kapat
08.11.2001
 SON DAKİKA
 EDİTÖR
 YAZARLAR
 HABER İNDEKS
 EKONOMİ
 FİNANS
 MARKET
 TÜRKİYE
 DÜNYA
 POLİTİKA
 SPOR
 MAGAZİN
 SAĞLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SİNEMA
 SANAT
 MODA
 KİTAP
 MÜZİK
 TARİH
 GURME
 GEZİ
 OTOMOBİL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODİ
 ASTROLOJİ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFİK
 ŞANS&OYUN
 ACİL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARŞİV
 

Can pazarı

Çalıntı otoyla kapkaç yapan 2 sabıkalı, polisten kaçarken pazar yerine girdi. Polisler, pazar tezgâhlarına ve alışveriş yapan insanlara çarpa çarpa ilerleyen otoyu lastiklerine ateş ederek durdurabildi. Bir kadın öldü, 8 kişi yaralı
İstanbul'un Bostancı semtinde çalıntı otomobille kapkaç yapan 2 kişi, polisin kendilerini takip etmesi üzerine araçla birlikte halk pazarına daldı. Pazarın içinde insanlara çarparak yaklaşık 500 metre ilerleyen kapkaççılar, 65 yaşındaki Fevziye Şener'in ölümüne, 8 kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Musa Var (22) ve Sedat Koyuncu (20) adlı iki kapkaççı, 06 AT 032 plakalı otomobille polisten kaçarken Kasadar Sokak'ta kurulan Çarşamba Pazarı'na girdi. Pazar tezgahları ve alışveriş yapan kalabalık arasından otomobille geçmeye çalışan kapkaççılar, pazarda büyük paniğe yol açtı. Olay sırasında bazı tezgahlar yıkıldı, otomobilin çarpması ve panik yüzünden 8 kişi yaralandı. Kolu kopan Fevziye Şener ise kaldırıldığı hastanede, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı.

Kapkaççıların bulunduğu otomobil, polis ve pazarcılar tarafından kıstırıldı. Polis, lastiklerine ateş ederek aracı durdururken, pazarcılar da otomobilin içindeki kapkaççılara tartıda kullandıkları demir ağırlıklar ve sandıklarla saldırdı. Pazarcıların elinden polis tarafından kurtarılan kapkaççılar, elleri kelepçeli olarak Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne kaldırıldı. Üzerlerinde kurusıkı tabanca bulunan kapkaççıların her ikisinin de bacaklarında kurşun yarası olduğu öğrenildi.

TAM BİR CEHENNEMDİ
OlayIn görgü tanıklarından pazarcı Halil Ayboğan, otomobilin pazara dalmasıyla birlikte insanların panikle sağa sola kaçıştığını anlatarak, "Ben böyle şey görmedim" dedi.

Pazarda alışveriş yapan vatandaşlardan Elif Üçkardeş de otomobilin, önündeki taksiye çarparak pazara girdiğini ve bu sırada pazarda büyük bir kalabalık olduğunu ifade ederek, "Pazar yeri bir anda cehenneme döndü. İnsanlar çığlık atarak sağa sola kaçmaya çalıştılar. Kaçamayan bazı kişilere araba çarptı, bazıları da yerlere düştü. Tam bir cehennemdi" dedi.

Kapkaççıların otomobilinin çarpması ve pazarda yaşanan panik nedeniyle yaralanan Kamile Kantarcıoğlu (59), Yasin Özyakışıklı (32), Şaziye Önal, kızı Nuray Önal, Altun Gülkaplan, Muradiye Tanju, Mefaret Turgay ve Huriye Demirel (78) isimli vatandaşlar Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

İlk altı ayda 3.815 kapkaç
İstanbul'da 2001 yılının ilk 6 ayında, neredeyse 2000 yılının genelinde olduğu kadar kapkaç meydana geldi. 2000 yılında 4 bin 102 olan kapkaç olayı sayısı, 2001'in ilk 6 ayında 3 bin 815'e ulaştı. Kapkaç sayısındaki artışın ekonomik kriz ve Şartlı Salıverme Yasası'ndan kaynaklandığı kaydedildi.

Kapkaç olaylarında, Kadıköy, Kartal, Şişli, Pendik ve Ümraniye'nin başı çektiği görüldü. Kadıköy'de 2000 yılında toplam 280 olan kapkaç olayı sayısı, 2001'in ilk 6 ayında 383'e yükseldi. Bu rakam, Kartal'da 221'den 356'ya, Şişli'de 170'ten 299'a, Pendik'te 56'dan 295'e, Ümraniye'de 204'ten 220'ye, Beyoğlu'nda da 127'den 158'e çıktı. Adalar, Çatalca ve Şile ilçelerinde, 2000 yılında ve 2001'in ilk 6 ayında, hiç kapkaç olayı yaşanmadı.

İstanbul'da ise 2000 yılında, toplam 531 kapkaç sanığı yakalandı. 2001'in ilk 6 ayında bu rakam 461 olarak gerçekleşti. 2000 yılında 2 bin 458 olan faili meçhul kapkaç olayı sayısı, 2001'in ilk 6 ayında 2 bin 765 olarak kayıtlara geçti.

Kurbanlar hep kadın
Kapkaççılar, hedef seçtikleri kadınların çoğunu yaraladı bugüne dek. Kimisi günlerce hastanede kaldı, kimisi de binbir güçlükle yaşama döndü. Ancak üç kişi var ki, onlar tam anlamıyla 'kurban'ı oldu kapkaççıların.

3 yıl önce Aysel Tabak, Kartal'da trenden inerken kapkaççılar çantasını çekmişti hızla. Kapkaççılar, genç kızı iterek trenden atlamış, dengesini yitiren genç kadın da, perona düşüp beyin kanaması geçirmiş, kurtarılamamıştı.

35 yaşındaki Demet Karaca da kurbanlarından biriydi. Florya'da 29 Ocak 2001'de tek başına yürüyen Karaca, arabayla yanına yaklaşan üç kapkaççı tarafından 20 metre sürüklenmiş; komaya girerek hastaneye kaldırılmıştı. 12 gün sonra da yaşama veda etmişti.

GÜLAY ÖĞRETMEN SON OLMADI
Geçtiğimiz günlerde de iki kapkaççı tarafından ağır yaralanan 25 yaşındaki öğretmen Gülay Tosbıyık, 10 gün süren yaşam mücadelesinde yenik düşmüştü. İki tinercinin ağır yaralı olarak bulduğu ve hastaneye kaldırdığı Gülay öğretmen, hastanede yaşamını yitirmişti. Minik öğrencileri, öğretmenlerini son yolculuğuna uğurlarken "Bir öğretmeni değil binlerce öğrenciyi öldürdünüz" diyerek kapkaç terörüne lanet yağdırmıştı.

Yalçın BEL-Mustafa ŞEKEROĞLU



<< Geri dön Yazıcıya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEŞİSİ
SABAH'ın Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır