kapat
08.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Özal 'hakkımız var' derdi

Körfez Savaşında Cumhurbaşkanı Özal'ın Kerkük-Musul'u ilhak etme planı yaptığına ilişkin tartışmaya Doğan Güreş de katıldı. Güreş "Özal'dan talep gelmedi, sadece hakkımız var derdi" dedi
Genelkurmay eski Başkanı, DYP Kilis Milletvekili Doğan Güreş, Körfez Savaşı döneminde dillendirilen "Türkiye, Kerkük'e girsin" senaryosunun ABD gazetelerinde yeniden gündeme getirilmesine, "Hayale kapılmayalım" yorumu yaptı. Genelkurmay Başkanlığı sırasında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın kendisine böyle bir talebi hiç iletmediğini kaydeden Güreş, BM Güvenlik Konseyi kararları, İran ve Suriye'nin olası tepkisi gözardı edilerek, Türkiye'nin Kerkük'e girmesinin mümkün olmadığını söyledi. Güreş, bölgede özerk bir yapılanmaya gidilmesine destek verilmesi karşılığında, bu özerk bölgenin daha sonra Türkiye'ye bağlanması senaryolarını da, bölgedeki Kürt gruplarının liderleri Mesud Barzani ve Celal Talabani'nin "bir oyunu" olarak nitelendirdi. Güreş, Genelkurmay Başkanlığı sırasında, Turgut Özal'ın bu konuda kendisine somut bir talep iletmediğini, ancak sohbetleri sırasında sürekli Kerkük'ü kastederek, "Buralarda hakkımız var" dediğini anlattı.

"DÜNDEN RAZIYIM AMA..."
Güreş, Afganistan operasyonuyla birlikte yeniden "Türkiye Kerkük'e girsin" taleplerinin gündeme gelmesine tepki gösterirken ise, şöyle konuştu: "Türkiye Kerkük'ü işgal ederse Türkiye Ortadoğu'da daha güçlü bir ülke haline gelirmiş. Böylece Saddam gücünü kaybeder, yeni Ladinler çıkmazmış. Türkiye orayı almakla mı güçlü ülke haline gelecek? Neye göre taarruz edeceğiz? Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi buna (evet) mi diyecek? BM Güvenlik Konseyi karar alsın - ki alması mümkün değil. Kendi yasasına göre hudutlar değişemez. Bu kendi anayasasını inkar etmek olur - İran ve Suriye sorun çıkarmasın, tüm dünya kamuoyu razı olsun o zaman ben dünden razıyım. Bu bir hayaldir."

Güreş, ABD'nin belli dönemlerde Kerkük'ü Türkiye'yi yönlendirmek için "yem olarak" gündeme getirdiği iddialarının anımsatılması üzerine de şöyle dedi:

"ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde her şeye hakim mi? Ancak Türkiye'nin içinde bulunduğu kriz ortamı dikkate alındığında çok senaryo akla geliyor. Şu da bir gerçek, ABD'nin tek isteği Saddam'ı devirip, Irak'ı parçalamak."

BU BİR OYUN
Güreş, bölgede Talabani ve Barzani'nin önderliğinde kurulacak ve daha sonra Türkiye'ye bağlanma kararı alacak özerk bir yapılanmaya destek verilmesi senaryolarını değerlendirirken ise, şöyle konuştu: "Güya o dönemde Talabani ve Barzani demişler ki, (Biz özerkliğimizi alalım. Irak'ın içinde özerk muhtar olalım, bir kararla Türkiye'ye bağlanalım). Özal güya bunu kabul etmemiş. Benim bundan hiç haberim yok. O bölgede böyle bir yapılanmaya destek vermemiz, tehlikeli. Önce özerkliklerini destekleyeceğiz, sonra onlar bir karar ile Türkiye'ye bağlanacaklar. İngiliz oyunu gibi. Ne malum onların Türkiye'ye bağlanma kararı alacakları? Ne malum orada bir Kürt Cumhuriyeti kurmayacakları? Suriye ve İran'da da peşmergeler var. Onların tavrı ne olacak? Bizim için Irak'ın toprak bütünlüğü önemli. Bu iddia eğer doğru ise, Barzani ve Talabani'nin bir oyunudur."

Şebnem HOŞGÖR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
PARLAMENTO
DSP   131
MHP   127
ANAP   79
DYP   82
AKP   52
SP   48
BAĞIMSIZ   22
BOŞ   9
TOPLAM   550
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır