TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu raporunda adı geçen gruplar ve şirketler, Maliye Bakanlığı denetim birimlerince incelemeye alındılar.
Akaryakıt kaçakçılığının ekonomiye, insan ve çevre sağlığına verdiği zararın araştırılarak, alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu, hazırlanan raporda kaçakçılık yaptığı iddia edilen ya da konuyla ilişkilendirilen firmalar için Maliye Bakanlığı'ndan inceleme talebinde bulundu.
Bu çerçevede Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları ve Teftiş
Kurulu üst düzey yöneticileri ile Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörleri, geçtiğimiz hafta rapora ilişkin bir değerlendirme toplantısı yaptılar. Toplantıda, TBMM Araştırma Komisyonu'nda görev alan denetim elemanları da birim yöneticilerine küçük çaplı bir brifing verdiler. Daha sonra raporda adı geçen gruplar ve firmalar, 3 ayrı denetim birimi arasında paylaştırıldı.
70'E YAKIN ŞİRKET BÜYÜTEÇ ALTINDA
Maliye müfettişleri, hesap uzmanları ve gelirler kontrolörlerinin kendi içlerindeki görev dağılımının ardından da akaryakıt kaçakçılığı suçlamasında bulunulan veya bu işlerle ilişkilendirilen yaklaşık 70 kuruluş için ön araştırmaya girişildi.
3 denetim biriminin gerçekleştireceği ön araştırma ve değerlendirmenin ardından söz konusu firmaların defterleri ve belgeleri tek tek incelenecek, akaryakıt giriş ve çıkışları karşılaştırılacak. Denetim elemanları, böylece yaklaşık 70 firma nezdinde vergi ve belge takibinde bulunacaklar.
Denetim birimlerinin incelemelerin ardından akaryakıt kaçakçılığına karışan, bu şekilde ya da diğer yollarla vergi kaçıran kişi ve kuruluşlar hakkında idari ve cezai işlem yapılacak. KOMİSYON, AĞIR SUÇLAMALARDA BULUNDU
Bu arada, TBMM Akaryakıt Kaçakçılığını Araştırma Komisyonu Başkanı Vahit Kiler, geçen yıl raporla ilgili yaptığı açıklamada, akaryakıt kaçakçılığının boyutlarının tahmin edilen rakamların çok üstünde olduğunu belirtmişti.
Akaryakıt kaçakçılığı yapan firmaların ismini vermekten kaçınan Kiler, ''Raporda kimler var demek yerine kimler yok desek daha rahat sayarız. Büyük firmalar, büyük dağıtım şirketleri, bu işin içinde. İsimleri, hangi yöntemlerle yaptıkları hepsi raporda var. Bir ürün üzerinde vergi fazlaysa kaçak yolla mı getirilecek? Hele bunu yapanlar, ülkenin sayılı kuruluşlarıysa, büyük dağıtım firmalarıysa affedilir, yenilir, yutulur şeyler değil'' demişti.
Kiler, son 2 yılda sadece evraka dayalı olarak, devletin 10 katrilyon liranın üzerinde vergi kaybı bulunduğunu bildirmişti.