Türkiye yabancı sermayenin gözdesi
Merkezi Washington'da bulunan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), Türkiye'ye bu yıl, en az 11 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye girişinin beklendiğini bildirdi.
Dünya genelindeki bir çok banka ve mali kuruluşun üye olduğu IIF'nin raporundan derlediği bilgiye göre, Yükselen Avrupa Piyasalarında, en çok doğrudan yabancı sermaye, AB ortalamasının üstünde büyüyen Türkiye'ye gelecek. Rapora göre, yabancı sermaye girişinde, Türkiye'yi, Romanya takip edecek.
Türkiye'ye en az 11 milyar dolarlık doğrudan yatırım girişinin beklendiği,
Romanya'ya da 7 milyar dolar bir giriş tahmin edildiği ifade edildi.
Raporda, AB ortalaması üstünde ekonomik büyümenin yanısıra, vergi oranlarındaki indirim, özelleştirmenin hızlanması, yabancı bankaların Türkiye'ye ilgilerinin artması ve AB ile müzakerelerin, Türkiye'yi, yabancı sermaye açısından cazip hale getirdiği vurgulandı.
ENERJİ ÖZELLEŞTİRMELERİ BAŞLAYACAK
Raporda, 2006 yılında, enerji özelleştirmelerinin damgasını vuracağı, elektrik dağıtım ihaleleri sonucu, 3,5 ile 5 milyar dolar arasında bir gelir elde edilmesinin beklendiği kaydedildi.
Önemli özelleştirmelerin gerçekleştirilmeye başlandığına dikkat çekilen raporda, özelleştirmelerin yabancı sermaye girişinde önemli rol oynadığını belirtildi.
PORTFÖY CİNSİNDEN YABANCI SERMAYE GİRİŞİ
Portföy cinsinden yabancı sermayenin de Türkiye'de artış gösterdiği anlatılan raporda, bu yıl 6 milyar dolarlık bir portföy yatırımının beklendiği ifade edildi.
Raporda, Türkiye'de hisse senetlerinin önemli bir getirisinin olduğu, bu nedenle, menkul kıymetler piyasasına olan yabancı ilgisinin devam ettiği kaydedildi. Raporda, Yükselen Avrupa Piyasalarında Türkiye ve Rusya, ile Latin Amerika'da Kolombiya ve Arjantin borsalarının cazip borsalar olduğu ifade edildi.Yerel para birimi cinsinden bonolara yatırım açısından da, Türkiye, Polonya, Macaristan, Meksika ve Brezilya'nın en likid piyasalar olduğu vurgulandı.
ULUSLARARASI KREDİ GERİ ÖDEMESİ
Raporda, Türkiye'nin kamu borcu'un, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranının düşmekte olduğu belirtilirken, bu yıl, IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşlara, net 2.3 milyar dolarlık bir geri ödemede bulunmasının beklendiği kaydedildi.
KÜRESEL GELİŞMELER
Rapora göre bu yıl, toplam küresel sermaye dolaşımının 322 milyar dolar olması bekleniyor.
Toplam küresel net doğrudan yabancı sermayenin, bu yıl 155 milyar dolara ulaşması bekleniyor, geçen yıl, bu rakam 136 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Geçen 61,5 milyar dolar olan toplam küresel portföy cinsinden yabancı sermaye yatırımının, gelişmiş ülkelerdeki faiz koşullarına bağlı olarak, bu yıl 50 milyar dolara gerilemesi bekleniyor.
Küresel ekonomide, sermaye dolaşımı açısından en büyük riskler ise büyük ülkelerin artan Cari İşlemler Açığı ile artan petrol fiyatları gösterildi.
(AA)
|