Sunset’in patronu Barış Tansever
İLİŞKİLİ HABERLER
'Adam hıyar mı, 2 bin Euro'luk Petrus'u 7 bin Euro'ya içsin?'
'Adam hıyar mı, 2 bin Euro'luk Petrus'u 7 bin Euro'ya içsin?'
Sunset'in sahibi Tansever, "İstanbul'da bir şişe Petrus'a ödeyeceğiniz parayla uçakla Londra'ya gidip dünyaca ünlü bir restoranda yemek yiyip üzerine Petrus'unuzu yudumlayabilirsiniz" diyor..
Son birkaç yıldır turizmde kaliteli ve zengin turisti çekmek amacıyla her zamankinden daha iddialı adımlar atılıyor. Özellikle İstanbul'da dünya çapında ünlü restoranlar peşpeşe şube açıyor, hizmete giren oteller Avrupa'nın en iyileri arasında kendilerinden bahsettiriyor. 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul, sadece tarihi güzellikleri ve doğası ile değil yeme- içme ve eğlence sektörüyle de kendini gösteriyor. Çünkü dünyada turizm eğiliminin 3-S (Sea- Sun- Sand / Deniz- Güneş- Kum)'den 3-E (Exciting- Educational - Entertainment / Heyecan- Eğitim- Eğlence)'ye kaydığı belirlenmiş durumda.
TURİST AZ HARCIYOR
İstanbul'daki eğlence merkezleri, yılda ortalama 600-700 bin turist çekiyor. Ancak yeterli değil. TUYED (Turizm Yazarları ve Gazetecileri Derneği)' in açıkladığı rapora göre, Paris'i gezen turistlerin eğlenceye harcadığı para, İstanbul'a gelen turistlerin harcadığından 80 kat fazla. Paris'e giden 26 milyon turist, eğlence merkezlerine yılda 3.5 milyar Euro döviz bırakırken, İstanbul'a gelen 6.5 milyon turist, eğlence için sadece 150 milyon dolarlık döviz bırakıyor. Turizm Restoran-Kulüp Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği(TURYİD) Başkanı Barış Tansever, diğer Avrupa başkentleri ile kıyaslandığında İstanbul'da yeme-içme ve eğlence merkezleri ile turistlerden daha çok gelir elde edilmesi konusunda şu görüşü dile getiriyor: "Restoranlarımız dünya ayarında, pahalı değil, ama içkiye konan vergiler düşmeli. ÖTV, KDV, ve ithalat vergisi fiyatları çok artırıyor. İstanbul'u kendi elimizle pahalılaştırıyoruz. Bunun sebebi açgözlü işletmeciler değil, vergiler."
SABİT VERGİ OLSUN
Tansever, durumu örnekliyor. "Petrus şarabını örnek verelim. 500 Euro Paris'teki fiyatı ise restoranda bin 500-2 bin Euro, bizde ithal etmeye çalışıldığı takdirde ise 7 bin Euro oluyor. Adam hıyar mı burada içsin? Uçağa atla, git, Londra'da bir seyahat yap, iç Petrus'unu daha iyi... Paris'te şampanya bakkalda 30 Euro.. Bizim Migros'ta 120 Euro... Bu durum çok manasız" diyor. TURYİD Başkanı Barış Tansever, "Vergiler yüzünden ülkede üç, beş, on Euro'luk şaraplar ithal ediliyor. Önerim, 20 Euro'nun üzerindeki ürünlerde sabit vergi alınması" açıklamasını yapıyor. Tansever, sorularımızı şöyle yanıtlıyor:
* Turizm Restoran-Kulüp Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği yani TURYİD'in son durumu nedir? TURYİD'in 72 üyesi var. Üyeler 120 mekana sahip. Bunların 2007 cirosu, tahmini 500 milyon dolar civarında. Şehirde yeme-içme sektöründe 10 bin müessese var ve toplamda ciro 3-3.5 milyar doları buluyor.
* İstanbul'un potansiyeli nedir, ne kadar lüks restoranı kaldıralibilir? Çalışırsak, İstanbul'u yabancılar için de Türkler için de yeme-içmeeğlence merkezi haline getirebiliriz. Bu anlamda şehrin hem altyapısına, hem de eğlence hayatına yatırım yapılması gerekiyor. Dünya çapında markalar olan Zuma, Hakkasan, Spice Market'lerin gelmesi çok iyi. Eğer bu restoranlar para kazanırlarsa, İstanbul dünya çapında yatırımlar için önemli bir adres olur.
İLİŞKİLİ HABERLER
'Adam hıyar mı, 2 bin Euro'luk Petrus'u 7 bin Euro'ya içsin?'
Yayın tarihi: 30 Mart 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/30//haber,5AC283EE45304CA5A377F3C93953F957.html
Tüm hakları saklıdır.
Copyright © 2003-2008, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.