kapat
07.02.2002
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
banner
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
banner
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 GALOP
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPUS
 HYDEPARK
 İNANÇ
 ANKETLER
 ŞAMDAN
 DİYET
 TATLILAR
 CİNSELLİK
 PAZAR SABAH
 KİTAP
 SİNEMA
 SANAT
 RENKLER
 GURME
 TARİH
 SUNNY
 HİGH-TECH
 YAT&TEKNE
 NET YORUM
 NET GÜNDEM
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Hangi şarapla hangi peynir?

Şarap seçimi zor. Ama şarabın en iyi dostu peyniri seçmek daha da zor. Gusto dergisi "dünyanın en iyi peynirleri, hangi en iyi şaraplarla içilir" sorusuna bir cevap aramış. Listede bizim mihaliç, tulum, örgü peynirlerimiz yok...

BRIE, FRANSA (Gövdeli Chardonnay)
Kuzeybatı Fransa'nın bu sevilen kremamsı dokulu peyniri, "fındıksı ve meyvemsi" olarak niteleniyor. Yumuşak tadıyla bilinen brie peyniri ile, gövdeli Chardonnay'ler ve Alman tatlı şarapları öneriliyor.

CABRALES, İSPANYA (Şeri ya da Rioja)
Dünyanın son yıllarda keşfettiği İspanyol peynirleri, şarapla iyi giden, güçlü peynirler. Cabrales, en iyi Oloroso şeri (yıllanmış, kuru üzümsü, tatlı şeri) ve genç beyaz ya da kırmızı Rioja şaraplarıyla iyi gidiyor.

CAMEMBERT, FRANSA (Meyvemsiler)
Yeryüzünde en çok taklit edilen peynir olan Camembert'in en iyi yoldaşları ağır olmayan kırmızılar. Chardonnay'den yapılma Burgonya beyazları da iyi gidiyor ama, St. Emilion ve Cïtes-du-Rhïne'lar tavsiye ediliyor.

CHEVRE, FRANSA (Asitli beyazlar)
Fransa'da keçi peynirlerine genel olarak "Chevre" deniliyor. Yumuşak ve hafifleri olabildiği gibi, keskin karakterlileri de var. Sancerre'ler, Yeni Dünya Sauvignon Blanc'ları ile İtalyan beyazları Chevre'e yakışıyor.

CHAVIGNOL, FRANSA (Sauvignon Blanc)
Fransa'nın karakteristik keçi peynirlerinden kısa adıyla "Crottin", ne ilginçtir ki en iyi Sauvignon Blanc üzümünden yapılan Sancerre beyazları ile gidiyor. Şarabın asiditesi ile peynirin keskinliği iyi uyum sağlıyor.

ÇEDAR, İNGİLTERE (Sert kırmızılar)
İngilizler'in ünlü sarı renkli peyniri çedarın iyisinin, süpermarketlerde satılan taklit çedarlarla uzaktan yakından ilgisi yok. İnce ve rafine olmayan kırmızılar, Bordeaux ve Şiraz'lara yakışıyor.

EMMENTAL, İSVİÇRE (Gövdeli Şiraz'lar)
İsviçre'nin bu en tanınan iri gözenekli peyniri, pastörize edilmemiş inek sütünden yapılıyor. "Ağaçsı" bir tat kazanmış, yeterince dinlendirilmiş çeşitleriyle dolgun gövdeli Şiraz şarapları öneriliyor.

GORGONZOLA, İTALYA (Barolo)
Lombardiya bölgesinin bu küflü peyniri, inek sütünden yapılıyor. Kremamsı dokulu bir tadı var. Keskinliğini dengeleyecek, yabanıl şarap istiyor. Barolo'lar Reciota della Valpolicella'lara eşlik ediyor.

GOUDA, HOLLANDA (Gövdeli Şiraz'lar)
Genellikle balmumuyla kaplanarak satılan Gouda'nın küçük mandıralarda yapılan ve iki yıla kadar olgunlaştırılanları da var. Olgun Gouda'lara en yakışan şaraplar da, gövdeli Şiraz'lar.

G. PADANO, İTALYA (Montepulciano)
Altı ay olgunlaştırılan, Türkiye'de etiketlerine "parmesan" yazılarak satılan sert, tuzlu ve kişilikli peynir Grana Padano ile, Toskana'nın gövdeli kırmızı şaraplarından Vino Nobile di Montepulciano'lar öneriliyor.

GRAVYER, İSVİÇRE (Bordeaux)
Dünyada en çok taklit edilen peynirlerden. Orijinali ise, taklitlerinin çoğunun aksine pastörize edilmemiş inek sütünden yapılıyor. İsviçre garantili hakiki gravyer (Gruyere) ile Bordeaux şarapları iyi gidiyor.

PARMESAN, İTALYA (Chianti Classico)
İtalyanların "Parmigiano-Reggiano" dedikleri, dünyada parmesan olarak bilinen bu "süpersert" peynirle yarışacak şarap bulmak zor. Biraz ezilse dahi Chianti Classico Rizerva'lar öneriliyor.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap

Copyright © 2002, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır