kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Nisan 2007, Çarşamba
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
J.Maxwell Coetzee
Nobel ödüllü 53 aydından sınır çağrısı
Türk ve Ermeni medyalarına birer mektup yazan Nobel ödüllü 53 aydın, Ankara ve Erivan'ın karşılıklı sınırlarını açmasını istedi..
Nobel ödüllü 53 aydın, edebiyatçı ve bilimadamı Türk ve Ermeni medyalarına bir mektup yazarak, Ankara ve Erivan'ın karşılıklı olarak sınırlarını açmasını, diplomatik ilişkilere start verilmesini ve halklar arasında iletişim kurulmasının sağlanmasını istedi. Aralarında 2003 yılı Nobel Edebiyat Ödülü sahibi John Maxwell Coetzee ve 1986 yılında Nobel Barış Ödülü alan Elie Wiesel gibi isimlerin yer aldığı Nobel sahiplerinin imzasını taşıyan mektup, Elie Wiesel Vakfı tarafından yayınlandı.

'İLETİŞİM KURULMALI'

Aydınlar, mektupta Ermenistan ve Türkiye'den bazı taleplerde bulundu. Erivan yönetimine serbest ve adil seçimler düzenlemesi, insan haklarına saygı gösterilmesi çağrısı yapıldı. Ayrıca Ermenistan'ın otoriter duruşunu bir kenara bırakıp ülkede seçimlerin özgürce düzenlenmesi talep edildi. Mektupta, 19 Ocak 2007'de işlenen Hrant Dink cinayetine de değinildi. Dink'e yapılacak en büyük hizmetin, ifade özgürlüğüne sahip çıkılıp iki ülke arasındaki soğuklukların giderilmesi olacağı belirtildi. Türkiye'ye ise TCK'nın 301'inci maddesini kaldırma, etnik ve dini azınlıklara karşı ayrımcılığa son verme çağrısı yapıldı. Elie Wiesel Vakfı'ndan David L. Phillips mektup için "İki ülkenin ilişkilerinin bu halde olmasının sebeplerinden biri de Ermeni hükümetidir. Ermeni yönetimimdeki rüşvet ve yolsuzluklar Ermenistan-Türkiye arasında ilişki kurulmasını güçleştiriyor" diye konuştu.