|
|
'20 yılda 60 kat büyüme kaydettik'
Türkiye ekonomisi kabuk değiştirirken, Garanti Bankası'nın aktif büyüklüğü de 20 yılı aşkın sürede 24,4 milyar dolara yükseldi.
Türkiye, son 20 yıllık süreçte yaşanan çeşitli global şokların yanı sıra 1994 ve 2001 krizlerini de atlatarak, istikrarlı bir ekonomiye kavuşma yolunda son 4 yılda önemli adımlar attı. Ekonomik istikrarın sağlanması konusunda, hükümetin olduğu kadar ekonomideki diğer oyuncuların da işbirliği, ülkede güven ortamının oluşmasını sağladı. Uygulamaya konulan yapısal reformların yanı sıra, sürdürülen sıkı maliye ve para politikalarının sonucunda, dezenflasyonist süreçte önemli mesafe alındı. Merkez Bankası'nın bağımsızlığının da sağlanmasıyla birlikte Türkiye'nin kronik sorunu yüksek enflasyon, 2004 yılında tek haneli rakamlara düştü. IMF ile birlikte yürütülen ekonomik programlarla uyumlu politikaların sonucunda ise Türkiye, AB'ye üye olma yolunda ilerleyen istikrarlı bir ülke konumuna gelirken, refah düzeyi hızla iyileşti. Genç nüfüsu ve dinamik yapısıyla globalleşen dünyaya uyum sağlama konusunda zorlanmayan Türkiye, dünyanın milli gelir açısından 20. büyük ülkesi konumuna yükseldi. Ortadoğu'daki gelişmeler ve AB'ye üyelik yolunda atılan adımlarla da stratejik önemini koruyor.
20 YILDA GARANTİ Garanti, 1983 yılında finans, otomotiv, inşaat, turizm, medya ve perakende gibi büyüme potansiyeli yüksek sektörlerde 50'den fazla şirketle faaliyet gösteren Doğuş Grubu bünyesine katıldı. Aradan geçen 22 yılda Garanti'nin aktif büyüklüğü ise 386 milyon dolardan 60 kat artarak yaklaşık 24,4 milyar dolara (Eylül 2005) yükseldi. Bugün Garanti 10 bini aşan çalışanlarıyla Türkiye ve yurt dışında yerleşik bankacılık, leasing, faktoring, yatırım bankacılığı ve portföy yönetimi hizmetleri, genel sigortacılık ve bireysel emeklilik alanlarında faaliyet gösteren bir finansal hizmetler grubunun lideri. Bu yapı, Garanti'ye entegre bir finansal süpermarket kimliği kazandırıyor. Hollanda'da 1991 yılında kurulan Garanti Bank International ve Rusya'da 1996'da faaliyete geçen Garanti Bank Moscow isimli bankaları bulunan Garanti, Çin'de temsilciliği bulunan ilk ve tek Türk bankası.
DEĞİŞİM ADI OLDUK Yüksek enflasyon ortamının sona ereceği vizyonuyla 1990'dan itibaren yapısal bir değişim sürecine giren Garanti, teknolojik altyapısını yeniledi, müşteri odaklı bir organizasyon yapısı kurdu, şubelerini müşterilerin değişen tercihleri doğrultusunda yeniledi ve verimliliğini artırdı. 1997'de Doğuş Grubu bünyesine katılan Osmanlı Bankası'yla 2001 yılının sonunda birleşen Garanti, özellikle 2001 krizinden sonra uyguladığı yeniden yapılandırma stratejileriyle bilanço kompozisyonunu reel bankacılık doğrultusunda değiştirdi, kredilerin aktifler içindeki payını artırarak menkul kıymetlerin payını azalttı, getirili aktiflerin oranını yükseltti, aktif kalitesini iyileştirdi, mevduat tabanını kuvvetlendirdi, borçlanma maliyetini düşürdü ve serbest sermayesini artırdı. Müşteri odakli ve sürdürülebilir gelir kaynaklarına yoğunlaşarak gerçek bankacılık gelirlerini ve kılığını önemli ölçüde büyüttü.
GE ORTAKLIĞI İLE GÜÇLENDİK Geride kalan 20 yıllık süreçte, yüksek enflasyon ve yüksek faiz ortamının hüküm sürdüğü bir ekonomide faaliyet gösteren Garanti, bugün Türk bankacılık sektörünün en büyük üçüncü özel bankası. Mevcut makroekonomik durumun sürdürülebilir kılınabilmesi durumunda ise dezenflasyonu en iyi yönetme kabiliyetine sahip bankaların başında yer alacak. General Electric Consumer Finance ile yapacağı ortaklıkla güçlenecek Garanti, müşteri odaklılık, yenilikçi ürün ve hizmet kalitesi, güncel teknolojik altyapı, yaygın şube ağı, güçlü alternatif dağıtım kanalları, sürdürülebilir gelir kaynakları, kılığa odaklılık, operasyonel verimlilik gibi üstün yönlerini daha da sağlamlaştırarak rakiplerinden farklılaşmayı ve lider konuma gelmeyi hedefliyor.
GARANTİ BANKASI GENEL MÜDÜRÜ ERGUN ÖZEN SABAH İÇİ
|