|
|
|
|
Anadolu'yu fotoğraflamak isterim
Asya ülkelerinde çektiği fotoğraflarla sayısız ödül alan Steve McCurry, İstanbul'da bir sergi açtı. National Geographic Dergisi'nin kapağını süsleyen ünlü "Afgan Kızı" karesinin de sahibi olan McCurry bu fotoğrafla anılmaktan rahatsız değil.
National Geographic denince akla gelen ilk fotoğraflardan biri "Afgan Kız"nın yer aldığı kapaktır. Bu ünlü karenin sahibi ise yıllardır Asya'nın sorunlu bölgelerinde çalışmayı tercih eden fotoğrafçı Steve McCurry. McCurry, Türkiye'deki ilk sergisinin açılışı dolayısıyla İstanbul'daydı. Ünlü fotoğrafçının Hindistan, Nepal, Kamboçya, Afganistan ve Burma'da çektiği 50 fotoğraftan oluşan "Kutsal Yolculuk" adlı sergisi 29 Eylül'de Topkapı Sarayı Darphane-i Amire'de açıldı. Sergi 16 Ekim'e kadar açık kalacak. 1974 yılında Pennsylvania Eyalet Üniversitesi'nin Güzel Sanatlar ve Mimari Bölümü'nden mezun olan McCurry, 1979 yılında serbest fotomuhabirliğine başladı. Sayısız uluslararası ödülün sahibi olan McCurry'nin yayınlanmış yedi adet kitabı bulunuyor.
ASYA'DAKİ ZITLIKLAR Daha önce defalarca Türkiye'ye gelen ve İstanbul'u da görüntüleyen McCurry ile sergi açılışı sonrasında konuştuk. Çalışmak için özellikle Asya ülkelerini tercih eden ve sadece renkli fotoğraflar çeken McCurry şu aralar Afganistan ile ilgili bir kitap çalışması için yine aynı bölgede çalışmaya devam ediyor. "Neden zamanınızın çoğunu Asya'da geçiriyorsunuz?" sorusuna verdiği cevap ise şöyle: "Çünkü iklimini, insanlarını, doğasını, kültürünü, farklı dinlerini, modern dünya ile arasındaki zıtlıklarını seviyorum. Fakirler, zenginler, çok ilkel ya da çok modern hayat sürenler... Asya zıtlıkların ve ekstremlerin bölgesi. Bu özellikler de Asya'yı canlı tutuyor, hayat dolu kılıyor. Her zaman keşfedilmeye hazır ilginç bir yer Asya..." Asya'da daha keşfedilecek çok şey olduğunu söyleyen ve bu bölgede çektiği fotoğraflarla sayız ödül alan Steve McCurry, "Afgan Kızı"nın diğer fotoğraflarını gölgede bıraktığı düşüncesine katılmadığını belirtiyor: "Afgan Kızı ile anılmaktan çok mutluyum. O fotoğraftan ve fotoğraftaki kızla bağdaştırılmaktan hiç rahatsızlık duymuyorum."
UÇAK KAZASI GEÇİRDİ 1984 yılında Sovyet işgali dolayısıyla Afganistan'dan Pakistan'a göç eden sayısız göçmenden biri de Şarbat Gula isimli Afgan kızıydı. Onu fotoğraflayan McCurry, üzerinden tam 17 yıl geçtikten sonra 2002 yılı Şubat ayında tekrar Afganistan'a giderek bu ünlü Afgan kızı ile tekrar karşılaşmıştı. McCurry bu olayı şöyle anlatıyor: "1984 yılında Pakistan/Afganistan sınırındaki göçmen kamplarında çok zaman geçiriyordum. Bir okula gittim. Çok sayıda kız vardı ama köşede muhteşem gözlerle bize bakan o kız duruyordu. Anlık bir bakışını yakaladım onun. O zaman birkaç kızın fotoğrafını çektim. Ama bu fotoğrafın derginin kapağını süsleyeceğini ve bu kadar ünleneceğini hayal bile etmemiştim. Tam 17 yıl sonra Amerika'nın Afganistan'a saldırmasından sonra bir film yapımcısıyla tekrar Afganistan'a gittik. Sonra o kızı aramaya başladık ve şans eseri çok kolay bir şekilde tekrar bulduk. Beni hatırladı. Ama tüm dünyanın onu tanıdığından haberi bile yoktu. Bu olayla da pek ilgilenmedi zaten." Dünyanın sorunlu bölgelerinde fotoğraf çekmeyi tercih eden McCurry'nin başına doğal olarak pek çok tehlikeli olay da gelmiş. Ancak ölümle burun buruna geldiği ve şans eseri sağ kaldığı uçak kazası onun için en kötüsü: "Çok sayıda tehlike atlattım. Ama en kötüsü Slovenya'da geçirdiğim uçak kazasıydı. Üstelik ne savaş vardı ne de çatışma..." Eğer teklif gelirse bir dergi ya da gazete için Anadolu'da çekim yapmaktan mutluluk duyacağını belirten ünlü fotoğrafçıya "Siz de gazete ve dergiler için fotoğraf çekiyor ve röportajlar yapıyorsunuz. Şimdi fotoğraf çeken ve soru soran tarafta değil de karşı tarafta olmak nasıl bir duygu?" diye soruyoruz. Tek kelimeyle cevap veriyor: "Muhteşem!"
Aynur ERDEM
|
|
|
|
|
|
|
|
|