kapat
08.11.2001
 SON DAKÝKA
 EDÝTÖR
 YAZARLAR
 HABER ÝNDEKS
 EKONOMÝ
 FÝNANS
 MARKET
 TÜRKÝYE
 DÜNYA
 POLÝTÝKA
 SPOR
 MAGAZÝN
 SAÐLIK
 KAMPÜS
 HYDEPARK
 ANKETLER
 SÝNEMA
 SANAT
 MODA
 KÝTAP
 MÜZÝK
 TARÝH
 GURME
 GEZÝ
 OTOMOBÝL
 YAT&TEKNE
 HIGH-TECH
 WEEKEND
 MELODÝ
 ASTROLOJÝ
 SARI SAYFA
 CANLI
 METEO
 TRAFÝK
 ÞANS&OYUN
 ACÝL TEL
 KÜNYE
 WEB REKLAM
 ARÞÝV
 

Güngör Uras nabza göre þerbet verdi...

Tanýnmýþ ekonomi yazarý Uras Milliyet'te Ayþe Teyze'ye KDV indirimini þikayet edip, verdi veriþtirdi. Dünya Gazetesi'nde ise iþ dünyasýna seslenerek "fýrsatý kullanýn" dedi
KDV oranlarýnýn yüksekliði üzerine yazarýmýz Þükrü Kýzýlot'un baþlattýðý tartýþma, sýnýrlý ve yetersiz de olsa bir KDV indirimi ile sonuçlandý. Hükümet, yüzde 26 oranýnda KDV uyguladýðý otomobil ve beyaz eþya sektöründe vergi oranýný yýl sonuna kadar yüzde 18'e düþürdü.

KDV oranlarýndaki indirime muhalefet eden tek ekonomi köþe yazarý ise Milliyet Gazetesi'nden Güngör Uras oldu.

Gerçi ayný gazeteden Hurþit Güneþ'te karþý çýkar gibi yazýlar yazdý. Ama ne dediði anlaþýlamadý. Yazýlarýnda "Ben daha önce yazmýþtým..." "Doðru deðil..." "Zamaný deðil..." "Aslýnda düþürülmesi faydalý olabilir..." gibi ifadeler kullandý.

Ancak Uras, Türk medyasýnýn çok yakýndan takip ettiði görüþlerine deðer verilen, köþeleri kesilip saklanan yazarlarýndan biri. Uras'ýn bir ay öncesine kadar Sabancý Holding'te yürüttüðü profesyonel yöneticiliði ise hep arka planda kaldý. Kamuoyu onu ekonomi yazýlarýný halka sevdiren ender yazarlardan biri olarak tanýdý.

Milliyet'ten önce Sabah Gazetesi'nde Ali Rýza Kardüz adýyla uzun yýllar yazýlar yazdý. Uras, ayný zamanda iþ çevrelerinin yakýndan takip ettiði Dünya Gazetesi'nin de deðiþmez yazarý. 15 yýldýr haftanýn 6 günü gazetenin ikinci sayfasýnda "Tevfik Güngör" imzasýyla yazý yazýyor. Uras, Milliyet'te biraz da sert bir uslžpla sürdürdüðü KDV indirimine karþý çýkan yazýlarýný Dünya'da yumuþattý. Aslýnda nabza göre þerbet verdi. Uras, Milliyet'te dün yayýnlanan köþesinde "Saç kurutma makinesi ve cilanýn vergisi düþtü, Halk þimdi çoþku içindedir. Halk bu aletleri kapýþacaktýr. Böylece reel ekonomi canlanacaktýr" diyerek KDV indirimi ile kendi uslžbuyla dalga geçti.

Ayný gün, Dünya Gazetesi'nde çýkan yazýsýnda ise Uras, firmalara akýl vererek, "Reklam yapýn. Yoksa canlýlýk olmaz, ekonomide bir fýrsat kaçýrmýþ olursunuz" dedi. Uras iþ çevrelerine vergi indirimlerinin ekonomileri nasýl canlandýrdýðýný da örneklerle anlattý. Bir baþka deyiþle, Milliyet'te Ayþe Teyze'nin seviyesine indi, Dünya'da ise yakýndan tanýdýðý iþ çevrelerine hitap etti.

Milliyet'te ne yazdý?

KDV oraný yükseltilmeli!
Gerçekçi olalým. KDV oranlarý indirilemez. KDV oranlarýný bu dönemde indirmek deðil, yükseltmek gerekir.

