kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Krizle gelen Post-Sovyet eziyet

ARTANÇ SAVAŞ
18.04.2009
ABD'den dünyaya yayılan küresel mali kriz Rusya'yı vurdukça Sovyet 'eskisi' ülkeler sallanıyor..
Rus stratejistler tarafından "Yakın Çevre" olarak adlandırılan eski SSBC ülkelerinde krizin yarattığı huzursuzluk ortamı gün geçtikçe toplum geneline yayılıyor. Örneğin bağımsızlık mücadelesinin ardından liberal ekonomiyi benimseyerek Avrupa Birliği ile entegrasyon sürecine giren Baltık ülkelerinde krizi ve hükümeti protesto eden öğrenciler ile polisler arasındaki çatışmalar günden güne artıyor. Keza Avrupa'nın en fakir ülkesi olan Moldova'da da protesto gösterileri artık gündelik hayatın bir parçası haline gelmiş durumda.
Rusya'da krizin etkilerinin en derinden hissedildiği alan ise inşaat sektörü. Son 20 yılda patlama yapan ve Türkler de dahil olmak üzere pek çok ülkeden göçmen işçinin istihdam edildiği sektör, bugün eski günlerini mumla arar hale geldi. Geçmişte inşaat sektöründe aylık 500 dolar maaşla iş bulabilen göçmen işçiler, artık ya ülkelerine geri gönderiliyor ya da birikmiş alacaklarını tahsil edebilmek amacıyla gönderilmeme uğraşı veriyorlar.

SUÇ VE İNTİHARLAR ARTIYOR
Orta Asya cumhuriyetlerine baktığımızda da durumun pek farklı olmadığını görüyoruz. Bölgenin en fakir ülkesi olan Tacikistan'da, Rusya'da iş bulamayarak ülkelerine gönderilen işçiler ve işçilerin bakmakla yükümlü oldukları aileleri oldukça zor duruma düştüler. Aynı şekilde Rusya'da çalışan 3 milyon civarında Özbek işçinin de ülkelerine geri gönderildiği görüyoruz. Öte yandan Rusya'dan Kafkas Krizi sonrası sürülen işçilerin, ülkelerideki otoriter rejimlere alışmakta oldukça güçlük çektiklerini de söylemek gerekiyor. Yaşanan travmanın en somut göstergesi, işçilerin geri gönderildikleri ülkelerde suç ve intihar oranlarının büyük artış göstermesi.

RUSYA DURUMU KULLANABİLİR
Kafkaslar'daki komşumuz Gürcistan ise yalnızca krizden kaynaklanmasa da 2 gün içinde 85 bin kişiyi hükümete karşı sokaklara dökebilecek ciddiyette bir huzursuzluk olduğu gözümüze çarpıyor.
Bu şartlar içerisinde SSBC sonrası dönemde çok çeşitli yöntemlerle "Yakın Çevresi" üzerindeki etkisini tekrar tesis etmeye uğraşan Rusya'nın hareketsiz kalacağını beklemek yanılgı olur. Rusya, sözü geçen ülkelerin şu anki kırılganlıklarından mutlaka faydalanacaktır. Nitekim Ukrayna'da Batı yanlısı Turuncu Devrimcilerle Rusya yanlısı muhaliflerin mavi hareketi arasındaki mücadeleye Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da "AB, Doğu Bloku'na saygılı olsun" çıkışıyla müdahil olmuştur.