kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Nisan 2007, Salı
Son Dakika
arama
atv
Kanal 1
ABC
IMF’nin başı belada
Yeni Haber
IMF'nin, günceliğini yitirdiği, yeni küresel ekonomide bir rol bulmak için çabaladığı bildirildi.

İngiliz The Times gazetesi, IMF ile ilgili değerlendirmesinde "Mali açıdan IMF'nin başı belada. 2010 yılına kadar yılda 370 milyon dolarlık bir açık bekliyor. Potansiyel birçok müşteri, IMF'ye başvurma durumunda kalmamak için döviz rezervlerini önemli ölçüde artırdı" diye yazdı.

The Times gazetesi, IMF ve Dünya Bankası'nın ilkbahar ortak toplantısı öncesi yaptığı değerlendirmede Çin, Hindistan ve diğer yükselen güçlerin, ekonomik manzarayı değiştirdiklerini belirterek bunun sonucunda IMF ve G7 gibi kurumların günceliğini yitirmekte olduğunu savundu.

Buna karşın, IMF'yi yeniden yapılandırılmasına yönelik çabaların, görüş ayrılıklarından olumsuz etkilendiğini kaydeden gazete, toplantıda IMF Başkanı Rodrigo de Rato'nun, karar mekanizmasında yeni güçlere daha büyük bir rol verilmesi konusunda bir anlaşmaya varılması için gayret göstereceğini belitti.

Bunun da, üye ülkelerin oylarını belirleyen kotaların gözden geçirilmesi anlamına geleceğine işaret eden gazete, geçen Eylül ayında Rato'nun bu stratejinin ilk aşaması için destek sağladığını, bunun sonucunda da Çin, Güney Kore, Meksika ve Türkiye'ye daha çok oy hakkının tanındığını anımsattı.

The Times, Rato'nun gelecek son bahara kadar üye ülkelerin oy haklarında daha geniş bir reform yapılması için mücadele vermesi gerekeceğini belirterek üye ülkelerin bu konuda bölündüğüne dikkat çekti. Gazete şöyle devam etti:

"Mali açıdan IMF'nin başı belada. 2010 yılına kadar yılda 370 milyon dolarlık bir açık bekliyor. Bunun nedeni de, döviz krizleri ile karşı karşıya kalan ülkelere acil yardım sağlamadaki rolünün giderek buharlaşmasıdır. Potansiyel bir çok müşteri, IMF'ye başvurma durumunda kalmamak için döviz rezervlerini önemli ölçüde artırdı. Bu da Fon için sorun yaratıyor çünkü parası, açtığı kredilerin faizlerinden geliyor."

İngiliz gazetesi, IMF'nın mali sorunlarının çözümü için yapılan önerilerin de tartışmalı olması olasılığının bulunduğunu belirtirken bunların arasında IMF'nin rezervlerinin 9 milyar dolarını daha agresif bir biçimde yatırmasının ve 400 ton altın satmasının da yer aldığını anımsattı.

(ANKA)