kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HIGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Rakı-şarap kavgası

Son bir ay içinde rakı yine gündeme geldi. Bunun nedeni "şarapçıların" karşı atağa geçmeleriydi. Aslına bakılırsa bunda tuhaf bir durum yok. Önümüzdeki ay ve yıllarda benzeri tartışmalara daha çok şahit olacağız. Çünkü "modern" yaşama daha uygun olan ya da olduğu iddia edilen şarabın "etkinliği" artıyor.

Peki niye artıyor? Şarapperestlere sorarsanız birçok neden ileri süreceklerdir. Bunlardan biri de rakının sert bir içki olması. Tabii ki yeni

keşfedilmiş bir şey değil bu. Dünyanın birçok bölgesinde yemekle içilen içkiler yumuşaktır. Murat Belge'nin de dediği gibi bunun iki büyük istisnası vardır: Rakı ve votka...

Rakı da, votka da sert içkiler olmalarına karşın yemekle birlikte içilirler. Votka konumuz değil; onu geçip hemen rakıya gelelim. Evet rakı serttir ama nasıl? Eğer sek içerseniz alkol derecesi 45 olduğu için gırtlağınızı kavurur. Rakıyı böyle sert sevenler, sek içinler vardır ama sayıları azdır.

Rakı esas olarak bire bir soğuk su katılarak içilir. Yani 45 derece 22.5 dereceye düşürülür... Bitmedi! Ayrıca yanında yine soğuk suyla içilir.

Yani bir yudum sulandırılmış rakı içilir ve hemen bir yudum da su içilir.

Azıcık aritmetik bilgisi dahi olan hesaplayabilir: Neticede alkol derecesi 11.25'e düşer.

Bu basit hesapları niye yapıyorum? Çünkü şarapperestler sevdikleri içkiyi savunurken şarabın yumuşak, az alkollü; rakının ise sert olduğunu iddia ederler. Halbuki şarabın alkol derecesi genellikle 12'dir. Eğer rakıyı "adabıyla" içerseniz, gördüğünüz gibi alkol derecesi ortalama bir şaraptan biraz daha azdır!

Peki bu yaygara niye? İşin esası şudur: Şarap modernleşmeyle, Batılılaşmayla ve son zamanlarda da globalleşmeyle özdeşleştirilmiş bir içkidir. Yani şarap içerseniz "çağdaş" olursunuz, rakı içerseniz geleneksel, yerel, milli...

Aslında ne iseniz osunuz ama imaj dünyası işte!

Benim size tavsiyem şudur: Rakı da için, şarap da... Bazı durumlarda, örneğin soslu moslu bir yemekle şarap daha iyi gider. Ama işten, paradan konuşmak değil de, örneğin bir dostla sohbet ediyorsanız rakı daha iyi gider. Ancak siz siz olun, her iki durumda da komplekse filan kapılmayın.

Burası Anadolu; şarap ve rakı memleketi. İkisi de bizim!

Böyle bakınca ne kadar basit değil mi?



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap


Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır