|
|
Macera dolu Amerika
Yazın Amerika'ya gitmek isteyen öğrenciler, Work&Travel (WAT) programına başvuruyor. Saati 10 dolara çalışıp binlerce dolar kazanırken Alaska'daki balık tesislerinde rehin kalabiliyorlar.
Saati 10 dolara çalış, gez ama rehin kalma
İngilizce bilen ve yaz tatillerini hem çalışıp hem de para kazanarak değerlendirmek isteyen gençler, soluğu Amerika'da alıyor. Ama Alaska'ya gidenler, fabrikada 'rehin kalmak' gibi sürprizlerle karşılaşabiliyor.
Üniversite öğrencilerine yaz tatilleri süresince sezonluk bir işte çalışarak, ABD'de yaşamı ve kültürü tanıma fırsatı veren Work&Travel (WAT) programına her yıl dünyadan 100 bin genç katılıyor. Türkiye'den de geçen yıl bu programla 6 bin 500 üniversiteli ABD'ye gitti. Gençlerin Alaska'daki balık tesislerinde çalışmalarına rağmen, paralarını alamama ve rehin kalmaları gibi sorunlarla karşılaşmalarına rağmen, bu bölge hâlâ çok para kazanma hayali kuranların tercihleri arasında yer alıyor. Orta derecede İngilizce bilen, not ortalaması 2.00'nin üzerinde olan 18-26 yaş arasındaki binlerce üniversiteli genç, her yıl Amerikan kuruluşu CIEE'ın (Council of International Educational Exchange) sunduğu Work&Travel programına başvuruyor. Yaz tatillerini kapsayan bu program için öğrencilerin 2007 yılı başvuruları başladı bile. Yaklaşık 5.5 ile 10 dolar arasında değişen saat ücreti ile haftada 40 saat restoran, kafe, bar, eğlence parkı, fast food restoranlarda çalışan öğrenciler, dört ay boyunca ABD'de kalıyor. Son bir aylarını ABD'yi gezerek geçiren öğrenciler hem çalışıp hem de dillerini geliştirme olanağı buluyor. Programa katılan öğrencilerin büyük kısmı memnun geri dönüyor olsa da geçen yıl Alaska'da Egegik'teki Woodbine Balık Fabrikası'nda 60 Türk öğrencinin başına gelen ve 'kâbus' diye nitelendirdikleri olayları yaşama riski de bulunuyor. Geçen yıl 60 üniversiteli hem kötü muamele gördü hem de karşılıksız çek alarak, fabrikada rehin kaldı. Öğrenciler, Türk Dışişleri'nin devreye girmesi ile kurtulabilmişti. Bu kötü örneği hatırlatan şirket yetkilileri programa katılacak öğrencilere, aracı şirketin CIEE sertifikasına sahip olup olmadığının sorulması gerektiğinin altını çiziyor.
'10
BİN DOLAR KAZANDIM' Geçen yıl Alaska'da balık fabrikasında çalışan ve üç ayda 10 bin dolar kazanan İTÜ öğrencisi Nedim Levi, bu bölgeyi tercih edecek öğrencilere "Çok çalışmaya hazır olmaları," uyarısında bulunuyor. Levi, Alaska'nın dünyanın en soğuk bölgelerinden biri olduğunu ve çalışma şartlarının da ağır olduğunu anlatıyor: "Ben çok şanslıydım. Çalıştığım fabrikanın yöneticilerinden biri Türk olduğu için beni yönetici olarak çalıştırdı. Kendime ait bir ofisim bile vardı. Ancak çalışma koşulları çok ağırdır. Ayakta ve inanılmaz bir balık kokusu ile gürültüde çalışılır. Kulak tıkacı olmadan çalışmak olanaksızdır. İki saatte bir sadece 10 dakikalık molalarda oturma şansınız olur. Sabah 06.00'dan gece 12.00'ye kadar çalışabilirsiniz. Balık olduğu sürece çalışılır. Benim gibi iyi para da kazanabilirsiniz. Balık olmazsa da her gün sizden 15 dolar yemek ve yatacak parası aldıklarından, para kaybederek de dönebilirsiniz. Ama bütün olay, kişinin kendi girişkenliği ile ilgili. Bir fabrikada iş bitince diğerine geçip iş bulabilirsiniz. Para kazananlar bu girişkenliktekiler. Aksi halde olan paranızı da kaybedersiniz. Ben bu yıl yeniden aynı bölgeye gidip, çalışmayı düşünüyorum. Üç ayda 10 bin dolar kazanıp, bir ayda da ABD'yi dolaştım."
Pervin KAPLAN
|