Hızlı leke tedavisi risklidir
Geçen hafta size cildimizdeki lekelerden bahsetmiştim. Bu hafta aynı konuya devam ediyorum. Çünkü yaz sonunda en fazla gözümüze çarpan cilt sorunlarının başında lekeler geliyor. Yaş ilerledikçe ciltte renk dalgalanmaları başlar. Bazı yerlerde beyaz veya kahverengi lekeler, hafif kabuklanmalar, ufak damar çatlakları ve kılcal damar çatlamaları oluşur. Doğum kontrol ilaçları ve menopoz sonrasındaki hormon tedavileri güneşe karşı hassasiyeti artırdığı için kalıcı lekelere neden olabilir. İlaç kullanırken mutlaka prospektüsüne bakılmalıdır. Güneşe karşı hassasiyeti artırdığı yönünde yani 'foto sensitivite' uyarısı varsa, önlem almalıyız. Gebelik lekeleri tamamen hormonal nedenlerle oluşur. Bunların çoğu doğumdan sonra geçse de, güneşle kalıcı bir hale dönüşebilirler.
CİLT TAHRİŞİ Birçok leke cildin tahriş edilmesi sonucunda oluşur. Örneğin sivilcelerin sıkılması, eski bir yara izinin güneş görmesi, epilasyondan sonraki tedbirsizlikler, sıcak ağda, sert sabun, alkollü tıraş losyonu lekelere yol açar. Her türlü deri hasarında leke kalabilir. Cildinizde önceden oluşmuş lekeler varsa, yenileri kolayca yerleşir. Boyun ve dekoltedeki lekelerin çoğu parfümlerin eseridir. Lekenin nedenini ve cinsini bilmek önemlidir. Cildin tedaviye nasıl cevap vereceği biraz da bu nedenlere bağlıdır.
* Cilt rengi ne kadar açıksa, leke tedavisi o kadar başarılı olur.
* Su toplayan güneş yanıklarıyla oluşan lekelerin tedavisi güçtür.
* Hormonal nedenlerle ortaya çıkan lekeler oldukça dirençlidirler.
* En zor tedavi edilen lekeler; sırt, omuz, dekolte ve ellerdekilerdir. Bunlar kriyoterapi ve lazerle kısmen azalır.
KURU CİLTLER ÇOK HASSAS * Beyaz lekelerin tedavi şansı çok zayıftır.
* Küçük kırmızı lekeler çok kolay ortadan kaldırılır.
* Yüzdeki koyu renkli lekelerde önce peeling denenir. Yeteri kadar başarılı olunmazsa lazer uygulanabilir.
* Kuru ciltler çok daha hassas ve lekelenmeye çok daha müsaittir. Oksiterapi bu ciltler için çok yararlıdır.
* Esmerlerde leke tedavisi çok yavaş yürütülmelidir. Böylece yan etkiler ve renk bozulmaları önlenir.
* Hızlı leke tedavileri risklidir. Beyaz lekelere veya mevcut lekelerin koyulaşmasına neden olabilir.
* Leke tedavisinde hastanın katılımı çok önemlidir. Evde kullanılacak ilaçların doğru dozda ve düzenli olarak uygulanması ve yaz-kış demeden güneşten korunma tüm tedavinin kaderini belirler.
Dr. Yasemin Fatih Amato
|