Eski Diyarbakır Baro Başkanı Sezgin Tanrıkulu: JİTEM dağıtılmadı. Sadece kadroları aktif değil. Eleman ağı aynen duruyor. JİTEM'in öldürdüğü veya öldürdükten sonra kaybettiği 5 bin civarında insan var ..
Ergenekon davasında Veli Küçük ve Arif Doğan'dan sonra yine adı Güneydoğu'da faili meçhul cinayetlere karışan emekli tuğgeneral Levent Ersöz tutuklandı. Üç isim de JİTEM'de görev yaptı. Emekli albay Abdülkerim Kırca ise tutuklanacağı korkusuyla intihar etti. Bu dört isim de Güneydoğu'da faili meçhul cinayetler, işkence ve kayıplarla yaratılan korku imparatorluğunun lideriydi. Özellikle Kırca ve Ersöz Diyarbakır ve Şırnak halkının korkulu rüyasıydı. Ersöz'ün tutuklanmasıyla bölgede bir hareketlilik başladı. Aileler kaybedilen yakınlarının dosyalarının yeniden açılması için savcılıklara koşuyor. Peki, terörle mücadele bahanesiyle öldürülen veya kaybedilen kaç insan var? Bunların kaçını JİTEM öldürdü? Kaçıyla ilgili dava açıldı? Ergenekon davası, faili meçhul dosyaların akıbetini nasıl etkileyecek? Bu soruları yıllardır faili meçhul dosyalara bakan avukat ve eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu'na sorduk.
* Levent Ersöz, Veli Küçük ve Arif Doğan gibi JİTEM'ci komutanların tutuklanması Kürtlerde nasıl bir etki yaptı? Büyük bir heyecan yarattı. Herkesin gözü, faili meçhul cinayetlerin araştırılıp araştırılmayacağında. Kürtler, en azından bu isimlerden hesap sorulabildiğini gördü. Hesap sormak da kolay değil, çünkü bölgede bir de çatışmalar devam ediyor. Türkiye bu çatışma sürecini bir vesileyle sonlandırabilirse, bunların üzerine gitmenin psikolojik zemini daha fazla olur.
* JİTEM dağıtıldı mı? JİTEM'in eleman ağı aynen duruyor. Değişik illerde görev yapıyorlar. O dönemde üsteğmen, yüzbaşı olanlar şimdi binbaşı veya yarbay. Emekli olanların da yerini yenileri aldı. Bu yapının ordu içinde dağıtıldığı görüşünde değilim. Sadece aktif değil. Ama aktif hale getirilme çabalarının bulunduğu eski Özel Harekât Dairesi Başkan Vekili İbrahim Şahin'in tutuklanmasıyla ortaya çıktı.
* 300 kişilik özel ekip kurma girişimi mi? Evet. JİTEM kadroları devlet içinde arındırılmalı. Daha isimleri deşifre olmamış Jİ- TEM'ciler mevcut. JİTEM'in bu isimler tutuklanana kadar varlığını sürdürdüğü kesin.
* İtirafçılar ne yapıyor? İtirafçıların yüzde 90'ı bugün orduda sivil memur olarak görev yapıyor. Faili meçhul cinayetlerde itirafçılar tetikçi olarak kullanıldı. İbrahim Babat adlı itirafçı 61 kişiyi öldürmekle yargılandı. Sadece 6 yıl ceza aldı. Serbest kalınca da jandarma istihbaratta sicil memuru olarak işe alındı?
* Faili meçhul sayısı kaç? 18 bin gibi ciddi bir rakamdan bahsediliyor? Bu konuda net bir rakam söylemek mümkün değil.
* JİTEM'in öldürdüğü veya öldürdükten sonra kaybettiği kaç kişi var? 4 binden fazla, 5 bin civarında. Ama net rakamı bulmaya çalışıyoruz. Terörle mücadeleden kaynaklanan zararların karşılanmasına ilişkin bir yasa var. Bu yasa uyarınca yaşam hakkıyla ilgili bütün bölgede yapılan başvurular mevcut. Orada bir sayı var. Tabii onun içinde örgütün (PKK) gerçekleştirdiği eylemler de var; öldürülen korucular, öğretmenler... Onları çıkarttıktan sonra net rakam ortaya çıkacak. Bir de bölgedeki avukatların arşivleri var. Bende 26 faili meçhul başvurusu var.