kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş uzun vadeli politikalarla ve insana yapılacak yatırımlarla Türkiyede bilişim sektörünün gelişebileceğini söyledi.
'Bilişimde kendi yolumuzu çizmeliyiz'

Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş bilişim sektörünün diğer sektörlerin de kalkınması için iyi bir araç olduğunu belirterek mutlaka Ar-Ge çalışmalarına destek olacak ulusal politika belirlemek gerektiğinin altını çizdi..

20yıl önce kamu ağırlıklı bir bilişim sektörümüz vardı. Aslında hda öyle. Fakat kamunun ağırlığının biraz azaldığını gözlemliyoruz. 20 yıl önce mikro işlemcilerle henüz tanışmıştık. Çok kullanıcılı mikro sistemler gündeme yeni yeni geliyordu. Kişisel bilgisayarların yaygınlaşmaya başladığı ilk yılları yaşıyorduk. Bugün ise çok işlemcili bilgisayarlar artık hayatımızın olağan bir parçası haline geldi. Sektörün en eski sivil toplum kuruluşu Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş sorularımızı yanıtladı

* 20 yılda Türkiye kendi ekonomik kalkınma modeli konusunda politika oluşturabildi mi, istikrarlı şekilde uyguladı mı?
O zamanki değerlerle bu zamanki değerleri karşılaştırmak çok anlamsız. Dediğim gibi, 20 megabaytlık bir disk çok büyük bir teknoloji kabul edilirken bugün bir tek CD-ROM'a 700 megabaytlık veriyi, bir DVD üzerine 4.7 gigabaytlık veriyi yazabiliyoruz. 20 megabaytla küçük ve orta boy işletmede ticari otomasyonu yapıyorduk. Şimdi tek bir animasyon dosyası 20 megabayt tutabiliyor. İşlemci hızları da inanılmaz bir gelişme gösterdi. Hız artarken fiyatların düşmesi de bunların satın alınabilirliğini kolaylaştırdı. 20 yılda Türkiye'nin kalkınıp kalkınmadığı konusunda politika oluşturulabildi mi? Hayır. Türkiye'nin bilgi ve iletişim sektörü olarak böyle bir politika gereksinimi olmadı. Çünkü dünyada da böyle bir politika o dönem ortaya konmadı diye biliyorduk. Ama sonradan belli ülkelerin bu konuda gizli politikalar oluşturduğu ortaya çıktı. Ülkemizde ise gelişmelere seyirci kalındı. Bize çokuluslu şirketlerin işlerini yapmak düştü. Donanım zaten onlar tarafından üretiliyor. "Biz yazılım kısmında olacağız" gibi bir görev biçilmişti Türkiye'ye. Bu görev hTürkiye'ye biçiliyor. Hsektörün büyük bir kısmında yokuz. Ufak bir kısmında oynamaya çalışıyoruz. Ama belli ülkeler bunun dışına çıkmayı başardılar. Dijital uygulama yok. Ama dünyadaki trendlere bağlı olarak bir bilgisayarlaşma ve dijitalleşme eğilimi kendiliğinden ortaya çıktı. Tabii İnternet burada çok etkili oldu. Bizim kendi bünyemizdeki en büyük dijitalleşme olayı analog santralden sayısal santrallere geçişimizdi. Çok doğru bir geçişti. Arkası olması gerektiği kadar hızla gelmedi maalesef.

UCUZ İŞ GÜCÜ CENNETİ OLMAYALIM
* Sizce önümüzdeki 20 yılda bilişimle ilgili Türkler ne iş yapacak?
20 yılda Türkler olarak bilişim sektöründe bilinçli hiçbir şey yapmadık. Ulusal bilişim politikası ortaya konulursa, bir politika belgesi oluşturulur ve bu uygulanabilirse sanıyorum Türkiye'de de bilişim sektöründe iş yapma şansı doğar. Buradaki politika, çokuluslu şirketlerin veya suyun başını tutmuş ülkelerin bize getirip dayattığı politikalar oluyor. O da bize çok dar alanda hareket serbestisi sağlıyor. Bu doğru değil. Türkiye'nin geleceğinin yazılımda olduğunu söylemek bence biraz işi bilmemekten kaynaklanıyor. Türkiye'yi hucuz iş cenneti zanneden insanlar bunu söyleyebiliyorlar. Ama Türkiye'nin artık böyle bir özelliği yok. Türkiye, nitelikli, kaliteli ve katma değeri yüksek alanlarda iş üretecek iş gücüne sahip. Dolayısıyla böyle bir politika belirlenmesi gerekiyor.

* Bunun için örnekleriniz var mı? Nasıl gerçekleştirecek?
Türkiye'nin dünyada söz sahibi olduğu belli sektörler var. Tekstil, otomobil yan sanayi, beyaz eşya, turizm, inşaat gibi dünyada söz sahibi olduğumuz sektörlerimiz var. Bizim ulusal bilişim politikamızı bunlarla entegre etmemiz gerekiyor. Yabancıların dünyada öncü oldukları alanlara kendi teknolojilerimizi entegre ederek bir şeyler yapabiliriz diye düşünüyorum. Yoksa, sadece bilişim sektöründe bilişim ile ilgili alt yazılımı oluşturmak gibi bir açılımla uluslararası pazarda bir pay almamız mümkün değil. Zaten bilişim sektöründe kalkınmamız için öncelikle ulusal pazarda pay almamız gerekiyor. Bu pazar payına dahil olabilmemiz için uluslararası ürünlere ihtiyaçlarımız var. Uluslararası ürünler ancak öncü olduğumuz sektörlerde entegre projeler, katma değeri yüksek ürünler üreterek ortaya çıkarılabilir diye düşünüyorum.

AR-GE ÇALIŞMALARINA DESTEK ŞART
* Bilişim teknolojilerinde gelecek 20 yıldaki fırsatlar nedir? Kaçmak üzere olan trenler var mı?
Bilişim sektöründe kaçmak üzere olan tren filan yok. Her gün kişiler, fırsatlar kaçıyor. Türkiye öyle bir politika uygulamalı veya öyle bir hedef koymalı ki, 20 yıl sonra söylediği alanda öncü ve lider ülke olmalı. Bunu yapabilmek için çok ciddi bir politika benimsenip hayata geçirilmesi ve buna bağlı olarak yapılanmaların geliştirilmesi gerekiyor. 20 yıllık bir süre kısa değil. Bu süre içerisinde eğitim politikanızı, araştırma geliştirme politikanızı ve bütün işinizi buna uygun olarak ayarlamak ve düzenlemek zorundasınız. Dolayısıyla böyle bir yapılanmayı tamamlamak zorundasınız. Yoksa, sadece tek başına bir konuda araştırma geliştirme yapın denmesiyle olacak bir olay değil. Bir kültürel dönüşümle gerçekleştirmek gerekiyor 20 yıl sonraki hedefleri. En temel olarak eğitimle başlayan, çok ciddi iş gücü planlamasıyla devam eden, belli konulara odaklanmış bir Ar-Ge ile desteklenen bir çalışma yapılması lazım. Burada çok büyük ulusal politikaların uygulanması gerekiyor. Ülkeler politikalarına sahip çıkıyor. Gerekirse şirket politikalarını kuruyorlar. Dolayısıyla bilişim, bu dünyanın geleceği olarak öngörülüyorsa ülkemizin de bu konuda çok ciddi ulusal politikaları koyması gerektiğini düşünüyorum.

1 2 3 4 5
 
DİĞER BİLİŞİM HABERLERİ
 Bilgisayarınız gözünüzde
 İşte gizli teknoloji
 Yeni servislerle tanıştıracağız
 Rekabetten en çok müşteri kazanacak
 Unutulmayan telefonlar
 İnternet evrensel hizmet olacak
 100 bilgisayarın 35'i dizüstünde
 TT'nin geleceği
 Ölümcül 7 günahın bedeli milyarlarca dolar ve zaman
 'Yazılım sihirdir!.. 'Software is magic
 Fotoğrafları çek ve anında bas!
 İnsana ve internete yatırım
 Günlükler için dijital sandık
 Siyasetin yeni silahı: Bilişim
 Büyüme yeterli değil
 Ofis dışında çalışan sayısı giderek artıyor
 Sabah'ın dijital günlüğü
 20 yılda bilgisayar masadan avuç içine kondu
 Bir sabah herşey yok olabilir
 Yeni servisler değişimi başlatacak
 Müzik keyfi dijitale kaydı
 Şık tasarımlı teknolojiler
 Değişim ve Fırsatlar
 Bilişimle kalkınacağız
 Telekom sesle değil servislerle büyüyecek
 Kameradan internete
 Videoları hazırlayın
TİMUR SIRT
İki güç birleşirse...
Sabah ve bilişim sektörü neredeyse...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu