kapat
08.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Echelon'u önleme günü

DENİZ ESENTAŞ

Jam Echelon Day 2001 - Echelon'u Örseleme GünüÉ

Hala bilmeyenler için günün anlam ve önemini kisaca bildirmek istiyorum..

ECHELON nedir?

ECHELON, 5 devletin (ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda) istihbarat örgütlerinin dünya üzerinde iletişim sistemlerini denetlemek için kurdukları ortak projenin kod adıdır.

ECHELON projesinin temelleri 1947'deki UKUSA anlasmasıyla atılmış.

1971'de hayata geçmesinden günümüze dek kapsamımın ve kullandığı teknolojileri sürekli genişletmiştir. Liderliğini ABD Milli Güvenlik Dairesi NSA'nın yaptığı ECHELON'un bugün telefon görüşmeleri, e-mailler,

internet bağlantıları, uydu haberleşmeleri gibi akla gelebilecek tüm modern iletişim sistemlerini büyük oranda denetlediğine inanılmaktadırÉ

ECHELON NASIL ÇALIŞIR?
ECHELON sisteminin veri toplamak için kullandığı çeşitli yollar vardır. Gelişmiş anten sistemleriyle uydu haberleşmelerini dinlemek -ki çesitli raporlara göre bu antenler ABD, İtalya, İngiltere, Türkiye, Yeni Zellanda, Kanada, Avustralya, Pakistan, Kenya topraklarında ve muhtemelen diğer bazı ülkelerde de faaliyettedir- yeryüzündeki telefon hatlarını dinlemek, internet bağlantılarını dinlemek -internet ağının anahtar bağlantı- router noktalarında ECHELON'un veri iletişimini filtreden geçiren sniffer sistemlerinin bulunduğuna inanılmaktadır.

Kıtalararası iletişim hatlarını dinlemek (ABD'nin okyanus tabanındaki telefon hatlarını kontrol altında tutabilmek için bu kablolara dinleme cihazları yerleştirdiği bilinmektedir. Bu cihazlardan biri 1982'de kabloların bakımını yapan bir Fransız sualtı ekibi tarafından bulunmuştur. Bu gibi çesitli yöntemlerle, dünya üzerindeki iletişim sistemlerinden geçen veri paketleri ECHELON tarafından düzenli olarak toplanmaktadır.

Elde edilen bu veriler, DICTIONARY (sözlük) adı verilen bir filtreleme sisteminden geçirilir.

DICTIONARY, dinlenen veriler içinde ECHELON projesinin 5 ortak devletince belirlenen anahtar kelimeler, isimler, adresler, vs. gibi bilgileri tarayan bir bilgisayarlar ağıdır. Ayıklanan bu "tehlikeli" iletişim unsurları uzmanlarca incelenmek üzere takibe alınır...

ECHELON bu kadar güçlüyse neden daha önce duymadım, yönünde sözleri şimdiden duyar gibi oluyorumÉ

ABD hükümeti ECHELON'un varlığıyla ilgili tüm iddiaları reddetmektedir. Ama bu yeterli olmamalı. Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri ECHELON'un varlığını kabul ettiler. ECHELON hakkında Avrupa Parlamentosu'ndaki ilk rapor 1988'de yayınlandı. 1997'de Steve Wright tarafından hazırlanan politik kontrol teknolojileri konulu ikinci bir Avrupa Parlamentosu raporu -raporun ingilizce orijinali için http://cryptome.org/echelon-ep.htm sitesinden ECHELON hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Bu rapora göre ABD, Avrupa'daki telefon, faks ve e-mail haberleşmelerinin yüzde 90'ini ECHELON sistemiyle denetliyordu. Projeye ortak 5 devletin DICTIONARY'ye girdiği anahtar kelimeleri içeren bir veri elde edildiğinde, o anahtarı içeren iletişim paketi otomatik olarak isteği yapan ülkenin istihbarat örgütüne gönderiliyordu. Avrupa Parlamentosu'nu rahatsız eden nokta, bu sistemin potansiyel terör eylemleriyle ilgili bilgilerin ele geçirilmesinin yanında, çesitli ülkelerle ilgili ekonomik istihbaratın da ele geçirilmesine olanak vermesiydi.

Gerçekten de, soğuk savaş dönemi sırasında geliştirilen ve askeri bilgileri filtreleyen çeşitli elektronik istihbarat sistemlerinin aksine ECHELON, resmi daireler, şirketler, organizasyonlar ve bireyler gibi kaynakları dinlemektedir. Avrupa Parlamentosu bu kaygıların sonucu olarak kişisel mahremiyetin korunmasına yönelik bir arastırma komitesi görevlendirdi.

(http://www.heise.de/tp/english/inhalt/co/6724/1.html).

İtalyan hükümeti ECHELON'un bilgi toplama yöntemlerinin İtalyan kanunlarına aykırılığının incelenmesi için bir komisyon kurdu.

(http://www.sunday-times.co.uk/news/pages/sti/98/05/31/stifocnws01003.

Danimarka Parlamentosu da benzer bir araştırma başlattı...

Ve 1999'da, ABD'deki elektronik mahremiyet örgütü EPIC, ECHELON'un faaliyetleriyle ilgili olarak ABD hükümetini mahkemeye verdiÉ

(http://www.epic.org/open_gov/foia/nsa_suit_12_99.html).

ECHELON'un topladığı verilerin ne işe yaradığıyla ilgili de birkaç satırÉ

ECHELON'un 1947 UKUSA anlaşmasında karara bağlanan temel görevi ulusal güvenliğin korunmasıydı. Projenin bugün de bu amaca hizmet ettiği biliniyor. Ama bunun yanında, endüstriyel casusluk, sivil oluşumların

denetlenmesi (Amnesty International, Greenpeace, vs.) ve kişisel iletişimin kontrol altında tutulması gibi otoriter amaçlarla da kullanıldığı konusunda kanıtlar var.

ECHELON türünün tek örnegi degil, Rusya, Fransa, İsrail gibi devletlerin de benzer sistemler kullandığı

biliniyor ; ama ECHELON benzerlerinin en gelişmişi ve en utanmazı...

İlk kez 1999'da denenen bir sivil eylem olan Jam ECHELON Day, 21 Ekim 2001'de ikinci kez denenecektir. Eylemin mantığı, aynı günde, ECHELON filtreleme sistemine takılacağı bilinen anahtar kelimeleri içeren

mümkün olduğunca çok e-mail iletisi göndererek, ECHELON sistemini bir günlüğüne de olsa kilitlemektir.

1999'daki denemenin başarıya ulaşıp ulaşmadığı bilinmemektedir. ECHELON'u oluşturan bilgisayar sistemlerinin ABD tarafından finanse edilen sınırsıza yakın kapasitesi göz önüne aıindığında, böyle bir eylem girişiminin sembolik kalacağı hemen hemen kesindir. Ama eylemin asıl amacı, insanları ECHELON hakkında bilgilendirmek ve ECHELON'a karşı tepkisiz kalınmayacağını, projenin sahiplerine göstermektir.



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır