Derin devlet dizisi sona erdi. 6 gün Süleyman Demirel'i yazdık. 4 gün de Kenan Evren'i. En çok gelen sorulardan biri derin devlet dizisinin zamanlaması ile ilgiliydi. Neden şimdi?...
Tarihi Mektup 12 Eylül 1980 askeri müdahalesinin ilk yazılı belgesi SABAH'ta. Demirel, 12 Eylül sabahı Genelkurmay Başkanı Org. Kenan Evren imzalı "Feshedildiniz, Hamzakoy'a gidiyorsunuz" mektubunu ilk kez Yavuz Donat'a açıkladı
Yönetime el koyduk hükümet feshedildi Evren "Sayın Süleyman Demirel" diye başladığı mektubu "TSK yönetime el koymuştur. Hükümetiniz feshedilmiş, parlamento üyeliğiniz düşmüştür. Talimatı getiren subayın ikazlarına uyunuz" diye sürdürüyor.
Su testisi su yolunda kırılır, haydi gidelim Demirel'in o gün "Saat 05.30. Nahit Menteşe mektupla geldi. Saat 06.45. Evden ayrıldık. Su testisi su yolunda kırılır. Allah'ın takdiri ne ise o olur. Gidelim" notu düştüğü günlüğün sayfası da SABAH'ta...
Bir saat sonra Hamzakoy'a Evren'in mektubunda "Hamzakoy-Gelibolu'ya götürüleceksiniz. Bir saat içinde hazır olunuz" diye yazıyor. Demirel ve Ecevit'i eşleriyle birlikte gösteren bu fotoğraf mektuptan iki saat sonra Hamzakoy yolunda çekildi. *** Derin devlet yaşayan bir olay (4 Nisan 2005 Pazartesi) Kenan Evren'le yaptığımız konuşmanın "ilkbölümünün" yayınlandığı gün... Demirel, Evren'in sözlerini dikkatle okudu. - Sayın Demirel... Derin devlet konusu okuyucularımızdan büyük ilgi gördü. - Elbette...Türkiye'ninbüyükbirolayı...Yaşayanbirolay. - Efendim sizi kimler aradı? - Kimleraramıyorki?..Devletinişlemesilazım...Geçmişteyaşananbirtakımarızalar,Türkiye'ningelecektedahaiyiolmasıbakımındanönemli...Herkesönemsemeli. Süleyman Demirel: - Birkaçgündürtepkilerideğerlendiriyorum...Olumlu...Kötüleyenyok...Arananistikrardır...Hikayeanlatılmadı...Geçmiştendersçıkarılarak,geleceğeümitlebakılmasıiçintecrübeleraktarıldı. - Efendim, deniliyor ki, Demirel neden derin devlet işinin daha da derinine inmedi? - Bensorularayanıtverdim...Şimdilikbukadarverdim...Belkibirbaşkazaman......
Bir başka bahara
Derin devlet dizisi sona erdi. 6 gün Süleyman Demirel'i yazdık. 4 gün de Kenan Evren'i. En çok gelen sorulardan biri: - Derindevletdizisininzamanlaması...Nedenşimdi? Cevap, İbrahim Tatlıses'ten esinlenmeli: - Oxfordvardıdaokumadıkmı? Daha önce derin devleti anlatan oldu da, yazmadık mı?
Demirel "dörtduvararasındaydı." Dışarı çıkmak istiyordu, doktorlar bırakmıyordu. Ziyaretçi kabul etmek istiyordu, doktorlar engel oluyordu. Açıkçası "doluydu." Böyle bir dönemde sohbet derin devletten açılınca... Biraz "kurcaladık." "Zemberek" boşaldı.
En çok sorulan sorulardan bir başkası: - Konuşulanlarıntamamıyazıldımı?..Yazılmayanbölümlernekadar? Yanıt: Dinlediklerimizin hepsini yazmadık. Bir kısmı "ambargolu." Beyanın sahibi "oftherecord" dedi... Yazılmamak üzere... Teypte olsa bile, kağıda dökmedik.
