Moody's Türkiye'nin kredi notunu ve görünümünü yükseltti.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin 2001'den bu yana kaydettiği önemli ekonomik ilerleme ve AB ile ekonomik, finansal ve hatta siyasi entegrasyonun belirgin şekilde derinleşeceği beklentileri ışığında bütün notlarının görünümünü durağandan pozitife çevirdiğini açıkladı.
Moody's ayrıca, Türkiye'nin iç borç sürdürülebilirliğinde iyileşme kaydedilmesi nedeniyle lira cinsi devlet kağıtlarının notlarını da B2'den B1'e yükseltti.
Açıklamada, pozitif olan görünümün, ülkenin B1 olan döviz cinsi borç tavanını, B2 olan döviz cinsi banka mevduat ülke tavanını ve Türkiye tarafından ihraç edilen ve not B1 olan her türlü para birimi cinsinden tahvil ve bonoları etkilediği belirtildi. CARİ AÇIĞA DİKKAT
Moody's, ağır borç yükünün ve yüksek cari işlemler açığının Türkiye açısından kırılganlık unsurları olarak kaldığına dikkat çekerken; pozitif görünümün hem ekonominin performansını yani hızla dezenflasyonu, güçlü yatırımı, artan verimliliği, hem de bu performansın nasıl yönetildiğini yani siyasi istikrar ve sorumlu makroekonomi yönetimini yansıttığını kaydetti.
IMF PROGRAMI BEKLENİYOR
Moody's ayrıca, yeni stand-by programının başlayabilmesi için gereken gelir idaresi, bankacılık sistemi ve sosyal güvenlik reformu alanlarındaki yasal düzenlemelerin geçirilmesini ve hükümetin AB üyelik müzakerelerini kolaylaştırmak için gereken adımların atılmasında göndereceği sinyalleri yakından izleyeceğini bildirdi.
Moody's'in Türkiye'nin döviz cinsi görünümünü durağandan pozitife çevirmesi, yapılacak not artışının sinyali olarak algılandı.
Moody's, en son 30 eylül 2004'de Türkiye'nin yerel ve yabancı para cinsinden notunu yükseltmiş ve B3 seviyesinden B2'ye çıkartmıştı