kapat
08.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Özürlü beyinler!

Gelişigüzel şekilde inşa edilen kaldırımlar özürlülere ve çocuklu kadınlara ıstırap yaşatıyor. Kaldırıma park edilen araçlar ilkelliğe tuz-biber ekiyor...
Altyapı eksikliği nedeniyle en hafif yağmurda bile bir çok semti sular altında kalan, yolları çukurlardan geçilmeyen İstanbul, kaldırım düzenlemesinde de ilkellik yaşıyor. En modern ilçeden kenar semtlere kadar hemen her yerde gelişigüzel şekilde inşa edilen kaldırımlar, kullanışlı olmamaları nedeniyle başta özürlüler ve çocuklu kadınlara ıstırap yaşatıyor. Çünkü kaldırımların çoğunda tekerlekli sandalye ve pusetlerin geçişi için rampa bulunmuyor. Son yıllarda bir kaç yerde ender olarak oluşturulan rampalar da dik olmaları nedeniyle kullanılamıyor.

Ayrıca kaldırıma park edilen araçlar da özürlülerin geçişine engel olurken, yola paralel olarak döşenen mazgal ızgaraları tekerlekli sandalyeler için tuzağa dönüşüyor. Metropol kentte yaşanan bu ilkellik yıllardır aynı şekilde sürüp giderken, belediyeler çarpıklığı gidermek adına neredeyse hiçbir şey yapmıyor.

Sağlam kaldırımları söküp yeniden yaptırarak müteahhitlerin cebine para akıtan belediyeler, gerekli düzenlemeleri bir türlü hayata geçirmedikleri için özürlüleri evlerine mahkum ediyor. Dünyanın hiçbir modern kentinde İstanbul'daki gibi çağdışı ve kullanışsız kaldırım bulunmadığına dikkati çeken şehircilik uzmanları, "Belediyeler özürlülere işkence yaşatan bu çarpıklıkları giderip utancı bitirmeli. Şimdiye kadar olduğu gibi göz boyamak için değil, yolların ve kaldırımların daha kullanışlı hale gelmesi için çalışma gerçekleştirmeli" çağrısı yapıyor.

Şenol BAŞTAKAR



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır