IMF Avrupa Direktörü Deppler, işsizlik ve borç oranının en önemli sorun olduğunu, işsizliğin 2005'ten itibaren düşüşe geçeceğini söyledi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Direktörü Michael Deppler, Türkiye'nin büyük sorunları arasında yer alan işsizliğin bu yıldan itibaren azalacağını söyledi. Washington'da NTV'nin sorularını yanıtlayan Deppler, Türkiye'nin hâlâ yüksek olan borçlarına dikkat çekti.
BAŞARI ÖYKÜSÜ Deppler, küresel faizlerin yükselmesi durumunda Türkiye'nin bundan zarar görebileceğini de ifade etti. Deppler, Türkiye'nin önemli problemleri arasında saydığı işsizliğin azalacağına işaret etti ve şöyle devam etti: "Bana göre Türkiye'nin ekonomik durumu umut verici. Son yıllarda Türkiye açıkça bir başarı öyküsü oldu. Bunun kanıtlarını her yerde görüyorsunuz. Örneğin büyüme konusunda Türkiye yüzde 8'lik bir oran yakaladı, bu Çin'le aynı." Deppler, yüksek performansa karşılık, Türk ekonomisinin halen zayıflıkları bulunduğunu kaydederek, bunlar arasında Türkiye'nin hâlâ yuksek olan borç oranını gösterdi: "Gelişmekte olan bir piyasa için bile hâlâ oldukça yüksek bir borç oranınız var. Borçların kompozisyonunda döviz ağırlıkta, ayrıca vade kısa." Yüksek işsizlik oranının Türkiye'nin en büyük sorunları arasında yer aldığını belirten Deppler, yine de, bu yıldan itibaren işsizliğin azalacağı görüşünü dile getirdi.
YENİ İŞE ALMALAR Verimlilikte üç yıldan bu yana gözlenen yüksek artışın işsizliğin azaltıcı etki yapmadığını kaydeden Deppler, şunları söyledi: "Bu artış şaşırtıcı ölçüde büyük oranda oldu. Bu sürdürülemez bir durum, sanırım bu yıl duracak. Daha olgun bir aşamaya geçerken, işletmelerin son yıllarda yaptıkları gibi atıl güçlerini devreye sokmak yerine artık yeni işe almalara ağırlık vermelerini bekliyorum. Dolayısıyla işsizliğin azalmasını bekliyorum." Deppler, küresel faizlerin yükselmesi halinde Türkiye'nin bundan zarar görebileceğine işaret ederken, yüksek petrol fiyatlarının etkisinin idare edilebilir boyutlarda kaldığını söyledi.