| | Gaziantep yerel mutfakların başkenti Güneydoğu'da öncelikle mutfak kültürünü araştıracak koruyacak bir enstitü kurulmalı. Son 30 yıldır herkesin korumak istediği ama her geçen gün eriyen mimari mirasa da gözbebeği gibi bakılmalı. Gaziantep Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey arayıp da haber ettiğinde daha programa...devamı |
|
| | Susamlı, çörekotlu sıcacık pideler İftar saati yaklaştıkca ramazan pidesini sıcak sıcak alıp eve getirmek için fırınların önünde kuyruklar uzayıp gidiyor. Eskiden aynı kuyruklar işkembeciler önünde de görülürdü, ama artık tercih edilmiyor. Bugün ramazan ayının ilk pazarı. Yeme içme geleneklerimizde böylesine önemli yeri...devamı |
|
| | Usta getir bir Lehmecun Halep işi olsun Eskiden erkek kuzu etinden zırh kıyması çekilir, lahmacunun harcı evde hazırlanırdı. Fırına gönderilen nar gibi kızarmış lahmacunun yanında da mutlaka ayran içilirdi. Küçükken bir akrabamın yanında yaz tatilini geçirmek üzere gittiğim İskenderun'da çok iyi lahmacun yapan bir komşu teyze...devamı |
|
| | Avrupa Birliği'ni bölen peynir İsviçre ve Fransa'nın gururu peynirler ortaçağdan beri keçi ve koyun sütünden yapılıyor. Ama şimdi Avrupa Birliği yönetmeliği "Peyniri böyle yapamazsınız" diyor. Adım adım yaklaştığımız Avrupa Birliği var ya! Bir yandan ortak bir çerçeve yaratmaya uğraşırken öte yandan şaşırtıcı bir...devamı |
|
| | Palamut podyumu lüfere bırakıyor Havalar soğumaya başlarken geleneksel Marmara Denizi defilesinde palamutlar podyumu terk etmeye başladı. Onun yerini Boğaz sularının sultanı lüfer alacak. Avrupa'nın pis sularının dev ırmaklar aracılığıyla döküldüğü Karadeniz ile on milyonu aşkın insan kalabalığının çevrelediği ve hiç de...devamı |
|
| | Oburluk ile gurmelik arasındaki ince çizgi Gurme olmak 'yakışıklı olmak' gibi öyle kolay bir şey değil. Önce Allah vergisi bir eğiliminiz olacak. Sonra ısrarla damağınızı eğitip geliştirmelisiniz. Geçenlerde sohbet için bir televizyon kanalına davet ettiler. Kabul ettim; tarih yaklaştığında ayrıntıları görüşmek üzere sözleştik.devamı |
|
| | İşin sırrı baharatta Karanfil, tarçın, zencefil, karabiber, kimyon... Asırlardır büyük mutfak ustalarının yemeklerindeki başarının en önemli sırrı doğru baharatı gerektiği miktarda kullanmakta yatıyor. Hazreti İsa'nın çarmıha gerilmesinden 350 yıl sonra Roma'dayız. Daha doğrusu artık Bizans adını almış olan...devamı |
|
| | Kutsal emanete sahip çıkalım Türkiye zeytin ağacı stoku ile dünyanın ilk beşi arasında. Ancak, Ege sahillerinin baştan çıkarıcı rengini oluşturan bu önemli servet katlediliyor. Yaz demek tatil demek gibi. Çoğu kez bu tuhaf mevsimsel çakışmayı farkında bile olmaksızın üsteleyip duruyoruz. Oysa her mevsimin, hatta bize...devamı |
|
| | Yerli domatesin lezzeti başka On bir aydır özlemini duyduğumuz yerli domatesler pazara egemen oldu. Özellikle Çanakkale domatesini denemek lazım. Tavşan dağa küsmüş de dağın haberi olmamış" diye bir atasözümüz var. Benim durumum bu söze tam uyuyor. Epeydir domatese küsmüştüm. Kendimi bunda haklı da görüyordum. Domates...devamı |
|