kapat
08.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Onlar gelmezse biz onlara gideriz

Bale sanatçıları, "Zihniyet değiştirilmeli sanata ilgi köklü değişimlerle artar" diyor. Devlet sanatçısı Meriç Sümen Kanan'ın "TBMM'ye bale salonu açılmalı" sözleri tartışma yarattı.
Ülkeyi yönetmekle görevli olan siyasi çevrelerin sanata, özellikle de baleye karşı duyarsız olduğunu vurgulayan Kanan'a, meslektaşlarından da destek geldi.

Bir zamanlar Bolşoy'da dans etmiş ilk yabancı balerin olan Meriç Sümen'i destekleyen bale sanatçıları ise sorunun ancak köklü bir değişim içeren yeni bir formülle çözüleceğini vurguluyor. Meclis'e sahne kurmanın tek başına çözüm olmayacağının altını çizen sanatçılar, "Onlar bize gelmezse biz onlara gideriz!" diyerek sanatlarına olan ilgisizlikle savaşmak gerektiğini vurguluyor. İşte bütçenin yetersizliğinden yakınan sanatçıların Kanan'ı destekleyen sözleri.

Haklı olarak isyan bayrağı açıldı bir kere
Devletten maddi-manevi destek gelmezse biz sanatçılar nasıl verimli çalışıp kitlelere ulaşırız?

Doç. Dr. Şebnem Selışık Aksan (M. S. Ü. Bale Anasanat Dalı Başk.)
Çok haklı olarak isyan bayrağı açmış. Ancak sadece TBMM'de sahne açmakla sorunlarımız bitmez! Zihniyet değişmeli ve yeni bir formül bulunmalı. Eskiden devlet, himayesindeki kuruluşlara özen gösterirdi. Sanat, milli bir gurur meselesiydi. Cumhurbaşkanının locası vardı ve Meclis-i Erkan da büyük bir resmiyet ve coşkuyla izlerlerdi gösterileri. Şimdiki siyasiler, gelemeyeceklerini bildirmek için davetiyeye cevap dahi göndermiyor. Zaman da değişti. Sanatçılara da iş düşüyor bu noktada. Halka inen trende geçilmeli, daha coşkulu ve yaratıcı eserler sahnelenmeli. İlgi çekici yeni eserler ortaya konmalı. Bu sistem karşılıklı işler. Devletten biz sanatçılara destek gelmezse biz nasıl daha verimli çalışıp büyük kesimlere ulaşabilelim?

Sanat oksijen gibi gelmeli insanlara...
Sanat ikinci iş olarak görülüyor. Meclis'te sahne olsa vekiller belki daha çok ilgi gösterirler

Doç. Dr. Aydın Teker (M. S. Ü. Modern Dans Öğretim Üyesi)
Teklif çok yerinde. Keşke böyle bir sahne yapılabilse. Milletvekilleri bizi izlemeye gelmezse biz onların karşısına çıkarız. Siyasiler sanatımızı izlediklerinde, belki bu dallara daha çok önem gösterirler. Bale etkinliklerinin sadece yurt dışından gelenlere gösterilmesiyle bu dal hak ettiği yeri bulmaz. Siyasiler sanatın çok dışındalar. Sanattan anlamıyorlar. Yapılan yatırımlardan belli bunun böyle olduğu. Hayat şartları o kadar zorlaştı ki sanat ikinci bir iş gibi görülüyor artık. Oysa sanatın oksijen gibi olması lazım. Eğitim ve sanata çok özen gösterilmeli. Meclis'te sahne olsa, belli etkinlikler orada da yapılsa milletvekilleri daha çok ilgi gösterirler belki. Sanat, toplumun her kesimine ulaştırabilirse hak ettiği ilgiyi bulabilir

Özlem YURTÇU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır