kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
Adnan Büyükdeniz
Albaraka Türk'te yüzde 20'lik halka arz haziranda yapılacak
Albaraka Türk Genel Müdürü Büyükdeniz, halka arz çalışmalarını haziran sonrasına kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyleyerek, "Yakında SPK'ya başvuracağız" dedi..
Katılım bankası Albaraka Türk'ün Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, bankanın yüzde 20'sini halka açmak üzere yaptıkları çalışmaları haziran sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini, bu kapsamda halka arzı yönetmesi için Finans Yatırım'ı yetkilendirdiklerini söyledi. Büyükdeniz, "Albaraka Türk'ün halka açma işlemini haziran sonuna kadar tamamlamayı hedefledik, önümüzde sıkı bir takvim var ve süreç hızla işliyor. Önümüzdeki günlerde Sermaye Piyasası Kurumu'na bunun için başvuracağız" dedi. Halka arzda ek satış hakkının da olabileceğini belirten Büyükdeniz, faizsiz bankacılık yapan Albaraka Türk'ün halka arzının halen 160 milyon YTL olan banka ödenmiş sermayesinin artırılması ve mevcut ortakların rüçhan haklarının kısıtlanmasıyla yapılacağını söyledi. Büyükdeniz, "Mevcut ortaklarımızdan isteyenler de kendi paylarından isterlerse bu yüzde 20'nin üzerinde satışta bulunabilirler. Bu konuda mevcut ortaklarımızla görüşüyoruz. Böylece toplam halka açıklık oranı yüzde 20'nin üzerinde olabilir" dedi. "Finans Yatırım da yurtiçi ve yurtdışı halka arz için bir konsorsiyum oluşturacak" şeklinde devam eden Büyükdeniz, "Tabi burada ana yabancı ortağımız olan Albaraka Bankacılık Grubu, kendisinin geçen eylülde Dubai ve Bahreyn borsalarında yapılan halka arzında görev almış aracı kurumların bazılarının da görev almasını tavsiye ederse onu da dikkate alacağız" dedi. Büyükdeniz, "Halka arz geliri tamamen özkaynaklarımızın güçlendirilmesinde kullanılacağı için halen yüzde 15-16 civarında olan sermaye yeterlilik rasyomuzun halka arz sonrasında yükselmesini bekliyoruz" dedi. Büyükdeniz, Albaraka Türk'ün 4 katılım bankası arasında yüzde 18-19 ile en küçük pazar payına sahip bulunduğunu söyledi.

580 MİLYON DOLARLIK ARZ
Albaraka Türk'ün sermayesinin yüzde 84'ü yabancıların, yüzde 16'sı ise yerli yatırım gruplarının elinde bulunuyor. Yabancılar arasında Bahreyn merkezli Albaraka Bankacılık Grubu yüzde 67, İslam Kalkınma Bankası da yüzde 10 hisse bulundururken, kalan hisseler ise bazı Körfez bankalarında bulunuyor. Bankanın geniş tabanlı yerli ortaklarından en büyüğü olarak Bahariye grubu yer alıyor. Geçen yıl 580 milyon dolarlık bir halka arz yapan Albaraka Bankacılık Grubu'nun yüzde 55'i Suudi milyarder Şeyh Saleh Kamel'in sahipliğinde bulunuyor. Bank Asya da geçen yıl Mayıs ayında halka açılmış ve 160 milyon dolar büyüklüğündeki halka arza Türkiye içinde 2.7 milyar dolar olmak üzere toplam 7.5 milyar dolar talep gelmişti.