kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Balbay'ın günlükleri Özden Örnek'in teyidi

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
22.03.2009
Darbe günlüklerini yayınladıktan sonra kapatılan Nokta Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Alper Görmüş: Mustafa Balbay ile Özden Örnek'in günlükleri örtüşüyor.

Görmüş: Medyaya çeki düzen vermek için Örnek'in temasta olduğu gazetecilerle Şener Eruygur'un temasta olduğu gazeteciler farklı.


Bu haftaki Haftanın Sohbeti konuğum kapatılan Nokta dergisinin genel yayın yönetmeni Alper Görmüş. Konu malum; Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay'a ait olduğu söylenen günlükler. Bu günlükler, Türkiye'nin 2003-2004 yıllarında nasıl ciddi bir askeri darbe tehlikesi yaşadığımızın önemli bir kanıtı. Ama bizim meslek açısından en vahimi ise günlüklerin sahibi olan gazetecinin de bu darbe planın içinde yer alması, darbecilerle hareket etmesi.

BAŞBUĞ KARŞIYDI
Burada Alper Görmüş'le söyleşi yapmanın üç ayrı noktada önemi var; birincisi Nokta dergisi aynı darbe girişimleriyle ilgili dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek'in günlüklerini yayımladı. Örnek ile Balbay'ın günlükleri örtüşüyor mu? İkincisi, Nokta'da bu günlüklerin sadece kısa bir bölümü yayınlandı. Oysa günlükler çok daha geniş; yaklaşık 3 bin sayfa. Tamamını sadece Alper Görmüş gördü, bir kopyasını da bilgisine başvuran Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'e verdi. O bölümlerde ne vardı? Gazetecilerin ismi geçiyor muydu? Sonuncusu ise Özden Örnek'in günlüklerinin yayınlanmasından sonra Nokta kapandı. Dergisi baskılar üzerine kapatılan Görmüş, darbe planları içinde yer alan Balbay'a ne diyordu?

* Mustafa Balbay'a ait olduğu söylenen günlükleri Özden Örnek'in günlükleriyle birlikte okuyunca ne çıkıyor?
En önemli birkaç noktadan özetlersek; her iki günlük de, 2003-2004 döneminin en heveskâr darbecisinin Şener Eruygur olduğunu, bütün kuvvet komutanlarının darbeye "Evet" dediğini ve bu darbenin dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün direnmesi sayesinde engellenebildiğini, "Sarıkız" kod adlı darbe girişiminden vazgeçilmesinin ardından, sivil toplumun ve medyanın ön planda olacağı yeni bir müdahale konseptinin geliştirildiğini, şimdiki Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un 2003-2004'te darbecilerden uzak durmaya çalıştığını ve bu nedenle "kariyerist" damgası yediğini açıkça ortaya koyuyor.

* Balbay'ın günlükleri Özden Örnek'in günlüklerinin teyidi mi?
Okur okumaz aklıma gelen ilk şey, bunların darbe günlüklerini bir kez daha teyit ettiği oldu.

* Günlüklerde darbeyi isteyen isimlerle Balbay'ın görüştüğü isimler örtüşüyor mu?
Her iki günlükte de darbeyi isteyen, bu konuyu ısrarla gündeme getiren kişinin dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur olduğu görülüyor. Ayrıca, dört kuvvet komutanının dördü de bir dönem boyunca yönetime el koyma kararlılığında. Ama daha sonra bu kararlılık kırılıyor.

* Özden Örnek'in günlüklerinde Mustafa Balbay var mı?
Balbay'ın adı bir kez, şöyle geçiyor: "5 Aralık 2003... Akşamüstü Cumhuriyet gazetesinden Balbay aradı. 'Başbakan'a zor anlar yaşatmışsınız doğru mu' dedi. Ben de 'Hayır' dedim."

HANGİ GAZETECİLER
* Peki, darbe toplantılarına katılan gazetecilere dair bilgiler var mı?
Darbe günlüklerinde çok sayıda gazetecinin adı, Özden Örnek'e ziyaret çerçevesinde geçiyor. Mesela Tuncay Özkan, Mehmet Yılmaz, Mehmet Ali Kışlalı, Fikret Bila, Coşkun Kırca ve Can Ataklı'yı hatırlatabilirim. Bunların hiçbirinde, Mustafa Balbay'a verilen "Darbe yapmaya hazırlanıyoruz, kararlıyız" mesajının verildiğini söyleyemeyiz. Çünkü bu mesaj, bu netlikte ancak 'en muteber'lere verilebilir. Balbay'ın günlüklerinde de zaten komutanlar sık sık "Bir tek siz ve sizin gazeteniz Cumhuriyet var" diyerek, 'en muteber'i işaret ediyorlar.

İŞBÖLÜMÜ VAR
* Gazetecilerden neler isteniyor, ne konuşuluyor?
Örnek'in günlüklerinde en fazla, medyayı kendi yanlarına çekmek için yapılmış uyarılardan söz edebiliriz. Anladığım kadarıyla, medyaya çeki düzen vermek için Özden Örnek'in yakın temasta olduğu gazetecilerle Eruygur'un yakın temasta olduğu gazeteciler farklı. Belki bir işbölümü söz konusu olabilir. Örnek'in günlüklerinde çeşitli yayın gruplarında çalışmış, herkesle arasının iyi olduğu söylenen Mustafa Özkan öne çıkıyor. Örnek'in günlüklerinde bir de Doğan Grubu'nun müdahaleye katkısının sağlanması çabaları öne çıkıyor.