"Değişikçevrelerden" arayanlar oldu. Ellerinde "belge,bilgi" olanlar. "Konuşmak" isteyenler. İçlerinde "devletinönemliyerlerindegörevyapmışolanlar" da var. Hepsi de derin devletle ilgili "birşeyler" anlatacaklar. Hangi birini yazalım? Soli Özel aradı: - Okuyucukimliğimletelefonediyorum...Derindevletinyazılmasıgerekiyordu...Teşekkürederim. Ahmet Taşgetiren, yazdıklarımızla yakından ilgilenenlerdendi. Şöyle dedi: - Devamedecekmisiniz?..Etmelisiniz...Demirelbirazdahaderineinecekmi?..İnmeli.
Kimbilir... Belki bir başka bahara.
Baba'nın dağarcığı (5 Nisan 2005 Salı)
Kenan Evren'in anlattıklarının ikinci bölümünün yayınlandığı gün. Demirel, Evren'i okudu.
- Sayın Demirel... Bazı kişiler, içlerinde siyasetçi de var, üniversite hocası da, gazeteci de... Diyorlar ki... Sayın Demirel'in dağarcığında daha çok şey olmalı. - Doğru...Var. - Yine diyorlar ki... Baba, derin devlet olayının tümünü anlatmalı. - Anlatırız,anlatmasınada...Neyse. - Neden neyse? - Başkatürlüanlatırız. - Ne zaman? - Şartmı? - Talep var. - Heletamameniyileşip,çalışmayabaşlayalım.
Süleyman Demirel: - Sözlerimizgüncelinüzerinde...Kişilerleilgisiyok...Polemikamacınıgütmüyor...Kimseyihedefalmıyor...Aranan,devletteistikrardır...Devletinişlemesidir...Devletsokaktabulunmadıki.
Derin Demirel (6 Nisan 2005 Çarşamba)
Kenan Evren'le sohbetin üçüncü bölümü yayınlandı. Demirel sabah ilk olarak onu okudu. Süleyman Demirel: - Bütünbunlar...Yanianlattıklarımız,Türkiye'dederindevletinmevcudiyetiniispatlamakiçinanlatılmadı...Devletin,başkaülkelerdeolduğugibiişlemesiiçinanlatıldı.
Efendim bir de "derinDemirel" var... Bildiklerinizi tam anlatmıyorsunuz. - Olur,anlatırımanlatmasınada...Derindevletnedendevreyegiriyor?..Veyasoruyuşöylesoralım:Devletbirgünniçinderindevletoluyor? - Niçin? - İşteTürkiyebunudüşünsün...Benimistediğim,devletegüveninenüstseviyedetutulması...Sistemindarbesiz,müdahalesizişlemesi. Demirel: - İşleyendevletiçin,işleyendemokrasişart...Aslolanbu...Saygınparlamento,saygınsiyaset,saygınsiyasetçi...İşleyendemokrasiiçinhalkındemokrasiyesahipçıkmasıveçıkarılmasılazım...Bendiyorumki,halkındevletüzerindekihakimiyetiartsın.
- Sayın Demirel... Çok kişi diyor ki Demirel bir kapalı kutu... Devletin kara kutusu... Daha açık konuşsun, her şeyi söylesin. - Çokmuistiyorlar. - Evet. - Öyleyse...Durbakalım...
Devrim Demirel
Kenan Evren bize demişti ki: - İstanbul'a gittim... Harp Akademileri Komutanı Org. Bedrettin Demirel'e sordum... Ne yapalım?.. Bana dedi ki: Müdahale... Başka çare yok. Dün merhum Org. Bedrettin Demirel'in oğlu Devrim Demirel telefon etti: - Evren Paşa, babamın okul arkadaşı... Harbiye'den de sıra arkadaşı... Babamın anılarına göre, Kenan Paşa bu konuyu ilk önce babama açmış... Babamın yanıtı da şöyle olmuş: - Komutanım... Ordunun alt kademesi rahatsız... Alt kademeden serzenişler geliyor. Devrim Demirel "bu ayrıntıyı yazarsanız ailece memnun olacağız" dedi. Yazıyoruz.
Erkan Mumcu
Sayın Demirel... Bir Ispartalı daha Genel Başkan oldu... Sayın Erkan Mumcu. - Gönülden başarılar dilerim. - Ne yapar?.. Şansı nedir? - Siyasette laf başta değil, sonda söylenir... Siyaset karmaşıktır, şartları değişiktir... Zaman gösterir... Shakespeare diyor ki: Siz işin sonuna bakın.
Demirel'in ajandası
İsmet İnönü "günlük" tutardı. Günün önemli olaylarını "ajandasına" not ederdi. İnönü'nün alışkanlığını Demirel sürdürüyor. Günün önemli konularını "SüleymanDemirelbaşlıklıajandasına" not ediyor. İşte Demirel'in 12 Eylül 1980 sabahı el yazılı notları. "Sutestisisuyolundakırılır" sözü de ihtilal sabahı notlarının arasında.
Derin mektup
12 Eylül döneminde askeri yönetim tarafından, siyasi liderlere yazılan mektuplar hep "Bay" diye başlardı. "BaySüleymanDemirel" gibi. "BayBülentEcevit" gibi. Bunun tek istisnası var. 12 Eylül günü sabaha karşı Kenan Evren'in yazdığı mektup. "SayınSüleymanDemirel" diye başlayan ve "birsaatiçindehazırlanıpeviterketmesi" istenen mektup. Bu mektubu, derin devlet dizisi bağlamında Demirel'in "özelarşivinden" gün ışığına çıkarıyoruz.
Yeni adres Hamzakoy
Demirel'e mektup yazan Evren, "Yeni adresiniz Hamzakoy, isterseniz eşinizi de götürebilirsiniz" diyordu. Demirel ve eşi Nazmiye Hanım ile Bülent Ecevit ve eşi Rahşan Hanım, o gün aynı uçakla yeni adreslerine götürüldüler.
Demirel: Evren'in değerlendirmeleri dürüst
Sayın Demirel... Sayın Kenan Evren'in değerlendirmelerini okudunuz... Ne diyorsunuz? - SayınEvren'indeğerlendirmelerigayetdürüst...Gerçekleriolduğugibiaksettirmiş...Sizinyazıdizinizdegeçmiştekiolaylarınşuveyabuşekildecereyanettiğimeselesinegirilmedi...Başkabirşeyyapıldı. - Yapılan nedir? - SayınEvren'invebenimkonuşmalarım,birbüyükolayın,bazısayfalarıdır...Olayıntümüiçinsöylenecekçokşeyvar...SABAH'tayayınlananlar,büyükolayadairbirfragmandır.
Sayın Demirel... Siyaset mühendisisiniz... Cumhurbaşkanlığı seçimi için ne diyorsunuz? - Cumhuriyetdöneminde59hükümet,10Cumhurbaşkanıvar...VeherCumhurbaşkanı'nıngelişi,gidişibirbirindenfarklı. - Bu defa ne olacak? - Türkiye'ninaradığıdevletistikrarı...Vebütünkurallarınişlemesi...Kurallarhürveserbestbirortamdaişlerse,telaşagerekyok.
- Genel Başkan olarak böyle bir Meclis aritmetiğini arkasına alan Tayyip bey, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ne yapar? - Cumhurbaşkanlığıgibiönemlibirmakamainsanlarınhevesetmemesimümkündeğil...HeleCumhurbaşkanıseçtireceksiyasigücüelindetutanlar,bunu,birinehediyeediyormuşgibibiristikametesapmazlar...Kendileriiçinkullanırlar...Budayadırganacakbirşeydeğildir.