Değişim ve Fırsatlar
İnsanlık olarak son 200 yıl içinde beş önemli yeni teknoloji tarafından tetiklenen büyük değişikliklere şahit olduk. Söz konusu teknolojik gelişmeler şunlardı:
1. Telgraf 2. Buharlı Motor 3. Elektrik 4. Transistör 5. Bilgisayar
Her teknolojik yenilik, önce ekonomik, daha sonra da sosyal ve politik hayatta değişikliklere sebep oldu. Bunlardan en çarpıcısı olan buharlı motor sayesinde insanlığın adele gücü arttı. Bu sayede çok daha önemli ürünler imal edilebildi. Demiryolları sayesinde lokal olan ekonomiler ulusal hale geldi. Buharlı motor sayesinde imal edilebilen tarım alatleri tarımda verimliliğin arttırdı. Bunun yanısıra, tarımla uğraşan büyük bir insan kitlesi imalat sektörünün oluştuğu merkezlere göç ettiler. Göçün yarattığı sosyal problemler, komünizm gibi dünyayı etkileyen bir politik akımın da başlamasına sebep oldu. Son 200 yıl içinde beş teknoloji kökenli değişiklikler yaşayan olan insanlık bugün dört tane önemli teknolojik devrimle karşı karşıya.
Bunlar: 1. Yeni İletişim Teknolojileri 2. Genetik 3. Enerji Hücreleri 4. Nano Malzemeler
Hiç şüphesiz bu teknolojiler, insanlığı müthiş bir değişim içine sürükleyecek. Bunların, sadece ekonomik değil, çok ciddi sosyal ve politik boyutları olacak. Tarihi boyunca, teknolojik değişimlere uymada hep geç kalmış olan Türkiye'yi yeni bir değişim süreci beklemektedir. Yukarıda devrim olarak nitelediğim bu değişiklikler elli bir zam dilimi içinde gerçekleşmektedir. Bu bakımdan Türkiye'nin hgeç kalmama şansı var. Hatta, fırsatları hayata geçirme şansı da var. Yazımda bu fırsatların neler olduğunu, içinde bulunduğum Bilişim sektörü açısından irdelemek istiyorum. Bilgisayar Teknolojileri ve İletişim sektörlerinin birleşmesinden oluşan Bilişim sektörü, her ana sektör gibi birçok alt sektörden oluşmakta ve bu alt sektörlerin sayısı da her geçen gün artmaktadır. Bilişim sektörünü üç ana alt sektöre ayırabiliriz.
Bunlar: 1. Donanım 2. Yazılım 3. Hizmetler
Bunlardan birincisi olan Donanım, büyük yatırımlara ve bu konuda tecrübeli insan gücüne gerek duymakta. Bu kaynaklar bizde kıt. Üstelik son derece rekabetçi bir alt sektör. Böyle olduğu için de kılık imkanı az. Yazılıma gelince... Burada da ana konular yabancı firmalar tarafından parsellenmiş durumda. Ancak, sürekli yeni uygulama ihtiyaçları ortaya çıkıyor. Zira, son hızla eş zamanlı ekonomiye doğru bir gidiş var. Üstelik, birçok ana konudaki yazılımın tamamlayıcı yazılımlara ihtiyacı var. Açık kaynak kodlu işletim sistemleri altında çalışan yazılımlara da ihtiyaç artıyor. Türkiye'deki yazılım konusundaki eğitilmiş insan gücü hiç de az değil. Bunda Microsoft gibi firmaların da katkısı büyük. Sonuç olarak, yazılım konusunda bir potansiyel var. Gelelim en büyük potansiyele sahip olan Hizmetler alt sektörüne... İletişim teknolojisindeki yenilikler birçok değişim getirdi.
Bunlardan bazıları şunlar: 1. Müşterilerin birbirleri ile e-posta ve web siteleri kanalıyla sürekli iletişim kurmaları, 2. Müşterilerin web siteleri vasıtasıyla maliyet gibi en gizli bilgilere bile ulaşabilmeleri, 3. Bu şekilde gücün satıcıdan müşteriye geçmesi, 4. Ürünün değil, müşterinin daha önem kazanması, 5. Müşterilerin sadece belirli şirket elemanları ile değil, tüm çalışanlarla doğrudan iletişim kurabilmeleri, 6. Firmalarda, değişik özelliklere sahip bu müşterilerle sağlıklı iletişim kurabilen elemanların güç kazanması, 7. Firmaların müşteri elde edebilmek için gerektiğinde zararına satış yapmaya mecbur kalması, 8. Firmaların, zararına satış yaparak elde ettiği müşteriden daha sonra para kazanabilmek için müşteri memnuniyetinin de ötesinde müşteri coşkusuna odaklanması, 9. Firmaların zararına satış yapabilmeleri için o andaki kılık durumları ve imalat durumu gibi kendi bilgilerine eş zamanlı olarak ulaşabilmeleri, 10. Firmaların maliyetlerini asgariye indirmeleri, 11. Firmaların üretimi en düşük maliyetli yerlerde imal ettirme ve en yüksek fiyattan satabilme imkanı geliştirmeleri, 12. Yukarıdaki maddeyi gerçekleştirmek için, firmaların (ve bireylerin) dünyanın dört bir tarafı ile ilişki kurmaları ve bir hizmeti sadece kendi bölgesinden değil, dünyanın herhangi bir yerinden temin etmeleri, 13. Bilginin ve ona erişimin ekonomik faaliyetlerde öneminin artması, 14. Bu şekilde iş ve alış veriş yapmanın 24 saat sürekli olabilmesi, 15. İşin sadece ofislerden değil herhangi bir yerden yapılması (Yer bağımsız olması).
İletişim teknolojisinin getirdiği değişiklikler sadece bunlardan ibaret değil. Yukardakiler, değinmek istediğim konu ile birebir ilgili olanlar. Yukarıda saydığım gelişmeler sayesinde, ABD'deki bir seyahat meraklısı, seyahat programını artık kendi şehrindeki bir acenteye değil, Internet üzerinden bulduğu ve herhangi bir ülkede yerleşik bu konuda yetkin olarak gördüğü kişilere yaptırıyor. Bir haftalık seyahat programı için ödenen para 250 Dolar. Bunları nereden biliyorum ? Alaçatı'da tanıdığım bir bayan bu işi yapıyor da ondan. Günde 3 seyahat programından, 20 günlük bir çalışma ile elde edilecek gelir ayda 15 bin Dolar. Benzer fırsatlar hemen her sektörde var. Yazılım ürünleri bile bu şekilde geliştiriliyor. Bilgi işlem işleri bile artık yer bağımsız. Dünyanın dört bir tarafında kurulan Veri İşleme Merkezleri bu işi yapıyor. İmalat sektöründe bir kişilik istihdam yaratmanın maliyeti 70 bin Dolar iken, böyle işleri yapacak insanları eğitmenin maliyeti ortalama 5 bin Dolar. Türkiye gibi işsizliğin %10 olduğu bir ülke için var mı daha büyük fırsat?
ŞAHİN TULGA
|