kapat
08.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Umutları tekneyle battı

Bodrum açıklarında önceki gün kaçakları taşıyan bir tekne batmış, 5 kişi ölmüştü. Dün aynı sularda kurtulan kaçakların bindiği sanılan diğer tekne de alabora oldu. 13 kişi yaşamını yitirdi
Nijerya, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Sierra Leone'den "güzel bir yaşam" umutlarıyla gelmişlerdi. Bir tekne dolusu adamdılar. Türkiye üzerinden Yunanistan'a gideceklerdi. Sonra, kader nereye sürüklerse... Ama kader onları güzel bir yaşama değil azgın dalgalara sürükledi. Önceki gün beş kaçağın can verdiği Bodrum açıklarında, dün bir facia daha yaşandı. Çoğu Afrikalı 17 kaçağı taşıyan sürat teknesi, Bitez sahillerinde fırtına yüzünden battı, 13 kişi öldü. Sahil Güvenlik yetkililerinin iddialarına göre, kazada ölenlerin bir bölümü, önceki gün batan tekneden sağ kurtulan, ancak bulunamayan kaçaklar olabilirdi.

12 KAYIP ARANIYOR
Kaçaklar önceki akşam geceyarısından sonra, Yunanistan'ın İstanköy adasına kendilerini götürecek "Erçin" adlı 7 metrelik sürat teknesine gizlice bindiler. Tekne, Bitez sahilinden henüz 150 metre açılmıştı ki, aşırı yük ve rüzgarın etkisiyle alabora oldu. Denize düşen 16 kişiden, 13'ü boğularak yaşamını yitirdi. biri Güney Afrika Cumhuriyeti, 2'si Nijerya uyruklu 3 kaçak yüzerek kayaya çıkmayı başardı. Bir kaçak ise kayboldu. Umut yolcuları arasında halen bulunamayan 12 kişi daha var. Jandarma ve Sahil Güvenlik yetkilileri bu 12 kişiyi karada ve denizde aramayı sürdürüyor.

YOLCULAR AYNI MIYDI?
Yetkililer "Bu kayıplardan bir kısmı karaya ulaşmayı başarmış ve kendilerine yardım eden insan tacirlerinin vasıtasıyla kaçmak için yeniden girişimde bulunarak bu tekneye binmiş olabilirler. Hatta teknenin kaptanı da aynı olabilir. Çünkü ilk kazada kaptan suya atlayarak kaçmıştı. Bu ihtimal üzerinde de duruyoruz. Kazalardan kurtulanlar yüzleştirilince olay netleştirilecek" diye konuştu.

Tekne faciasında yaşamını yitirenlerden biri cezaevinden 20 gün önce tahliye olmuş bir Türk'tü. İnsan kaçakçılığı suçundan Yunanistan'da hapis yatan 31 yaşındaki Mehmet Tokuç, Bodrum'da Türk yetkililere iade edilmişti. Tokuç, ifadesi alınır alınmaz serbest kalmış, yine aynı işe bulaşmıştı. Teknenin kaptanı olmayı ve kaçakları Yunanistan'a götürmeyi kabul etmişti ama bu onun son yolculuğu oldu. Tokuç'un cesedinin üzerinden bir de sahte kimlik çıktı. Tokuç adını Ramazan Begüm olarak değiştirmişti.

Zeki ÖZKESKİN



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır