kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Parada dünyadan % 20 uzaklaştık!

Siyasi gerilimin artması Türkiye piyasalarını dünyadan uzaklaştırdı. Martta gelişmekte olan 5 ülkenin parası dolar karşısında % 12.4 değer kazandı... TL, Euro ve dolar karşısında 1 ayda % 7.4 değer kaybetti. TL ile piyasaları beraber hareket eden ülkelerin paraları arasındaki değer farkı % 20'yi aştı..
Uluslararası finans krizinde gelişmekte olan ülkelere paralel bir seyir izleyen Türkiye piyasaları özellikle son iki haftadır diğer ülkelerden ayrışarak, bozulmaya başladı. Ayrışma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın AKP hakkında kapatma davası açtığı tarihten itibaren belirginleşti. Piyasaların dünyadan kopması 2 gösterge ile kendini gösterdi. Borsa yıl içinde yüzde 28.9 değer kaybederken gelişmekte olan ülke borsaları endeksi olan MSCI ise yıl içinde yüzde 12.6 yükseldi. İkinci gösterge de döviz oldu. SABAH'ın hesaplamalarına göre gelişmekte olan 5 ülkenin para birimi ile oluşturulan döviz sepeti mart ayı içinde dolara karşı yüzde 12.4 değer kazanırken, dolar-Euro sepeti ise aynı dönemde Türk Lirası'na karşı yüzde 7.4 yükseldi. Böylece Türk Lirası ile benzer ülkelerin para birimleri arasında değer farkı yüzde 20'yi buldu. 5 ülkenin para birimini kapsayan döviz sepeti Güney Afrika Randı, Brezilya Reali, Polonya Zloty, Çek Korunası, İzlanda Kronu'nun dolar karşısındaki değerlerinin ortalamaları alınarak oluşturuldu. Ortaya çıkan grafik (solda) özellikle kapatma davasının tarihi olan 14 Mart'tan sonra TL'nin döviz sepeti ile ile ayrışmaya başladığı gözlendi. Nitekim bu ayrışma sonrasında Türk Lirası hem dolar hem de Euro karşısında değer yitirirken diğer ülkelerin paraları dünyada kan kaybeden dolar karşı değerlendi.

DOLAR 1.30 YTL'Yİ AŞTI
Doların uluslararası para birimleri karşısında değer kaybetmesine rağmen yatırımcıların siyasi gelişmelerden endişe duyması ile kapatma davasının açıldığı tarihten bu yana dolar Türk Lirası karşısında yüzde 4.8 değerlendi. Dolar geçtiğimiz cuma günü ise AKP ve Başbakan Erdoğan'ın sağduyu çağrılarına 'Geri adım atmam' cevabıyla Türk Lirası karşısında son 7 ayın en yüksek seviyesine yükselerek, 1.3043 liraya kadar yükseldi. Bu ayrışma döneminde dolar ABD merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile Euro ve Japon Yeni karşısında ise tarihi seviyelere geriledi.