kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Son Dakika
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Otomobil
    Detaylı Arama
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Pazar Sabah
    İşte İnsan
    Sinema
    20. YILA ÖZEL
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İnternet evrensel hizmet olacak

Alternatif teknolojiler için çalışmalar yapılıyor. Doğu bölgeleri için projeler geliyor. Önümüzdeki dönemde WiMAX kablosuz hızlı internet servisleri kulanılacak.

20yılda tüm dünyada ve Türkiye'de önemli değişimler yaşadı. Türkiye'de telekomünikasyon sektöründe 80 ile 90 yılları arasında büyük bir altyapı yatırımı yapıldı. Rahmetli Turgut Özal'ın geniş vizyonu sayesinde belki de pek çok Avrupa ülkesinin çok ilerisinde bir adım atıldı. Telefon almak için sırada beklemek, telefonla görüşmek için santrali arama dönemi sona erdi. Türkiye'nin en ücra kesimindeki köylere kadar bu servisler ulaştı. Fiber ve bakır kablolar, dijital santrallerin yatırımı bu dönemde yapıldı. Ancak 90 ile 2000 yılı arasındaki dönem pek çok yatırım ihmal edildi. 1995 yılında başlayan Türk Telekom'u özelleştirme çalışmaları sonuçsuz kaldı. Bu dönemde Telekom şirketlerinde büyük bir dönüşüm yaşandı. Kişisel bilgisayarlar yaygınlaştı. Maalesef bu dönemde Türkiye gerekli adımları atamadı. 80'lerde başlayan hamleler yarım kaldı. Internetin yaygınlaşması kurumlar ve bireysel servislerin artması ve telsiz haberleşmedeki patlama yine bu dönemde gerçekleşti. Türkiye'de cep telefonu kullanımı hızla artmasına rağmen, fiili durum hız kazanmasına rağmen lisansların verilmesi gecikti.

OKULLARA INTERNET
Biz tüm bu alanlardaki dağınıklığı görüp bilgi ve iletişim sektöründeki politikalarımızı belirledik ve uygulamaya koyduk. Öncelikle yıllardır söylenip yapılamayan alt yapı çalışmalarını başlattık. Genişband hızlı internet altyapısı için çalışmaların hızlanmasını sağladık. Bu alanda rekor kırarak çok kısa sürede 1.5 milyon DSL abonesine ulaştık. Türk Telekom'un çoğunluk hissesinin satışıyla özelleştirmesi yine bu dönemde gerçekleştirdik. Böylece sektörün büyümesinin önündeki bir engel daha ortadan kalktı.. Sadece bunlarla yetinmedik. Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığımız ortak çalışma ile 42 bin okula hızlı internet bağlantısı götürüyoruz. Yıl sonuna kadar bu çalışmanın tamamlanmasını bekliyoruz. Şu anda öğrencilerinizin yüzde 80'i internet erişimine ulaşabilecek konumda. Bu çalışmanın ülke açısından çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu sadece okulları değil evleri de etkileyecek. Hızlı internet kullanımının evlere girmesi için önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Ancak bunlar yeterli görmüyoruz. Türkiye'nin nüfusuna bakıldığında bu çalışmaların artarak devam etmesi gerekiyor. Bunun için gerekli düzenlemeleri yapmaya devam edeceğiz. Genç ve iyi eğitilmiş gençlere kalkınma için büyük ihtiyacımız var. Bilişim teknolojileri konusunda eğitimli gençlere ihtiyaç artıyor. Dijital uçurum tehlikesinden uzak iyi yetişmiş bir genç kuşak için çabalıyoruz.

