Giriş Saati : 16.10.2008 11:29 Güncelleme : 16.10.2008 22:02
Türkiye'nin meme kanseri haritasını oluşturmak üzere, Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) tarafından Bahçeşehir'de başlatılan Meme Kanseri Erken Tanı ve Tarama Projesi, yaşları 50-69 arasında değişen 5000 kadınla gerçekleştirilecek. 2018 yılında sona erecek projenin ilk sonuçları 2 yıl sonra açıklanacak.
İstanbul Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vahit Özmen'in koordinatörlüğünde, İstanbul ve Marmara Üniversiteleri, Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi işbirliğiyle yürütülecek proje, aynı zamanda, bugüne kadar kendi alanında yapılan en kapsamlı bilimsel çalışma olacak. Gelişmiş ülkelerde yaklaşık 50 yıldır uygulanan "Meme Kanseri Tarama Programları" sayesinde ele gelmeyen meme kanseri oranı yüzde 75'e ulaşmış ve meme kanserinden ölümler yüzde 50 oranında azaltıldı. Bu amaçla, nüfus ve ikamet kayıtları düzenli olarak tutulan ve Türkiye'nin Avrupa Birliği ödüllü tek beldesi olan Bahçeşehir, ilk çalışma bölgesi olarak seçildi.
Proje kapsamında, Bahçeşehir Belediyesi sınırları içinde yaşayan, kayıt altına alınmış, kolaylıkla ulaşılabilecek olan kadınlar, her iki yılda bir kontrol programına alınacak. Bu proje ile, meme kanserinde muayene ve dijital mamografi ile erken tanı sağlanarak kadınların memelerinin korunması ve sağlıklı yaşamları hedef seçildi.
Proje kapsamında, meme kanserinde erken tanı ve mamografi taramaları ile ilgili bilgi düzeyi ve davranışların değerlendirilmesi, hastalıkla ilgili düşüncelerin ortaya çıkarılması ve bu konuda kadınların yaşamları boyunca attıkları adımların detaylı olarak rapor haline getirilmesi amaçlanıyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Türkiye'de kadınların erken tanı konusunda motive edilmesi ve kontrol yaptırma alışkanlıklarının geliştirilmesi konusunda sağlık sisteminde alınacak önlemler net bir şekilde ortaya konulabilecek.
Bahçeşehir Belediye'sinin MEMEDER'e tahsis ettiği Meme Sağlığı Merkezi'nde gerçekleştirilecek proje, The Breast Health Global Initiative (Küresel Meme Sağlığı Girişimi) tarafından en başarılı projelerden biri olarak seçildi ve ödül aldı. Projenin ana sponsorları olarak Bahçeşehir Belediyesi ve Roche Müstahzarları San. A. Ş. yer alıyor.
DÜZENLİ TARAMA HAYAT KURTARIYOR
Hekimler tarafından bire bir yürütülecek sağlık danışmanlığı sistemiyle meme kanseri riski altında bulunan kadınların sistematik olarak taranabileceğini, randevulu ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek bu tip taramalarla erken tanı sisteminin ülkemizde de başarıyla hayata geçirilebileceğini belirten Proje Koordinatörü Prof. Dr. Vahit Özmen, "Düzenli tarama sayesinde erken tanı olanaklarının artması bugün dünyada pek çok kadının hayatını kurtarıyor.
Tıp dünyasındaki gelişmeler sayesinde erken tanı koyulması durumunda artık meme kanseri neredeyse tümüyle tedavi edilebilen bir hastalığa dönüşmek üzere. Bu yüzden Bahçeşehir'de yaptığımız bu çalışma erken tanının önemine dikkat çekiyor ve Türkiye'nin bu konudaki risk haritasını çıkarmayı hedefliyor. Kuşkusuz çalışmanın sonuçları bizlere meme kanserinde erken tanı konusunda sağlık sisteminde atılacak adımlar konusunda da önemli ip uçları verecektir" dedi.
Sağlık Bakanlığı ve Avrupa Birliği Sağlık Mevzuatı'nın 50 yaşından itibaren her kadının, iki yılda bir mamografi çektirmesini önerdiğini, yüksek risk grubundaki kadınların bu yaştan önce kontrole girmesinin gerekli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Vahit Özmen, "Bu konuda son kararı doktorunuzla birlikte vermeniz gerekmektedir. Sizin risk sınırlarınızı en iyi doktorunuz belirleyebilir. 50 yaş üzerindeki kadınların meme kanserine yakalanma riski daha genç olanlara göre daha fazladır. Yaş ilerledikçe meme kanseri sıklığı artmaktadır" diye konuştu.