kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
İdam mektubunu 24 yıl sonra aldılar
Nergis DEMİRKAYA- ANKARA
12 Eylül dönemi, doğum gününde idam edilen teğmen Ömer Yazgan'ın infazdan 10 dakika önce kelepçeli yazdığı mektup tam 24 yıl sonra ailesine teslim edildi..
12 Eylül askeri darbesinden sonra idam cezasına çarptırılan piyade teğmen Ömer Yazgan'ın idamından 10 dakika önce, "kelepçeli elleriyle" yazdığı mektup tam 24 yıl sonra ailesine verildi. Yazgan'ın mektubunda, "Yirmi yedi yaşına bastığım bu gecenin sabahını kimse unutmayacak. Ellerinizden öperim" yazıyordu.

TOZLU RAFLARDAKİ MEKTUP

Ömer Yazgan, 1981yılının Ocak ayında Sakarya'da askerle girdiği bir çatışmada yaralı olarak yakalandı. Yargılama sonucu "anayasal düzeni zorla değiştirmeye teşebbüs" suçlamasıyla idam cezasına çarptırıldı. Yazgan, İzmit Kapalı Cezaevi'nde 29 Ocak 1983 günü saat 04.00'de Mehmet Kambur, soyadı benzerliği olan Erdoğan Yazgan ve Ramazan Yukarıgöz'le birlikte idam edildi. İdamdan önce 4 kişi de ailelerine veda mektubu yazdı. Ancak bu mektuplar "sakıncalı" bulunarak ailelere verilmedi. Uzun yıllar Kara Kuvvetleri Komutanlığı arşivinin tozlu raflarında bekleyen mektubu almak için ailesi ve arkadaşları bugüne kadar çok sayıda resmi başvuruda bulundu. Yazgan ailesinin avukatlar aracığıyla yaptığı başvurular çeyrek asır sonra yanıtlandı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı yetkilileri mektubu 4 Nisan 2007 tarihinde ailesine teslim etti.

DOĞDUĞU GÜN ASILDI
Yazgan'ın, "Anama, Babama ve Kardeşlerime" seslenişiyle başlayan mektubunda verdiği mücadeleyi savunduğu ve tarihin kendilerini haklı çıkaracağını anlattığı paragraflar yer aldı. Ailesine de, "gözyaşlarınızı düşmandan gizleyin, soğukkanlılığını yitirmeyin" diyerek şu çarpıcı sözleri yazdı: "Şu anda saat 04.00 ve ben infaz için son hazırlığım olarak bu mektubu yazıyorum... Malım mülkün yok ki miras bırakayım... Biraz acele etmek zorundayım. On dakika bile bana çok görüldü. Elimde kelepçe ile yazmak zor.... Az sonra son görevimi yapmak üzere darağacına çıkacağım. Sloganlarımı haykıracağım, dizlerim titremeyecek. Yirmi yedi yaşına bastığım bu gecenin sabahını kimse unutmayacak. Ellerinizden öperim."
Haberin fotoğrafları