Resneli Niyazi, geyiğiyle dağa çıkmıştı.
Öncesi ve sonrası
3 Temmuz 1908
Binbaşı Resneli Niyazi Bey dağa çıktı. 7 Temmuz'da bölgedeki durumu teftiş etmek için İstanbul'dan gönderilen Birinci Ferik (korgeneral), Şemsi Paşa Manastırı'nda bir İttihat ve Terakki fedaisi olan Mülazım Atıf Bey tarafından öldürüldü.
20 Temmuz
Bugünkü Kosova toprakları içinde yer alan Firzovik'te toplanan büyük Arnavut kurultayı, Meşrutiyet derhal ilan edilmezse isyan ederek İstanbul'a yürüme kararı aldı.
22 Temmuz
II. Abdülhamit, Sadrazam Avlonyalı Ferit Paşa'yı azlederek yerine daha liberal bir isim olan Sait Halim Paşa'yı getirdi. Paşa, İttihat Terakki öncesi yedi, İttihat Terakki döneminde iki olmak üzere dokuz kez sadrazamlık makamında bulundu.
23 Temmuz
Selanik ve Manastır hükümet konaklarını ele geçiren isyancılar, Meşrutiyet'in ilanını talep ettiler.
24 Temmuz
Padişahın isteğiyle İstanbul'da Kanun-i Esasi'yi yeniden yürürlüğe sokan kararname ilan edildi.
17 Aralık
Seçimlerin ardından oluşan yeni Meclis-i Mebusan çalışmalarına başladı.
6 Nisan 1909
Gazeteci Hasan Fehmi Bey'in İttihatçı bir fedai tarafından öldürülmesi, İstanbul'da büyük bir protesto gösterisine yol açtı.
13 Nisan
Bazı askeri birliklerin ve medrese öğrencilerinin katıldığı bir ayaklanma başladı; subaylar İttihatçı olarak bilinen gazeteler yağmalandı. İttihat ve Terakki'yi eleştirenler için kullanılan "Rical-i gayb" (görünmez kişiler) deyimi siyasi hiciv diline girdi.
27 Nisan
Ayaklanma, Selanik'ten gelen Hareket Ordusu tarafından bastırıldı. II. Abdülhamid ayaklanmadan sorumlu tutuldu, Şehzade Reşat tahta geçti.
8 Ağustos
Kanun-i Esasi üzerinde yapılan değişiklikle padişahın yetkileri 'sembolik' bir düzeye indirildi. Vekiller Heyeti (Bakanlar Kurulu) meclise karşı sorumluydu. Meclis başkanını padişah değil, meclis seçiyordu. Padişaha meclisi kapatma yetkisi tanınmakla birlikte, bu yetki koşullara bağlanmış ve üç ay içinde yeni seçimlerin yapılması zorunlu hale getirilmişti.
23 Ocak 1913
Enver Bey önderliğinde bir grup İttihat ve Terakki fedaisi, Bab-ı Ali'de bulunan Bakanlar Kurulu'nu toplantı halindeyken bastı. Tarihte Bab-ı Ali adıyla anılan bu olayda, Harbiye Nazırı Nazım Paşa öldürüldü, başbakan Kamil Paşa silah tehdidi altında istifa etti.
11 Haziran
Sadrazam, makam arabasının içinde uğradığı bir suikast sonunda hayatını kaybetti. Bu olay üzerine alınan baskı tedbirleri yoğunlaştı.
Yayın tarihi: 9 Mart 2008, Pazar
Web adresi: https://www.sabah.com.tr/2008/03/09/pz/haber,70D4E169DB94486CAF81E10BF0D2B543.html
Tüm hakları saklıdır.