kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Özkök, Demokles'in kılıcı gibi duruyormuş

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
22.03.2009
* İki günlükte de bir anlamda hedef, dönemin Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök. Darbenin önünü kesen isim mi? Nasıl direnebiliyor?
Balbay'ın günlüklerinde, Şener Eruygur'un önüne "Ayışığı" darbe girişiminin, Örnek'in önüne de mal varlığı konulduğu söyleniyor. Nokta'da yayımladığımız Darbe Günlükleri'nde ise Hilmi Özkök'ün darbe planlayan komutanları izlediğini, ne yaptıklarına dair bilgi sahibi olduğunu onlara hissettirdiğini çıkartıyoruz. Bu, dört komutan üzerinde her zaman bir 'Demokles'in kılıcı' etkisi yaratıyor. Hatırlarsak, Balbay'ın günlüklerinde de, Özkök'ün tasfiyesi yönündeki tavsiye, Şener Eruygur tarafından, "Ya o bizi gönderirse" diye endişeyle karşılanıyor.

GÖREV SİVİL MAHKEMENİN
* Özden Örnek'in günlüklerini yayınlama sürecinde, ısrarla darbe girişimcilerinin yargılanmasının önünün açılmasına vurgu yapıyordunuz. Ergenekon davasının ikinci iddianamesinde sizin yayınladığınız darbe günlükleri de yer alıyor. Bunu bekliyor muydunuz?
Bir nokta yanlış anlaşılıyor. Unutmayalım, Özden Örnek'in ifadesine tanık sıfatıyla başvurulacak. Benim bundan şunu anlıyorum; savcılar hâlâ 2003-2004 darbe girişimlerini sorgulamanın kendi işleri olmadığı yorumunu yapıyor. Çünkü savcılara göre, söz konusu olan muvazzaf generaller olduğu için, onların yargılanması askeri mahkemenin işidir. Avukat Ümit Kardaş, bu yorumun doğru olmadığını yazdı. Eski Askeri Yargıtay Başkanı Nursafa Pandar da 2003-2004 darbe girişimlerini soruşturma ve yargılama görevinin sivil yargıda olduğunu açıkladı. Anladığım kadarıyla savcılar, Örnek'ten alacakları bilgilerle, Eruygur ve Tolon'un muvazzaflık dönemlerindeki kararlı darbeciliklerini, emeklilik dönemlerindeki darbeciliklerinin bir kanıtı olarak kullanmak niyetindeler...