Halk dalkavukluðu ile bu ülke kurtulamaz. Birileri atýyor. Ama çok kimse de yutuyor

Efendim, KDV'yi indirelim. Þirketini zararda gösterdiði halde Mercedes'le gezen her gece Laila'da kafa çeken, üç günde bir Paris'e gidenden "Hayat Standardý Vergisi"ni almayalým... (Uras þirket ortaklarýnýn Hayat Standartý Esasý'na göre vergi vermediklerini bilmiyor ya da bu yazýsýnda bu gerçeði es geçmiþ)

* (2 Kasým tarihinde ise Uras, KDV 'yi Ayþe Teyze'ye þöyle anlatýyor)

Ayþe Haným Teyzeciðim, Katma Deðer Vergisi denilen vergi her türlü alým - satýmda, mal veya hizmeti alandan tahsil edilen bir vergidir. Siz bu simiti alýrken simit bedelinin yüzde 18'i kadar vergi ödediniz." (Türkiye'de hiç kimse simite yüzde 18 KDV ödemiyor. Fýrýn aslýnda ekmek satmýþ gibi göstererek sadece yüzde 1 KDV ödüyor)

* "Ayþe Haným Teyzeciðim. Otomobilin, buzdolabýnýn, televizyonun, çamaþýr makinesinin KDV'sini yüzde 18'e düþürecekler... KDV düþtü diyerek millet hemen piyasaya çýkacak... Þakýr da þukur otomobil, buzdolabý, çamaþýr makinesi alacak... Piyasa canlanacak... Reel sektör uyanacak... Ekonomi þahlanacak..."

* (Dün köþesinde çýkan yazý þu notla bitti) Özür notu: Sayýn okuyucularým. Bu gayri ciddi yazý için özür dilerim. Ekonominin hassas dengeler üzerine oturduðu bir dönemde bütün iþleri bir yana býrakarak vergilerle çocuk oyuncaðý gibi oynayan bir hükümetin icraatý baþka türlü nasýl anlatýlabilir?

* (Ve yazýdan alýntý)

Ondüle ve cila makinesindeki KDV oraný yüzde 26'dan yüzde 18'e indirildi. Bu karar mutlaka halka coþku yaratmýþtýr. Türk halký mutlaka yarýn dükkânlara koþacak, KDV'si yüzde 26 olduðu için aylardýr satýn alamadýðý ondüle makineleri ile cila makinelerini kapýþacaktýr.

Dünya'da ne yazdý?

Ekonomi için bir fýrsat
ABD'de eyaletlerde farklý satýþ vergileri uygulanýyor. Bazý eyaletler ekonomiye canlýlýk vermek için satýþ vergisi almýyor veya vergi oranýný düþük tutuyor. New York satýþ vergisinin yüksek olduðu bir þehir. Geçtiðimiz yýllarda New York Belediye Baþkaný yýl içinde birer hafta süre ile satýþ vergisi muafiyeti ilan etti.

* New York piyasasýnda mal aðýrlýðý giyim eþyasý. Bu giyim eþyasýnýn büyük bölümü de þehirdeki imalathanelerde üretiliyor. Belediye Baþkaný belli bir süre önce açýklama yapýyor. Ayýn þu haftasý New York'da 1.500 dolarýn altýndaki alýþveriþlerde satýþ vergisi alýnmayacak diyor.

* Geçmiþ uygulamalar gösterdi ki, satýþ vergisinin alýnmadýðý haftalar New York'ta alýþveriþ hacmi yükseliyor. Bunu bilen iþyerleri önceden hazýrlýða giriþiyor. Eleman alýyor. Üretimi artýrýyor. O bir hafta þehir ekonomisine canlýlýk veriyor.

* Acaba yýlbaþýna kadar KDV oranlarýndaki indirim, Türkiye'de de piyasayý canlandýracak mý?

Denemeden birþey söylenemez. Yýlbaþýna kadar piyasayý izleyeceðiz.

Ancak piyasanýn sadece KDV indirimi ile canlanmasýný beklemenin pek doðru olamayacaðý da görülüyor. (1) Ýndirim belli ürünlerde sýnýrlý bir uygulama getiriyor. (2) Ýndirim miktarlarý alýcýya büyük ölçüde cazibe saðlamýyor. (3) Talepteki duraklama KDV'nin yüksekliðinin ötesinde, insanlarýn gelirlerindeki düþme ile, imkaný olanlarýn para tutma inatlarýndan kaynaklanýyor.

* Ramazan'da piyasa genelde yavaþlamaktadýr. Bütün bunlarý bir yana atarak, KDV indiriminden yararlanacak üretim dallarýnda faaliyet gösterenlerin yoðun bir ilan ve reklam kampanyasýna baþlamalarý gerekir.

* Bu fýrsat deðerlendirilmelidir. Sadece KDV indiriminin miktarý deðil, fakat bu indirimin yaratacaðý bekleyiþ belki de morallerde düzelme saðlayabilir.

* Fakat üreticiler ve satýcýlar ilan ve reklam yapmaz, bir gayret göstermez ve satýþlarýn kendi kendine artmasýný beklerler ise hem onlar ve hem de ekonomi fýrsatý kaçýrmýþ olur. Bundan sonra da hükümetler benzer teþvik uygulamalarýna soðuk bakar.



<< Geri dön Yazýcýya yolla Favorilere Ekle Ana Sayfa Yap
HAFTANIN SOYLEÞÝSÝ
SABAH'ýn Demokrasi Kürsüsü'nde sizde sesinizi duyurun

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGÝ BASIM YAYINCILIK SANAYÝ VE TÝCARET A.Þ. - Tüm haklarý saklýdýr