kapat
08.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 




'KAĞIT-KALEM'E DEVAM

ANOTO DİJİTAL DOLMAKALEM:

Bilgisayar klavyesini 10 parmak daktilo yazar gibi kullananlardan değil de, benim gibi her klavye başına oturuşta harflerin yerini tekrar keşfetmek zorunda kalanlardansanız;
Cep telefonunun kısıtlı sayıdaki tuşlarıyla mesaj göndermek işkence diyorsanız; Sevgiliye elektronik postayla gönderilen mektubu ruhsuz buluyorsanız;
Kısaca hem kağıt-kalem kullanmaya devam etmek, hem de demode biri izlenimi vermek istemiyorsanız;
Size iyi bir haberim var: dijital dolmakalem çıktı.
Ericsson destekli bir İsveç firması olan Anoto, dünyanın ilk dijital dolmakalemini yaptı. Görünüşü normal bir dolmakalemden farklı olmayan bu kalem, yazdıklarınızı ucundaki bir kamera ile kaydederek, alıcı-vericisiyle 10 metre yakınında bulunan cep telefonunuza, oradan da istediğiniz e-posta adresine, arkadaşınızın cep telefonuna veya bilgisayarınıza gönderiyor.

İYİ DE NASIL ÇALIŞIYOR?
Sabrederseniz anlatacağım. Anoto'nun çalışma prensibini iki bölümde inceleyebiliriz:
1- Yazı kaydı:
Anoto dijital kağıdı, normal kağıt üstüne, ortalama 0.3mm aralıklarla dağılmış, düzenli olmayan noktalardan oluşan özel bir 'pattern'(desen?) baskısıyla yapılmıştır. Standart baskı yöntemleriyle, istenilen boyda ve cinste kağıda basılabilen bu desen kağıtta hafif bir kirli beyazlık olarak görülmektedir. Kalemle yazarken, yazdıklarınızın altında kalan bu desenin saniyede 100 kez görüntüsü alınarak, kalemin kağıt üzerinde izlediği yolun koordinatları mikroişlemci tarafından hesaplanarak hafızaya kaydedilmektedir. Bu yol yazdığınız yazının ta kendisidir!
Kağıdın alt kısmında yazının nasıl değerlendirileceğine dair (gönderileceği e-posta adresi, hafızaya kaydet, gönder gibi) kısıtlı sayıda komutların yazılabildiği özel bölümler de bulunmaktadır. Bu bölüm kalemdeki karakter tanıma programının (OCR) çalıştığı tek yerdir.
2- Yazı transferi:
Anoto'nun içinde, hızla, yeni bir kablosuz iletişim standardı haline gelmekte olan Bluetooth alıcı-vericisi bulunmaktadır. Kalem, on metre mesafede çalışan bu telsizle, yakınındaki üzerinde Bluetooth bulunan bir cep telefonuna veya dizüstü bilgisayarına yazılanları aktarır.
Anoto'nun dilinden anlayan cep telefonunuz GPRS tekniğini kullanarak yazdıklarınızı istediğiniz yere iletir, hem de el yazınıza hiç dokunmadan.
Üzerinde Bluetooth bulunan ve Türkiye'de de bulabileceğiniz bildiğim tek telefon, bugünlerde reklam kampanyası yapmakta olan SonyEricsson T39.
Bu arada Ericsson'un Anoto dolmakalemi 'Ericsson Chatpen' olarak piyasaya sürmeye hazırlandığını haber verebilirim.
Detaylar için www.anoto.com, www.bluetooth.com ve www.ericsson.com sitelerini ziyaret edebilisiniz.
Önceki yazılar:
Bu 'Dizüstü' ne işe yarar? (01/10/2001)
'KAĞIT 2.0' GELİYOR! (08/10/2001)



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır