Müzik piyasasının yüzde 70'ini elinde tutan Seyhan Müzik'in sahibi Bülent Seyhan: "Bütün firmalar peş peşe battı. Unkapanı'na kimse uğramıyor artık. Onun yerini televizyon şarkı yarışmaları aldı"..
Bu hafta Türkiye'nin en büyük müzik şirketi Seyhan Müzik'in sahibi Bülent Seyhan'la konuştum. Neden Bülent Seyhan? Müzik sektöründe çok ciddi bir kriz var. Aslında kriz 1998'de başlıyor ama müzik piyasası bir daha toparlanamıyor. Kriz son dönemde ise gittikçe derinleşiyor. Büyük firmalar peş peşe batıyor. Bir dönem ünlü olmak için kapısında yatılın Unkapanı'nda artık kimseler yok. Dükkânların kapıları sürekli kilitli. Albüm satışları ise artık çok düşük. Müzik sektörü neden böylesine derin bir krize düştü? İnternetin bundaki payı nedir? Albüm çıkartmak tarihe karışabilir mi? Ünlü olmak isteyenler Unkapanı yerine nereye gidiyor? Tüm bu soruları Deniz Seki'den Mustafa Sandal'a, Gülben Ergen'den Yavuz Bingöl'e kadar neredeyse bütün popüler şarkıcıların albümlerini yayınlayan Bülent Seyhan'a sorduk.
* Müzik sektöründeki krizin nedeni ne? Aslında müziğin şekli değişiyor. Müzik, farklı bir yere gidiyor. Bununla birlikte müzik sektöründe para kazanmak diye bir şey kalmadı. Çünkü müzik sektörünün ekonomisi teknolojiye yenik düştü. Ekonomi yenik düşüncede iyi eser, kaliteli albüm meydana getiremiyorsunuz. Korsana yenik düştüğümüzden beri kaliteli ya da doğru dürüst eser çıkartamıyoruz.
TEKNOLOJİYE YENİLDİK * Ne zamandan beri bu kriz var? Bu kriz 1998'den itibaren var. Tabii ilk yıllar bu kadar ağır değildi. Ama şimdi sanatçılara yatırım yapmak mümkün değil. Çünkü geri dönüşü olmuyor. Kendi kendine albüm yapan isimler var ama onlar da başarılı olmuyor. Eskiden yılda en az 10-15 listeleri alt üst eden yani hit şarkı çıkardı. Hatta daha fazla... 5-6 da hit şarkıcı çıkardı. Bugün star olan popçuların hepsi 1995 öncesinden çıkma. Yani artık star çıkmıyor. Bu tarihten sonra çıkan starları saysan üçü geçmez.
* Unkapanı ne durumda? Unkapanı kültürü bitti. Eskiden Unkapanı'nda dükkânların kapısını açtığımız andan itibaren ünlü olmak isteyenler başlarlardı koridorlarda türkü, şarkı söylemeye. Seslerini bizlere duyurmaya çalışıyorlardı. Şimdi artık o insanlar yok. Ki onlar Unkapanı kültürünün önemli parçasıydı. Kimse uğramıyor artık Unkapanı'na...
* Albüm çıkarmak, ünlü olmak isteyenler şimdi nereye gidiyor? Televizyonlardaki şarkı yarışmalarına gidiyorlar. Ama o yarışmaların da artık hiçbir ciddiyeti ve saygınlığı yok. O yarışmalar sadece jüri üyelerinin ünlü olmasına, ya da ünlü olanların gündemde kalmasına yarıyor. Hatta o yarışmalarda sadece jüri üyeleri para kazanıyor. Yarışmacılara hiçbir yararı yok. Orada açıkçası insanlar sömürülüyor.
* Birinci seçilenlere albüm yapmıyorlar mı? Yarışmalardan albüm yapılacak yıldız isim çıkmıyor. Bugüne kadar o tür yarışmalardan çıkan tek star isim geçen yıl yitirdiğimiz Barış Akarsu oldu. Şimdi bu yarışmalarla 1960'lı, 1970'li ses yarışmalarını karıştırmamak lazım. O yarışmalardan ciddi ciddi ses sanatçıları çıkardı. Ama şimdikiler sadece ticari kaygıyla yapıldığı için başarısız. Ama diğer taraftan bu yarışmalar bizi bir yükten kurtarıyor; boş projelere yatırıp yapmamızın önüne geçiyorlar. Yarışmalarda birinci olanları albüm yapmak için bize getiriyorlar. Ama yapmıyoruz. Çünkü tutmuyor. O yarışmaları düzenleyenler de bu gençleri kandırıyorlar "Albüm yapacağız" diye ama yapmıyorlar.