İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) önderliğinde bir grup tekstilci, Sirkeci Büyük Postane'den AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Ticaretten Sorumlu Üyesi Peter Mandelson'a faks çekerek, Çin'e karşı önlem alınmasını isteyecek.
İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Orakçıoğlu, Avrupa Hazır Giyim ve Tekstil Organizasyonu'nun (EURATEX), Çin'den ithalatta büyük artış yaşanan 12 kategoride koruma önlemleri alınması için AB Komisyonu'na resmen başvurduğunu belirtti.
Orakçıoğlu, ''Bu, AB Komisyonu'nun aslında en zor kararı. Çin ile kötü olmak istemiyor, ama kendi tekstil ve hazır giyim endüstrisinin en üst çatı kuruluşunun talebini de dikkate almak zorunda. Çünkü, AB pazarında kotaların kaldırıldığı bazı kategorilerde, Çin'den ithal edilen mallarda yüzde 700'lere varan artış söz konusu. Çin'in işgali altına girilmiş durumda'' diye konuştu.
EURATEX'e destek olmak amacıyla ses getirecek bir etkinlik planladıklarını ifade eden Orakçıoğlu, AB Komisyonu'na hitaben EURATEX'i destekleyen ve Çin'e karşı gecikmeksizin önlem alınmasını Avrupa-Akdeniz alanı adına talep eden bir mektup hazırlayacaklarını, mektubun EURATEX'in üyesi 4 Türk kuruluş, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile tekstil işçi sendikalarınca imzalanacağını kaydetti.
21 Nisan'da yapacakları toplantıda mektubu, AB üyesi ülkelerin ve Akdeniz ülkelerinin İstanbul'daki konsoloslarına ve ticaret ataşelerine vereceklerini belirten Orakçıoğlu, bu toplantıyı takiben, Komisyon'a hitaben kaleme alınan metni yabancı basın mensuplarının da katılımı ile Sirkeci'deki Büyük Postane'den AB Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso ve Ticaretten Sorumlu Üyesi Peter Mandelson'a fakslayacaklarını bildirdi. ''BRÜKSEL'DE GÜNDEME OTURMASINI İSTİYORUZ''
Orakçıoğlu, yaptıkları etkinliğin özellikle Brüksel'de yankılanmasını ve gündeme oturmasını istediklerini ifade ederek, şunları söyledi:
''Amaç, AB Komisyonu'nun EURATEX'in taleplerine cevap vermesi için çağrıda bulunmak. Bu işin Türkiye'den yapıldığı mesajını vermek için de tarihi dokusu nedeniyle Sirkeci Büyük Postane'yi seçtik. AB'de şu anda en büyük problem işsizlik. Yeni iş alanları yaratmak için bu kadar çaba gösterirken, herhalde böyle iş kayıplarına kimsenin seyirci kalması mümkün değil. AB Komisyonu'na göndereceğimiz metinde, buna da dikkat çekeceğiz.''
Çin'in haksız rekabet yarattığını belirten Orakçıoğlu, kotalar kalktığında Çin'in dünya tekstil ve konfeksiyon ticaretinin yüzde 50 veya daha fazlasına sahip olacak gücü bulunduğu ve bunun dünyada 30 milyon tekstil ve konfeksiyon çalışanını işsiz bırakacağının öngörüldüğünü kaydetti.