Açlık ve susuzluk stres yapıyor!
Uzun süren açlık ve susuzluk, özellikle psikiyatrik sorunu olanların rahatsızlığını daha da artırıyor. Psikolojik bir rahatsızlığı olmayıp da oruca niyet edenlerin yaşayacağı sorun ise iradelerinin ölçüsüyle doğru orantılı.
Memorial Hastanesi Psikiyatri Bölümü'nden Dr. Cem Hızlan'a göre; uzun süreli açlık, psikiyatrik rahatsızlığı olan kişileri etkiliyor.
* Gün boyu yaşanan açlık, strese ve gerginliğe yol açar mı? Ramazan ayıyla birlikte psikiyatrik problemlerin sıklığının ve şiddetinin nasıl değiştiğini ele almadan önce, açlığın genel olarak metabolizma üzerindeki etkilerini ele almamız gerekir. Organizma kendisi için uygun koşullardan uzaklaştığı oranda fiziksel ve ruhsal olarak gerginliğin yani stresin belirtilerini de hissetmeye başlar. Böyle düşünüldüğünde pek çok fiziksel etki, ruhsal bir içerik barındırmasa da gerginliğe yol açar.
* Psikiyatrik rahatsızlığı olanlar oruç tutmaktan etkilenebilir mi? Açlık ve susuzluk, organizma için gerginlik yaratacak faktörlerdir. Bu bilgiler, oruç tutmanın psikiyatrik rahatsızlıkları nasıl etkileyeceği konusunda bize yol gösterir. Açlık ve susuzluk, anksiyeteyi (kaygı) uyaran bir faktör olduğuna göre, anksiyetenin oruç tutan insanlarda şiddetleneceğini öngörebiliriz. Duygulanım (depresif durum gibi), bellek fonksiyonlarını ilgilendiren bozukluklar (bunamalar gibi) ya da bilişsel durumun (şizofreni gibi) etkilendiği tüm bozukluklar; genel gerginlik düzeyine bağlı olarak belirtilerini şiddetlendirir. Özetle; uzun süren açlık ve susuzluk pek çok psikiyatrik rahatsızlığın alevlenmesine yol açar.
* Psikiyatrik bozukluğu olmayan kişiler oruçtan nasıl etkilenir? Psikiyatrik rahatsızlığı olmayan insanlarda ne olur, ortam daha mı gergin olur, daha mı çok kaza yaparlar, daha çok kalp mi kırarlar?.. Bu tip sorulara genel bir yanıt bulunamaz. Psikiyatrik rahatsızlığı olmayan bir insan oruç tuttuğunda; neyle karşılaşacağını ve buna katlanmak isteyip istemediğini bir doktor tavsiyesine gerek olmadan, kendi iradesiyle ölçer ve ona göre niyet eder ya da etmez.
|