kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Tersaneciliğin hasılatı turizmden 20 kat fazla
Fuga Marine'nin sahibi Can, 42 dönümdeki otelden 2-3 milyon dolar, 1 dönüm arazide kurulu tersaneden 1.5 milyon dolar hasılat sağlandığını söyledi Fotoğraf:..
Fuga Marine'nin sahibi Mete Can, gemi inşa yüksek mühendisi. Can, turizme dönük kullanılan ve Bodrum'la özdeşleşen guletleri üretiyor. 1952 yılında İstanbul'da doğdu. Denize tutkusu, babasının memuriyet görevi dolayısıyla bulunduğu Çanakkale'de daha ilkokul öğrencisiyken boğazdan geçen gemileri gözlerken başlar ve şöyle der: 'Öyle bir meslek seçeceğim ki deniz kenarında kalacağım.' İstanbul Erkek Lisesi'ni derece ile bitirip, ilk tercihi İTÜ Gemi İnşaat Fakültesi'ne devam eder. Master için Almanya'nın yolunu tutar. Döviz sıkıntısı nedeniyle Berlin'de öğrenimini finanse edebilmek amacıyla önce marketlerde temizlik işi, daha sonra "Hayatımda girdiğim en zor sınavdı" dediği taksi sürücülüğü lisansıyla 2.5 yıl taksicilik yapar. Türkiye için fırkateyn yapan bir Alman tersanesinde de 2.5 yıl çalışır. Diş hekimi olan ilk eşi Berlin'den Hamburg'a gitmek istemeyince işten ayrılır, Berlin Teknik Üniversitesi'nde gemi tasarımı bölümünde 5 yıl asistanlık yapar. Çocukluğunda düşlediği yerde olmadığını düşünerek, eşini ve akademik hayatını geride bırakarak yurda döner. Mete Can, "O zaman birçok genç Love Story filminin etkisi altında kalarak evlendi. Kimi mutlu oldu, çoluk çocuğa karıştı, kimi beraberliği yürütemedi, ayrıldı" diyor. Bu evlilikten olan aktör oğlu Kerem Can Kapkın'ın Karaağaç dizisinde oynadığını söylüyor babası. Türkiye'ye döner dönmesine ama kendi deyimiyle keser sapı ölçüsüyle teknelerin yapıldığı o yıllarda işsiz kalır gemi inşa yüksek mühendisi Mete Can. İstanbul'da tekstil işi yapan kardeşi ile Bodrum'un ilk tatil köyü Metem'i yaparlar. 10 yıl yönettiği oteli, yenilerler ve adını Fuga olarak değiştirirler. Latince 'Kaçış' anlamına gelen otelin işletmesine Büyükhanlılar talip olunca devrederler. Yine işsiz kalır. Yat sektörü yükseliştedir. "Niye yat işine girmeyeyim der" ve Yalıçiftlik beldesi Tavşan Burnu'nda tersane kurar.

İŞÇİ KLİMALI ODADA YATIYOR
En kıymetli sermayenin iş gücü olduğunu belirten Mete Can, işçilerinin yatakhanesinde klima bulunduğunu söylüyor. Bodrum'un İçmeler bölgesinde 39 tersanenin yılda 100'ün üzerinde ahşap tekne ürettiğini. yüzde 60'ının ihraç edildiğini belirten Can, ortalama 1.5 milyon dolardan 150 milyon dolarlık bir gelir elde edildiğini söyledi. Gulet'in Bodrum'un sembolü haline geldiğini vurgulayan Can, tekne üretiminin otelcilikten daha kazançlı olduğuna ilişkin şu hesabı yapıyor: "Otelimiz 42 dönüm. İşletmecinin başarısına göre yıllık hasılat 2-3 milyon dolar olur. Metrekare başına hasılat 75 dolar yapar. Tersanemiz bir dönüm üzerine kurulu. 30 metrelik bir tekne 1.5 milyon dolar olsa metrekarede 1.500 dolar hasılat yapar. Tersane işi turizmden daha kârlı."