kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Konyağı Tommiks öğretti

Çizgi kahraman Tommiks'in can yoldaşı Konyakçı matarasından içerdi konyağı, şık salonlardaki amcalar ise balon bardaklardan
Benim konyak ile tanışıklığım Tommiks okuduğum yıllara uzanır. Tommiks her zaman onyedi yaşında kalmayı becerebilen kahküllü bir kovboy çizgi roman kahramanıydı. Bol miktarda kötü alışkanlıkları olan iki tane de yaşlı can yoldaşı vardı. Doktor Salloso ve asıl ismini hiçbir zaman öğrenemediğimiz çarpık bacaklı Konyakçı. İşte bu Konyakçı hemen her karede matarasına uzanır ve lakabından dolayı bizim çocuk kafamızla konyak olduğunu tahmin ettiğimiz bir içkiyi içerdi. Konyakçı'nın kılık kıyafeti ve tipi beni konyağın kalitesiz bir içki olduğuna inandırmıştı. Oysa daha sonraları gördüm ki, konyak daha çok yemek sonraları şık amcalar tarafından tercih edilen ve kocaman balon bardaklarda içilen gayet seviyeli bir içki imiş.

Konyağın bu statüye ulaşması pek kolay olmamış. Bu başarıda lezzet kadar şansın da büyük rolü olmuş. Konyak bir brendidir. Brendi (Brandy) kelimesi Hollandaca Brandvijn kelimesinden gelir ki, bunun da anlamı yakılmış şaraptır. Brendiler damıtılmış şaraplardır. Brendi 500 yıl öncesinin Kuzey Avrupa'sında köylülerin ve denizcilerin favori içkisi idi. Dolayısıyla bu içkinin o zamanlardaki tüketiliş şekilleri de bizim Konyakçı ile daha uyum içinde idi.

CAFE'LERDE İÇİLDİ
Konyağın kaliteli bir içki olarak moda olması on yedinci yüzyıl sonlarında Londra'da "Cafe"lerin moda olması ile olmuştur. Bu kafelerde çeşitli çay ve kakaolu içeceklerin dışında genellikle şarap içilirmiş. İspanya'dan gelen Sherry, Portekiz'den gelen Port ve Fransa'dan gelen kırmızı dışında tek sert alkollü içki olarak konyak bu kafelerde kendini göstermeye başlamış. Adını Fransa'nın batısındaki yirmi bin nüfuslu bir kasabadan alan Cognac bir anda meşhur olmuş.

Cognac isim olarak koruma altında. Bir brendiye Cognac adını verebilmek için Cognac kasabası çevresinde sınırları belli olan bir bölgede üretilmesi gerekir. Konyağın bakır imbiklerde iki kere damıtılması ve en az iki yıl meşe fıçılarda dinlendirilmesi şarttır. Satışa çıkarılan en genç konyaklar genellikle üç yıldız veya VS olarak adlandırılırlar. En yaygın olan konyaklar ise VSOP, yani Very Special Old Pale adı verilenlerdir. Bunlar en az dört buçuk yıllık olmalıdırlar. Ondan sonra gelen Napoleon konyaklar en az beş yıllık olmalıdır. Ancak VSOP ile aradaki altı ay farkı az bulmuş olmalılar ki, çoğu firmanın Napoleon konyakları daha eskidir. Altı yıldan daha yaşlı konyaklara ise XO ibaresi konulabilir, ancak aynı Napoleon konyaklarda olduğu gibi prestijli firmaların XO konyakları bu yasal sınırdan çok daha yaşlıdır.

KOKUSU BİLE YETER
Konyağın da tabii ki zirvesi var. Remy Martin'in Louis XIII ve Hennesy'nin Paradis konyakları bu prestijli firmaların amiral gemileri. Fiyatları binlerce doları bulan bu konyaklar içmede yanında yat misali koklanarak bile tadına varılabilecek içkiler sınıfına giriyorlar. Hani hayatta son bir içki içecek olsanız ne içerdiniz sorusuna cevap olabilecek içkiler. Cocktail filminde çırağı Tom Cruise'un getirdiği bir şişe Louis XIII içip intihar eden usta barmen Brian Brown'ın yaptığı gibi. Bu arada aradan yıllar geçti. Acaba Tommiks Kulver kalesinin komutanı Albay Brown'un kızı Suzi ile evlendi mi?

Konyak nasıl içilir?

Konyak kısa ayaklı, balon şeklindeki kendi bardağında içilmelidir. Eliniz ile alttan kavrayacağınız konyak, elinizin ısısı sayesinde içindeki aromaları salgılar. Bu da içkinizden daha çok lezzet almanızı sağlar. Bardağa konacak konyak miktarı, bardak yan yatırıldığında şiş olan kısmı dolduracak kadar olmalıdır.

Teoman ÜNAL



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır