kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 30 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Sabah 8, akşam 10 çalışıyorum beni listede hep göreceksiniz'

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Baba mesleği konfeksiyonculuğa, inşaat ve enerji yatırımlarını ekleyen Türker SABAH'a Ankara'da en çok vergiyi ödeyen işadamı olmanın sırrını açıkladı..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Sabah 8, akşam 10 çalışıyorum beni listede hep göreceksiniz'
BAŞKENT vergi rekortmenleri listesinin sürpriz ismi Kazım Türker SABAH'a konuştu. Türker, Ankara'da 15 metrekare mağazada başlayan iş hayatında basamakları hızla tırmandı. Baba mesleği konfeksiyonculuğa, inşaat ve enerji yatırımlarını da ekleyen Türker, bir anda Ankara'da en çok vergi ödeyen işadamı oldu. Türker, "Beni bundan sonra da listede göreceksiniz" mesajı verdi. Çimento sektöründeki hisse satışları Türker'in rekortmenliğe taşıdı. Türker, sorularımızı şöyle yanıtladı:

40 ŞİRKETİM VAR
* Vergi rekortmenliği nasıl geldi?
Bu performans geçmişten gelen birikimin bir yansıması. Son derece mutluyum, gururluyum. Rekortmenler listesinde kalıcı olacağız. Bundan sonra da bizi listede göreceksiniz. 40'ın üzerinde şirketim var. Kurumlar vergisi listesinde senelerdir yer alıyordum.

* Türkerler Grubu'nun büyümesinin sırrı ne?
İnşaat mühendisiyim. 54 yaşındayım. 19 yaşında Ankara Anafartalar Çarşısı'nda 15 metrekare mağazada işe başladım. Akşamları inşaat mühendisliği okudum. Gündüzleri konfeksiyon işinde çalıştım. 1983'te Arçelik bayiliği yaptım yani Koç Grubu'nun bayisiydim. Baba mesleğimiz konfeksiyon. İki fabrikamız var. Selen ve Saten Giyim. Biri ihracata diğeri iç piyasaya çalışır. Taahhüt işlerimiz, gayrimenkul yatırımlarımız var.

* Başbakan'a yakınlığı ile bilinen işadamı Remzi Gür'le yakınlığınız var mı?
Remzi Gür 20 yıllık dostum. Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan kardeşim kadar yakındır. Bir ara mağazalarımda Ramsey ürünlerini sattım. Son iki yıldır bayiliğini aldım.

* Enerji sektörüyle de ilgilendiğiniz söyleniyor. Ne tür yatırımlar yapıyorsunuz?
Enerji sektörü grubumuzun lokomotifi. 1 milyar kilovat saat üretim kapasiteli 8 hidroelektrik santralinin lisansını aldık. Yapımı devam ediyor. İzmir gaz dağıtımına ortağız. 9 bin megavat kapasiteli rüzgar santrali lisansı için başvuruda bulunduk. Ayrıca Çanakkale Soros açıklarında bir ilke imza atarak, denizde 1500 megavat rüzgar santrali kuracağız. Sinop Ayancık'ta ithal kömüre dayalı 600 megavat termik santrali için lisans başvurusu yaptık. Nükleer santral ihalesiyle de ilgileniyoruz. Bilişim sektöründe de varız. TG Teknoloji ve MTG Soft isimli iki şirketimiz faaliyet gösteriyor. Ladik ve Şanlıurfa Çimento Fabrikaları'nı satın almıştık. Her ikisini de sattık.

CİRO 500 MİLYON DOLAR
* Grup profilinizi anlatır mısınız?
Genç ve dinamik bir ekibiz. Sabah 08.00'den akşam 22.00'ye kadar çalışıyoruz. Ben 10 yıldır hiç tatil yapmam. Çalışarak tatil yapıyorum. 2007 yılı ciromuz 500 milyon dolar. Şantiyelerimizle birlikte birkaç bin kişiye iş veriyoruz.

* Küresel mali kriz ve Türkiye'deki siyasi tartışmalar sizi endişelendiriyor mu?
Türkiye güçlü bir ülke. İstikrar kaybolacak kaygısı taşımıyorum. Küresel mali sorunlarla içerideki siyasi gelişmelerin üst üste gelmesi insanların kafasında bir soru işareti yarattı. Ama bütün bunların üstesinden gelineceğine inanıyorum.