Çin ve Japonya arasında tırmanan gerginlik dünya piyasalarını sarstı. Avrupa ve ABD'de şirket kârlarının azalması düşüşleri hızlandırdı. İMKB yüzde 2.4'lük kayıpla 23.285 puana indi.
ABD'nin faiz artırım kararları, petrol fiyatlarındaki artış derken şimdi de dünya piyasalarını Avrupa ve ABD'li şirketlerin kârlarının azalması, Japonya ve Çin arasındaki gerginliğin tırmanması vurdu. Son 1.5 aydır borsalarda yaşanan dalgalanma yatırımcıların ABD'nin tahvil piyasası gibi risksiz piyasalara doğru yol almasına neden oluyor. Bu da ABD, Avrupa ve Asya borsalarında düşüşlerin sürmesini sağlıyor. Asya ve ABD borsalarında yaşanan sert düşüşler dün Avrupa'ya da sıçradı. Londra, Paris ve Frankfurt borsalarında değer kayıpları yüzde2'yi aştı. İstanbul Borsası'nda düşüş yüzde 4'lere ulaştıktan sonra gelen tepki alımları ile yüzde 2.4'te kaldı. 1 haftadır yaşanan kabusun İstanbul Menkul Kıymetler Borsası faturası ağır oldu.
YILIN EN DÜŞÜĞÜ Borsada düşüş son 1 haftada yüzde 10'u buldu. Endeks haftanın ilk günü yılın en düşük seviyesi olan 23 bin 285 puana geriledi. İMKB- 100 endeksi gün içinde ise en düşük 22 bin 887 puana kadar inmişti. Toparlanmada ABD piyasalarının önceki güneoranla daha olumlu açılması etkiliydi. Dünya piyasalarının çalkalanmasına neden olan gelişmelerin başında bu kez Philips, General Motors, Ford, IBM ve Sony gibi dev şirketlerin ilk çeyrek kârlarının beklenenin altında çıkması geldi. Bu ABD'de önceki gün Dow Jones başta olmak üzere Nasdaq'da da sert düşüşlere neden oldu. Dow Jones ve Nasdaq ortalama yüzde 2'lik kayıp yaşadı. Dün ABD'deki şirket satın almalarının etkisiyle tedirginlik azaldı.
ÇİN GÖSTERİLERİ ETKİLEDİ Ayrıca Asya piyasaları da Çinve Japonya arasında tırmanan gerginlikten etkilendi. Japonya'da ders kitaplarında Çin milli tarihini rencide eden ifadelerin kullanılması iki ülke arasındaki ilişkileri zedeledi. Öyleki Çin'de meydanlarda Japonya aleyhtarı gösteriler yapıldı. Japon şirketlerinin mağazalarına zarar veren göstericiler Japon bayrakları yakarak gelişmeleri protesto ettiler. İşte bu kargaşa Asya borsalarının sallanmasına neden oldu. Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 3.34 düştü. Hong Kong borsası da yüzde 1.9 değer yitirdi.
AB'DE ANAYASA OYLAMASI Şirket kârları nedeniyle Avrupa ekonomisinin durgunlukişaretleri verdiği endişesi ve 27 Mayıs'ta oylanacak olan AB Anayasası'nın yarattığı baskı Avrupa piyasalarının dünyadaki gelişmelere daha sert tepki vermesine neden oldu. Fransa'da CAC endeksi yüzde 1.7, Almanya'da Dax yüzde 2, Londra'da da FT endeksi yüzde 1.6'lık kayıplar kaydetti. ABD'nin faiz artırım kararlarının daha da agresif olacağına yönelik endişeler nedeniyle son 1 aydır gelişmekte olan ülkelerden yaşanan yabancı yatırımcı çıkışı da Brezilya, Türkiye ve Macaristan gibi piyasaları sarsmayı sürdürüyor.