "Korsan 2 numaradaydı. Takım elbiseliydi. Elinde bir Kuran, bir de çanta vardı. Uçak kalktıktan 20 dakika sonra kokpit ile yolcular arasındaki koridora gitti. 'Benim kemerimde patlayıcı var. Barzani benim soydaşım. Barzani'ye karşı başlatılan linç kampanyasını protesto ediyorum' dedi. Daha sonra 'Beni İran'a gönderin' diye bağırdı. Biz Ankara'ya indik sonra da müdahale edildi."
Haberin fotoğrafları