kapat
08.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 


GÜNGÖR MENGİ
Şimdi tam zamanı
Ayrıca iyi yönetilmeyi sistemleştirecek reformları çıkarmanın imkânsız görünmesinden kaynaklanan umutsuzluktu. Bir haftadır piyasalarda olumlu kıpırtılar görülüyor. Dış desteğin artacağına ilişkin haberlerin etkisi olabilir bunda. Ama asıl sebep kriz dayağı sayesinde herkesin gözünün açılmasıdır.

A. SAVAŞ AKAT
Döviz de düşermiş
Konu sıkıntısı diye bir derdimiz kalmadı. Ekonomide hiç bir şey olmasa bile döviz ya yükseliyor yada düşüyor. 19 Ağustos 2001 tarihli yazımıza "Köpük-Balon" başlığını koymuştuk. Özetle, ekonominin objektif verilerinin doların 1.6 milyon TL ve üstünde seyreden değerini desteklemediğini anlatıyorduk.

HAŞMET BABAOĞLU
AIDS'e ne oldu?
Gençlerin hepsi "Bize bir şey uğramaz; AIDS bizim semte uğramaz abi, korunmamıza gerek yok!" demişlerdi. Aldığı yanıtın içerdiği cehalet ve kayıtsızlık karşısında Dündar'ın öfkesini de iyi hatırlıyorum... Bu görüntüleri sıcak evlerinde ekranlarından izleyenler güldüler; kendilerini o gençlerden ayırdılar; onları maganda, kendilerini okumuş yazmış, kültürlü insanlar yaptılar...

ERDAL BİLALLAR
KDV indi hücum!
KDV düşmüş!" diyen parayı kapıp beyaz eşyacıların, galerilerin önünde sıraya girecek... Kimbilir; Halk Ekmek büfeleri önündeki kuyruktan çıkan çamaşır makinesini, buzdolabını yenilemeye gidecek... Öyle mi zannediyorsunuz?

MURAT BİRSEL
Dünyanın en zor işi!
Bir masa var, etrafına bütün dünya liderlerini oturtuyorlar, "Bugün ne yapıyorsun, ne düşünüyorsun" diye soruyorlar. Sonra mesela İsrail Başbakanı kim, hangi konuda ne yapacak diye bir fikir sahibi oluyor, ona göre politika saptıyor. Şimdi diyeceksiniz ki, "Nasıl oluyor da oluyor, bütün dünya liderlerini bir masada topluyorlar?"

YAVUZ DONAT
Onlar... Ulusoylar...
"Kendi sektöründe Türkiye'nin en büyüğü olan" bir aile şirketinden, "üç kardeş" Ankara'ya gelirler. "Bazı ziyaretlerde" bulunurlar. Bu arada Devlet Bahçeli'ye "neden Başbakan olmuyorsunuz" diye sorarlar. Bahçeli de onlara sorar:

UĞUR DÜNDAR
Para yok ama Mesih çok!
Dış borçlanmanın hepimize müthiş bir fedakarlık yüklediğini, bu uğurda iki kuşağı yitirmek zorunda kalacağımızı bilenler, bu "Kriz Makyavelizmi" karşısında acı acı güldüler. Üretmeden borçlanmanın ayaklarına bağladığı prangayı henüz fark edemeyen minicik çocuklarsa, korku içinde "Eyvah!.." dediler.

OKAY GÖNENSİN
Siyasetin itibarı?
Diğer ilgililer bu tek taraflı ve "kişisel" işlemin yanlış olduğunu düşünüyorlarsa, istifa eden kişiyi iknaya çalışırlar. İkna edemezlerse istifa işlemi yürür. Anayasa'da çok önemli değişiklikler yapıldı, ama milletvekilliğinin düşmesi ile ilgili 84'üncü maddenin başında yer alan bu tuhaflığa dokunulmadı.

METİN MÜNİR
Ekmek arası palavra
"Üç ayda bu psikolojiyi değiştirir, bir yılda yüzde 7 büyümeyi sağlarım," dedi. Harika! Cool! Ağzınıza sağlık! Madem ki mezat başladı, eminim yakında başkaları da ayağa kalkıp kendi vatan kurtarma tahminlerini açıklayacaktır.

İLKER SARIER
DGM hukuka aykırı
atv'de, Hulki Cevizoğlu'nun konuklarını dinlerken, aldığım hazzı ve "yüksek bilgi"nin verdiği "bilinç güveni"ni sizlere kelimelerle ifade edemem. Prof. Dr. Uğur Alacakaptan, Doç. Dr. Fatih Mahmutoğlu ile Doç. Dr. Adem Sözüer, DGM'lerin "usul, işleyiş ve yargılama"larını, "hukuka aykırılıkları" gerekçesiyle yerden yere vurdular.

ERDOĞAN SEVGİN
Yılan Hikayesi kan kaybediyor
Meltem Cumbul diziden ayrıldıktan sonra ilk kez Salı akşamı izledim yeni "Yılan Hikayesi"ni. Allah'ın bildiğini kuldan ne saklayayım. Sevemedim. Zeyno'lu yılan hikayelerinde, seyirciyi saran, Memoli Ğ Zeyno - Erkan Ağa'lı aşk üçgeninde gelişen olaylar olurdu.

NADİN TAŞCIOĞLU
25 katrilyonluk operasyon
Bankalarla yapılan takasın ardından, Merkez Bankası ve kamu bankalarının portföyündeki (nakit dışı) uzun vadeli tahviller, yenileriyle değiştirildi. İç borç stoğunda ilk kez 'piyasanın elindekiler-kamunun elindekiler' diye bir kavram oluştu. 2001 yılında Ağustos ayından itibaren iç borçlar ödenemez sendromu yavaş yavaş ortadan kaldırıldı.

MEHMET TEZKAN
Komadaki hasta için son çabalar
Işın Çelebi ve 22 milletvekilinin seçim ve siyasi partiler yasasını değiştirme girişimi de.. Mesut Yılmaz dün partisinin grup toplantısında yapmak istediklerini tek tek sıraladı.. Bununla da kalmadı.. Önerilerini birkaç gün içinde ortaklarına götüreceklerini söyledi.. Yani Ankara durumdan vazife çıkardı..

HINCAL ULUÇ
Bir Fenerbahçeli'nin ölümü..
Türkiye bir Fenerbahçelinin ölümü üzerine yazılmış ikinci yazıyı da gene bir Galatasaraylının kaleminden okudu.. Osman Coşgül, büyük, çok büyük atlet, büyük, çok büyük bir Fenerbahçeliydi ve Fenerbahçe camiasınının, başta başkan olmak üzere "Ölüm sessizliği" sürdürmesini anlamak mümkün değildi..

HAŞMET BABAOĞLU
İmparatorlar ihanete uğrar!
Hep kazanmaya ayarlanmış bir enerji reaktörünün sessiz-sedasız sönüp gitmesini mi bekliyorduk? Olmazdı... 'İmparator' dedik, 'İmparator' dendi... O da kendine imparator olarak baktı. İmparator gibi davrandı, imparator yetkileri istedi, imparator gibi fethetmeyi hedefledi; bizi de bir imparator gibi bir topraktan ötekine sürükledi.

DOĞAN KOLOĞLU
Korkaklık!
Avusturyalı futbolcular korkak. Milli formadan kaçtılar. Bariç, 39 yaşındaki Vukoviç'i ilk kez milli maçta oynatmaya mecbur kaldı. Bizde, G.Saray-Juventus maçında 20 bin polis vardı. Bu ortama antrenmanlıyız.


<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır