Baykal: Tekstil dövizle alınan borç yüzünden batıyor
(AA)
Giriş Saati : 18.03.2009 17:12
Güncelleme : 19.03.2009 00:28
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, tekstil sanayisinin, deri sanayisinin dövizle alınan borç yüzünden battığını savunarak, ''Türkiye'de dövizle borç almaya kalkmanın bir çıkış yolu olmadığı açık değil mi?'' dedi.
..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Uşak İstasyon Meydanı'nda düzenlediği mitingde yaptığı konuşmada, Uşak'ın kendileri için çok derin anlamları olduğunu ve bir kez dana böylesi büyük bir buluşmayla burada bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Uşak'ın milli mücadelenin en önemli cephelerinden biri olduğunu ve Uşaklıların tıpkı Milli Mücadele döneminde olduğu gibi her zaman vatanına sahip çıkacağına inandığını ifade eden Baykal, bugünün, aynı zamanda 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 94. yıl dönümü olması nedeniyle de ayrı bir önem taşıdığını söyledi.
Baykal, Çanakkale Deniz Savaşı'nın bilinen, sıradan bir askeri başarı olmanın çok ötesinde anlamlar taşıdığını, Çanakkale'de denizde verilen bu mücadelenin sadece boğazları, İstanbul'u kurtarmakla kalmadığını belirterek, şunları kaydetti:
''Çanakkale'de o deniz zaferini kazanarak, Türk Milleti İstanbul'u kurtarmıştır. Dünyanın en büyük sömürgeci ülkelerine 1. Dünya Savaşı'nın tek mağlubiyetini yaşatmıştır. 1. Dünya Savaşı'nın en önemli zaferi Çanakkale'de gerçekleştirilmiştir ve müttefik ülkeler dünyada yeni bir durumun ortaya çıktığını, dengenin ortaya çıktığını, istedikleri gibi artık her yere gidemeyeceklerini, kendilerine birinin çıkıp 'dur' diyebileceğini, acı şekilde yaşayarak öğrenmişlerdir.''
Bu zaferle Hindistan'a Pakistan'a kadar uzanan sömürge ülkelerinin de artık Avrupa'ya teslim olmak zorunda olmadıklarını anladıklarını söyleyen Baykal, ''Çanakkale Savaşı dünyanın siyasi haritasını değiştirmiştir, dünyanın gidişatını değiştirmiştir. Böylesine büyük bir zaferi gerçekleştiren bir milletin çocukları olmak hepimiz için en büyük ve en haklı iftihar kaynağıdır'' diye konuştu.
UŞAK VE EKONOMİ POLİTİKALARI
Mitingde daha sonra ekonomik konulara ağırlık veren CHP Genel Başkanı Baykal, katılımcılara ''Nasılsınız, iyi misiniz? Haliniz, durumunuz nicedir? Uşak kalkınıyor mu?'' diye sordu.
Uşak'ın geçmişte tekstil ve deri alanında iddialı bir kent olduğunu, ancak bugün izlenen ekonomik politikalarla Uşak'ın bu gücünü yitirdiğini, tekstilde 20 bin olan çalışan sayısının 2 bine, sayıları yüzlerle ifade edilen deri işletmelerinin 15-20'ye düştüğünü savunan Baykal, şöyle devam etti:
''Bu iyi bir gidiş mi? Bu Türkiye'nin kalkınmasına yardımcı olan, halkın refahına yardımcı olan bir gidiş mi? Fabrikalar kapanmış. Bizim ihtiyacımız fabrikaların yanına yeni fabrikaların açılması, yani 3 fabrika olarak aldıysa burada 6 fabrika yapacak. 6 fabrika yapacak ki Türkiye daha çok üretim yapsın, gençlerimiz daha çok çalışma imkanı bulsun. Türkiye'de zenginlik tabana yayılsın, Türkiye dış dünyaya daha çok ihracat yapsın. Türkiye'de dövizle borç almaya kalkmanın bir çıkış yolu olmadığı açık değil mi? Türkiye'de bu tekstil sanayisini batıran, deri sanayisini batıran bu politika. İyi mi bu politika? Neyle gidiyor, ithalatı neyle yapıyoruz, dövizle. Dövizi nasıl buluyoruz, borçla. Bu politika artık tıkanmıştır. Geldiğimiz noktada Uşak ekonomik yanlışların, en ağır bedelini ödeyen kentlerimizin arasındadır.''
DIŞ BORÇLAR
Baykal, Türkiye'nin bu dönemde olağanüstü bir kaynak kullanmasına rağmen gelişmediğini, sadece borç batağına süreklendiğini ileri sürdü.
Hükümetin iş başına geldiğinde, kendinden önceki cumhuriyet hükümetlerinin ortak toplam borcunun sadece 220 milyar dolar olduğuna işaret eden Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bunlar iş başına geldiğinde, Türkiye'nin ortak borcu 220 milyar dolardı. Yani 80 küsur yılık cumhuriyet döneminin gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin, Atatürk, İnönü döneminden başlayın, Celal Bayar, Menderes, Süleyman Demirel döneminden Turgut Özal dönemine kadar 2002 yılına kadar bütün hükümetlerin ortak borcu 220 milyar dolardır. Yani Türkiye'de ne yapıldıysa Keban'ından Atatürk Barajı'na, petro kimya tesislerine, rafinerilere kadar ne varsa, Türkiye'de büyük tesis, ekonomik, işletme, hepsi yapıldı bütün hükümetler tarafından, büyük işler yapıldı. Sonuç 220 milyar dolar borç. ''
Türkiye'nin yönetimini 220 milyar dolarla devralan AK Parti Hükümetinin 7 yılda 80 yıldaki borcun üzerinde, 280 milyar dolar ek borç yaptığını ifade eden Baykal, şöyle dedi:
''Toplam borç 500'e çıkarıldı. Peki bu paralar nereye gitti? 280 milyar dolar. Geçmiş hükümetlerin hiçbirinin harcamadığı para kadar 7 yılda harcıyorsun. Ayrıca elde avuçta ne varsa hepsini sattılar, ucuz pahalı, yerli yabancı demeden sattılar. Hem sattılar, hem de onu yapan insanlara 'Allah razı olsun, siz bunları yaptınız, bak şimdi biz bunları satıp bundan yararlanıyoruz. Allah razı olsun, teşekkür ederiz' demeyi bile akıl etmediler. Tam tersine o dönemleri, başta İsmet Paşa olmak üzere en ağır ifadelerle suçlamaktan geri kalmadılar? 300 milyar doların üzerinde para harcadı bunlar. Nereye gitti bu para, Uşak'a ne geldi? Bir fabrika bir iş yeri var mı, nereye gitti bu para?''
Yayın tarihi: 18 Mart 2009, Çarşamba
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2009/03/18//haber,6F277EFE489544D0B1E6914174FDB27A.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2009, TURKUVAZ GAZETE DERGİ BASIM A.Ş.