kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Teknoloji
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    İşte İnsan
    Sinema
    Turizm Rehberi
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Artık bizim de şarap uzmanlarımız olacak
Artık bizim de şarap uzmanlarımız olacak

Türkiye'nin ilk şarapçılık eğitimi Trakya Üniversitesi Şarköy Meslek Yüksek Okulu'nda veriliyor. Öğrenciler bağlarda ve şarap fabrikalarında uygulamalı eğitim alarak şarabın yapımından şişelenmesine kadar her aşamasını öğrenecek.

Üzüm bağları ile dünyada dördüncü sırada yer alan Türkiye'de şarapçılık alanındaki en büyük sıkıntı, sektörü ayakta tutacak kalifiye insanların yetiştirilemiyor olması. Bugüne kadar üniversite ziraat fakültelerinin gıda mühendislikleri ve bahçe bitkileri bölümlerinde şarap yapımı hakkında haftada 3'er saat ders veriliyordu, ancak şarapçılığı A'den Z'ye kapsayan bir ders programı yoktu. Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK), bu yıl Türkiye'nin ilk şarap eğitiminin verileceği "Şarap Üretim Teknolojisi ve Bağcılık Programı"nı onayladı. Tekirdağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Şarköy Meslek Yüksek Okulu bünyesinde açılan programa 30 öğrenci kontenjanı verildi. Özel sektörün de destek verdiği iki yıl sürecek programda; öğrenciler kendileri için tahsis edilecek arsalarda üzüm yetiştirecek, şarabın yapımından şişelenip etiketlenmesine kadar her aşamada eğitim görecek. Öğrenciler Melen ve Doluca gibi Türkiye'nin kaliteli şarap yapan üreticilerinden de ders alacaklar.

A'DAN Z'YE ÜRETİM
Bölümde şarapçılık alet ve makinaları, şaraplık üzüm çeşitleri ve özellikleri, genel bağcılık, fermantasyon teknolojisi, şarap teknolojisi, degustasyon gibi dersler verilecek. Okulun açılmasına öncülük eden Trakya Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Elman Bahar, iki yıl içinde öğrencilerin her birine küçük birer bağ oluşturulacağını söylüyor, "Bir bağdan ilk beş yılda hiç mahsül almıyorsunuz. Bağın yanlış kurulması ise beş yıllık emeğin ve dönüm başına yaklaşık 2 bin dolarlık yatırımın çöpe atılmasına neden oluyor. Bu nedenle sektörde çalışacak insanlar çok önemli. İşte şimdi bu okul o teknik adamları yetiştirecek. Bağ tesislerinde, şarap işletmelerinde teknik eleman olarak çalışabilecekler. Ayrıca kendi adlarına özel işletmeler kurabilecekler" dedi. Üç kuşaktır Melen Şarapları'nı üreten ailenin son temsilcisi Cem Çetintaş, öğrencilere hem ders verecek hem de butik şarap üretimi yaptıkları Hoşköy'deki 500 yıllık şaraphanenin kapılarını öğrencilere açarak üretimi izleme imkanı tanıyacak. Eğitim programının Türkiye için çok önemli bir gelişme olduğunun altını çizen Çetintaş, "Okulsuz bir şarap endüstrisi ya da sanatı düşünmek mümkün değil. Fransa'da bugün 8 milyona yakın kişi şarapla ilgili bir yan kuruluşta çalışıyor. Bugüne kadar sektörde çalışabilecek insanları Fransa'dan ithal etmişiz. Demek ki biz kendi bilincimizi uyandırmak, kendi çalışanımızı kendi yöneticimizi yetiştirmek zorundayız" diyor. Kayseri, Samsun, Aydın, İzmir, Bursa ve İstanbul gibi birçok ilden gelerek okula başlayan 16'sı kız, 10'u erkek 26 öğrencinin en büyük hayali gelecekte kendi şaraplarını üretebilmek. İzmirli 22 yaşındaki Özlem Er, İzmir'de oturduklarını, evli olduğunu ve Aydın'da bağları bulunduğunu anlatarak, "Bu bölümü tercih formlarında fark edince bilinçli olarak tercih ettim. Okulu bitirdikten sonra 4-5 yıl şarap işletmelerinde çalışarak deneyim kazanacağım. Sonrasında da bir tesis kuracağız ve kendi bağlarımızdan elde ettiğimiz üzümden şarap yapacağız" diyor. Koç Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu olmasına rağmen işini hobiye çevrimek istediği için bu bölüme giren 23 yaşındaki Şane Tepecik ise, "Şarap yapımının teknik kısmını öğrenmek istiyorum. Daha sonra da kendi işimi kurmayı düşünüyorum. Biz Kayseri, Erkilet'liyiz. Orası bağlık bir bölge ancak şarapçılık yok. Amacım ilerde Fransa'nın Bordeaux şarapları kadar kaliteli şaraplar yapabilmek. Yazın stajımı da Fransa'da yapacağım" diyor.

Yıldız ATEŞ - MERKEZ

DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Bir Türk markasıyla yeniden doğuyor
 Karanlık dünyanın kahramanı
 İki cinayetin ardındaki sır
 Bir aslan evladınız olsun
 Antakya'da medeniyetler NASIL buluşamadı?
 Macahel'e bulutlararası yolculuk
 Gelecekte evlerden çok otomobilde yaşayacağız
 Dünyaya hangi mercekten bakıyorsunuz?
 1700 yıllık seramik fırını canlanıyor
 Kahkaha tufanı
 Ceza Yasası'nda Fidyeci boşluğu
 Ortaköy cinayetlerinin sırrı
 AB'de bir Atatürk hayranı
 Onlar İzmirli Hıristiyan Türkler
 Zamanı yakalamak zamana egemen olmak
 Antalya'da bir devrim yaşandı
 Yedikçe aptallaşıyor muyuz?
 Anadolu'yu fotoğraflamak isterim
 Bu kitaplar hep olacak
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Çocuk yere düşen şekeri yerse ne olur?
Örneğin ben...
MEHMET ALTAN
Gençler kalın kitap okumaz mı?
Ramazan'ın başlamasıyla...
KAZIM KANAT
Başbakan Erdoğan hedefim başka demiş!
Kahveye geldim,...
REFİK DURBAŞ
Galataport'ta Assos taşları
Hakir ve fakir Evliya...
Şimdi uçma zamanı
Şimdi uçma zamanı
Yurtdışı ve yurtiçi seferleriyle yoğun geçen yaz sezonu sonrasında...
Öger'den özel lounge
Öger'den özel lounge
Öger Grup, Avrupa'da ve Türkiye'de benzeri olmayan bir uygulama...
18. yüzyılda Mantık 19.'da Aşk vardı, şimdi Seks ön planda
Amerikalı evlilik uzmanı Stephanie Coontz "Evlilik Tarihi" adlı...
Gaziantep yerel mutfakların başkenti
Güneydoğu'da öncelikle mutfak kültürünü araştıracak koruyacak bir enstitü...
Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler
İftar saati yaklaştıkca ramazan pidesini sıcak sıcak alıp eve getirmek için...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.