BİLGİSAYAR UCUZLAMALI
Önümüzdeki engel sadece internet altyapısı değil. Bilgisayar kullanımının artması için donanım ve yazılımda yeni alternatifler denemeliyiz. Bu konuda oluşan seçeneklere kayıtsız kalamayız. "100 dolara laptop" projesiyle bizde yakından ilgileniyoruz. Türkiye'nin öncelik kazanması konusunda çaba harcayacağız. Her kurumun her şirketin özellikle yerli girişimcilerin desteklerinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konudaki gelişmelerde süreklilik sağlamak için mutlaka yerli tasarım, üretime ve servislere ağırlık vermeliyiz. Hindistan, İrlanda ve İsrail'in dış ticarette sağladıkları başarıyı biz de yakalamak zorundayız. Bunun için uzun vadeli doğru politikalar ortaya koyup uygulamak gerekiyor. Yasal düzenlemeler konusunda harekete geçtik. Avrupa Birliği ile uyum çalışmaları doğrultusunda bilgi ve haberleşme konusundaki çalışmaları 1 Aralık'ta meclise getiriyoruz. Bu çalışmalardan sonra bakanlık ve Telekomünikasyon Kurumu çalışmaları birbirinden tamamen ayrılmış olacak. Sorumluluklar netleşecek. Türk şirketlerinin başarı kazanması için Ar-Ge çalışmalarına verilen desteği rekor seviyede artırdık. Ayrıca ulusal projelerde bu tür girişimlere destek vererek küresel rekabette öne çıkacak markaların oluşmasına katkı vereceğiz. Yerli sanayiyi başlangıçta değil, büyüme sırasında politikalarımızla destek olacağız. Ancak burada elde edilecek çözümler ve ürünler küresel rekabette bizi taşıyacak özellikte olmasına dikkat edeceğiz. Bu konuda örnek çalışmalarda yapılıyor. Telekomünikasyon Kurumu deniz ticareti konusunda gemilerin dijital kimliklerini taşıdıkları telsiz sistemleri konusunda yerli firmalarla çalışmalar yapmak için projeye başladı. İnternet hizmetlerinde sadece ADSL altyapısı ile her şeyi çözemeyiz. Bu yüzden alternatif teknolojiler için kısa sürede adım atacağız. 3. Nesil telefon ve Wi- MAX lisanslarını 2006 yılında vermeyi planlıyoruz. Bu rekabetin kızışmasına ve daha çok insanın kaliteli ve ucuz internet servislerine ulaşmasını sağlayacak. Türkiye'nin takip eden değil, öncü ülkeler arasında olmasını istiyoruz. Bu yüzden hızlı karar almak zorundayız.

BEDAVA INTERNET
Internet altyapısının doğu bölgelerinde gelişmesi için çalışmalar yapacağız. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak için interneti evrensel hizmet statüsünde bedava götürmek istiyoruz. Bunun için uydu ve WiMAX kablosuz hızlı internet servislerini kullanmak istiyoruz. Böylece dijital uçurum tehlikesini atlatıp vatandaşlarımızın her türlü olanaktan faydalanmasını sağlıyoruz. Biz politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz. Gereksiz tartışmaların, kısır çekişmelerin ülkeye verdiği zararı daha önce gördük. Yaşanacak zaman kaybına tahammülümüz yok! Bu vesileyle Sabah Gazetesi'nin 20. yılını kutluyorum. Bilişim sektörüne verdiği desteği de taktirle karşılıyorum.

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM SABAH İÇİN YAZDI


1 2 3 4 5
 
DİĞER BİLİŞİM HABERLERİ
 Bilgisayarınız gözünüzde
 İşte gizli teknoloji
 Yeni servislerle tanıştıracağız
 Rekabetten en çok müşteri kazanacak
 'Bilişimde kendi yolumuzu çizmeliyiz'
 Unutulmayan telefonlar
 100 bilgisayarın 35'i dizüstünde
 TT'nin geleceği
 Ölümcül 7 günahın bedeli milyarlarca dolar ve zaman
 'Yazılım sihirdir!.. 'Software is magic
 Fotoğrafları çek ve anında bas!
 İnsana ve internete yatırım
 Günlükler için dijital sandık
 Siyasetin yeni silahı: Bilişim
 Büyüme yeterli değil
 Ofis dışında çalışan sayısı giderek artıyor
 Sabah'ın dijital günlüğü
 20 yılda bilgisayar masadan avuç içine kondu
 Bir sabah herşey yok olabilir
 Yeni servisler değişimi başlatacak
 Müzik keyfi dijitale kaydı
 Şık tasarımlı teknolojiler
 Değişim ve Fırsatlar
 Bilişimle kalkınacağız
 Telekom sesle değil servislerle büyüyecek
 Kameradan internete
 Videoları hazırlayın
TİMUR SIRT
İki güç birleşirse...
Sabah ve bilişim sektörü neredeyse...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Pazar Sabah | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Künye | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu